Begrijpt Rosenthal Pakistan wel?

Minister Rosenthal heeft nog steeds geen krachtig protest laten horen tegen de behandeling door Pakistan van Asia Bibi.

Haar broer was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats aanwezig en werd neergeschoten in een vuurgevecht. Hij werd naar het ziekenhuis in Karachi vervoerd. Hij leed enorm veel pijn en verloor regelmatig het bewustzijn.

Samen met haar familie wachtte het zeventienjarige meisje het oordeel van de artsen over de toestand van haar broer af. Er waren mannen in het ziekenhuis aanwezig. Die gingen naar haar broer toe en spraken op hem in. Hij moest zich bekeren. Sterf als een moslim, zeiden ze tegen de stervende christen.

Het meisje vroeg hen om haar broer en familie met rust te laten. Laat ons voor hem zorgen, smeekte ze hen, hij lijdt pijn. De mannen zeiden dat ze haar mond moest houden. Dit was Gods werk en zij mocht zich daar niet mee bemoeien.

Stervende christenen
Pakistan Today meldt dat deze gebeurtenis geen uitzondering is. Diverse islamitische groepen zijn bijna permanent aanwezig op de eerstehulpafdeling van ziekenhuizen om stervenden te bekeren. Daarbij negeren zij de wensen van de familie, die nog graag de laatste uren met hun naaste in rust en zonder vreemden en bekeringsdrang wil doorbrengen.

De beveiliging kijkt de andere kant op omdat zij het eens is met de pogingen van medemoslims om mensen met een ander geloof te bekeren. Dokters en verplegers zeggen geen tijd te hebben om zich met deze kwestie te bemoeien.

De meeste families zien af van verzet omdat zij vrezen van blasfemie te worden beschuldigd. Dit gebeurt er met stervende christenen in Pakistan.

Bekeren of sterven
Christenen die niet stervende zijn, worden juist gedreigd dat zij het met de dood zullen bekopen als zij zich niet tot de islam bekeren. Dat overkwam Masih Gill uit Noord-Pakistan. Hij sprak met een groep moslims over de verbranding van de Koran in Florida.

Gill vertelde de moslims dat christenen alle religies respecteren en geen vijandigheid koesteren. Hij probeerde uit te leggen dat hij de gebeurtenis in de VS als christen verwierp.

Zijn islamitische gesprekspartners bedreigden hem met de dood en zeiden dat ze hem zouden beschuldigen van blasfemie. Hij moest zich bekeren of sterven. Masih Gill en zijn familie zijn inmiddels ondergedoken met hulp van de Masihi Foundation, dezelfde organisatie die de verdediging van de van blasfemie beschuldigde Asia Bibi op zich heeft genomen.

Fanatici
Het aantal doodsbedreigingen tegen christenen neemt toe sinds de moord op de minister van minderheden Shahbaz Bhatti. Onlangs werden ernstige bedreigingen geuit tegen Joseph Francis, voorzitter van de Christelijke Nationale Partij en directeur van CLAAS (Centre for Legal Aid Assistance and Settlement) dat de rechten van christenen verdedigt.

Aangenomen wordt dat Francis het volgende slachtoffer zou kunnen worden van islamitische extremisten. Al in 2008 werd Francis door dergelijke fanatici van de weg gereden na vergelijkbare bedreigingen en in 2009 zat hij een tijd lang vast omdat hij vals beschuldigd was van het mishandelen van een moslima.

Rosenthal
Nederland had in het verleden zowel banden met CLAAS als met Bhatti. Toen vorig jaar CDA, PVV, CU, SGP en SP vragen stelden aan de minister van Buitenlandse Zaken over de terdoodveroordeling van Asia Bibi, en hem verzochten om bij de Pakistaanse autoriteiten krachtig te protesteren en zijn zorg uit te spreken over de Pakistaanse wetgeving die op gespannen voet staat met de internationale rechtsorde, antwoordde Rosenthal: ‘Nog vorige week besprak de Nederlandse ambassadeur in Islamabad dit onderwerp met de minister voor Minderheden. De minister stelde de zorgen te delen en benadrukte dat de materie zijn volledige aandacht heeft.’

Die minister was dus Shahbaz Bhatti. Formeel is het zo dat de ambassadeur het onderwerp inderdaad aan de orde heeft gesteld bij een Pakistaanse autoriteit, maar kennelijk heeft men zich niet gerealiseerd dat het overbrengen van de boodschap aan Bhatti niet hetzelfde is als een krachtige veroordeling van de gang van zaken in Pakistan bij de islamitische machthebbers.

Open debat?
Dit terwijl je zou mogen verwachten dat de diplomatie toch op de hoogte is van de machtsverhoudingen en overige krachtenvelden in Pakistan. Van een krachtig protest is in ieder geval op deze manier geen sprake geweest.

Eerder wees ik er al op dat Rosenthal in zijn veroordeling van de moord op Bhatti de suggestie wekt dat in Pakistan tot nu toe een open debat over godsdienstbeleving kon plaatsvinden.

Hij schreef: ‘Door hem te vermoorden hopen extremisten in Pakistan een sfeer van angst te creëren waarin geen open debat over godsdienstbeleving meer kan plaatsvinden.’ Maar dat open debat was dus al heel lang niet mogelijk. Dat weten ze op zijn ministerie, mag ik aannemen.

Vreemde suggestie
Rosenthal schrijft ook: ‘Bhatti toonde zich kort geleden voorstander van het aanpassen van de blasfemiewetten. (…) Door de gebrekkige inhoudelijke vormgeving kunnen de wetten in de praktijk gemakkelijk worden misbruikt om religieuze minderheden ten onrechte aan te klagen.’

Ook van deze passage gaat een vreemde suggestie uit door open te laten of dat misbruik van die wetten ook daadwerkelijk plaatsvindt. De minister wijst er alleen op dat misbruik mogelijk is, terwijl het meer recht aan de werkelijkheid zou hebben gedaan als hij zou hebben gezegd dat dit misbruik zeer vaak voorkomt en staande praktijk is in Pakistan. Dat is op zijn ministerie al jaren bekend, blijkens antwoorden op schriftelijke vragen van de voorganger van de minister, Maxime Verhagen.

Zorg
Onder Verhagen had het ministerie van Buitenlandse Zaken ook banden met CLAAS. In 2005 gaf ons land financiële steun aan het Rehabilitation Centre Apna Ghar, ter ondersteuning van vrouwen die met geweld of met de dood bedreigd worden, bijvoorbeeld vanwege beschuldiging van blasfemie.

Het ging om een eenmalige projectmatige steun via de Nederlandse ambassade in Islamabad. Het project, zo stelde toenmalig minister Verhagen in antwoord op schriftelijke vragen van CU, SGP en VVD, is naar behoren uitgevoerd en afgerond zoals wederzijds overeengekomen.

Een goede aanleiding om tegenover Pakistan de grote zorg van Nederland uit te spreken over de doodsbedreigingen aan het adres van Joseph Francis. Aan de moord op Salman Taseer en Bhatti gingen ook bedreigingen vooraf.

Asia Bibi
Ik schrijf al weken achter elkaar over Asia Bibi. Het gaat haar niet goed. Zij verkeert nu al drie maanden in eenzame opsluiting onder bedroevende hygiënische omstandigheden. Zij heeft geen schoon beddengoed, geen medische hulp, geen deugdelijk voedsel. Zij vast nu, maar dat kan zij lichamelijk niet aan. Men vreest voor haar leven.

Europarlementariër Bas Belder van de SGP heeft er bij Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de EU, op aangedrongen om te interveniëren bij de Pakistaanse autoriteiten omdat de omstandigheden waarin Bibi moet leven onaanvaardbaar zijn. Ook de ChristenUnie volgt de situatie op de voet.

Verbijsterend
In de media gebeurt dat maar mondjesmaat. Daar is de aandacht nogal schreef verdeeld. Veel aandacht voor en verontwaardiging over de koranverbrander uit Florida maar nauwelijks aandacht voor honderden Bijbels die in Iran worden verbrand, de kerken en scholen van christenen die op de wereld worden vernield, soms terwijl de christenen nog in die gebouwen aanwezig zijn.

Bijna geen aandacht voor Asia Bibi of voor de christenen die nu in Iran in de gevangenis zitten op beschuldiging van afvalligheid en blasfemie.

Iemand verweet mij dat ik in mijn vorige stuk niet genoeg aandacht had besteed aan de dominee in Florida en hoe gek, idioot en middeleeuws die wel niet zou zijn. Dat vind ik tekenend voor het verbijsterend gebrek aan gevoel voor prioriteit en urgentie wanneer het gaat om geloofsvervolging en schendingen van mensenrechten die in naam van de islam en het communisme geschieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden