Begint de haschisch te werken, of is het auto-suggestie?

Een 'haschisch-séance' onder kunstenaars in Parijs.

Parijs, 27 november 1909
Vanavond houden wij met ons drieën de haschisch-séance. Ik ben zéér benieuwd naar de gewaarwordingen. Ik zal er aanteekening van trachten te houden. Het is natuurlijk verkeerd, om aldus, op kunstmatige wijze, zijn geest tot hoogste spanning te brengen. Maar waarom zou ik het niet proberen? Wellicht komt deze proefneming mij bij mijn werk te pas! Ik doe het: in the name of Art!

29 november
Onze haschisch-proefneming had zéér treurige gevolgen kunnen hebben, daar wij een veel te groote dosis van de onwelriekende zalf namen! Gedurende een uur zaten wij reeds op mijn kamer, bij het haardvuur, de uitwerking van het verdovingsmiddel af te wachten. Er gebeurde niets buitengewoons. Wel voelde ik plotseling een onberedeneerden angst, dat ik niet meer ontkomen kon, dat ik het ondergaan moest, of ik wilde of niet. Maar die bange gedachte wijkt weer. Ik ben nu lichtelijk nerveus, en soms overvalt mij een doorschijnende verdooving, wat geen onaangenaam gevoel is. Begint de haschisch te werken, of is het auto-suggestie?

Plotseling staat Durand op en zegt: 'Ik heb het benauwd.' Er gebeurt iets vreemds... Hij komt langs mij, en de bleekheid van zijn gelaat rond de zwarte oogen valt mij op. Hij is naar het venster gegaan, opent het, zegt nogmaals: 'Het is hier verschrikkelijk benauwd.'

Ik ben bij hem gaan staan, mijn hand op zijn arm. Wat heeft hij? Wat wil hij doen? Ik denk opeens aan zijn leven, zijn eenzaamheid, zijn melancholischen aard, en de gedachte aan mogelijken zelfmoord bliksemt door mijn reeds verhitte hersenen.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), Nederlandse schrijver en latere kloosterbroeder. Fragment uit Mijn dagboek; uitgeverij Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden