Begraven Atari E.T.-spellen leveren 37 duizend dollar op

De online veiling van eerder dit jaar opgegraven exemplaren van het geflopte Atari computerspel E.T. the Extra-Terrestrial heeft 37 duizend dollar (29,5 duizend euro) opgeleverd. Het duurste exemplaar ging voor meer dan 1.500 dollar onder de virtuele hamer.

Jennie Barbier
De Atari game E.T. the Extra-Terresstrial. Beeld Atari
De Atari game E.T. the Extra-Terresstrial.Beeld Atari

Het ging om een selectie van de ongeveer 800 Atari videogames die in april werden opgegegraven in New Mexico. Daarmee werd een jarenlang gerucht bevestigd dat de spelcomputerfabrikant de geflopte spellen van de hand had gedaan door ze vlakbij de Mexicaanse grens te begraven.

De stad Alamogordo, waar de games na meer dan dertig jaar werden gevonden, verkoopt de spellen nu op eBay. De interesse voor de voorheen ongewilde spellen was overweldigend. Bieders uit de hele wereld probeerden een exemplaar in handen te krijgen. Kopers krijgen bij het spel, dat vermoedelijk niet meer te spelen is, een certificaat van echtheid en een folder met afbeeldingen uit 1983 en foto's van de opgraving.

Eerder deze maand opende een museum in Rome een expositie over de opgraving, die werd uitgevoerd in opdracht van een documentairemaker die bezig was met een film over het beruchte videospel. Volgens een woordvoerder van de filmmaatschappij die de documentaire Atari: Game Over deze week in de Verenigde Staten uitbrengt kostte de opgraving meer dan 50 duizend dollar. Die investering zal zich niet terugverdienen met behulp van de veiling: de opgegraven videogames zijn eigendom van de stad waar ze werden gevonden.

Dit exemplaar van E..T. the Extra-Terrestrial leverde 1.5370 dollar op. Beeld Ebay
Dit exemplaar van E..T. the Extra-Terrestrial leverde 1.5370 dollar op.Beeld Ebay

Enorme flop

Toen Atari E.T. the Extra-Terrestrial in 1982 uitbracht werd het al snel de slechtste computergame ooit genoemd. Het spel, gebaseerd op de gelijknamige speelfilm van Steven Spielberg, werd door spelers complex, traag en log genoemd. Het flopte dan ook enorm: van de 5 miljoen geproduceerde spelletjes werden er amper 1,5 miljoen verkocht.

Het verhaal ging dat Atari, dat Spielberg 22 miljoen dollar had betaald voor de exclusieve rechten van een game met de naam E.T., in september 1983 honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen overgebleven E.T.-videogames zou hebben begraven in New Mexico. Atari heeft dat altijd ontkend, tot eerder dit jaar het onomstotelijke bewijs werd opgegraven. Hoewel het er dus wel een stuk minder bleken te zijn.

De opgraving van honderden Atari-spellen in New Mexico Beeld reuters
De opgraving van honderden Atari-spellen in New MexicoBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden