Column

Begint arbeidsrevolutie bij TMG?

Beeld ANP

Een kwart eeuw geleden was een vakbondslid op De Telegraaf-redactie even zeldzaam als een lid van de SGP op de redactieburelen van deze krant. Maar in tijden van nood kan alles veranderen. Dan worden gezworen vijanden de beste bondgenoten, zoals Samsom en Van der Staaij in Den Haag en FNV-bestuurders en Telegraaf-journalisten aan de Basisweg. Op dit moment gaat zelfs geen journaaluitzending voorbij of een vakbondsbobo brengt als volleerd spindoctor het laatste nieuws uit het Telegraaf-bastion aan de Basisweg in Amsterdam.

Vele jaren was die weg, op een steenworp afstand van het FNV-hoofdkantoor, een no- go-area voor alles wat iets met de bonden van doen had. In de nacht van 13 op 14 juni 1966 belegerden tijdens het bouwvakkersoproer vakbondsleden zelfs het toenmalige Telegraaf-gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal omdat de krant onvriendelijk had geschreven over de staking waarbij een dode was gevallen. Er ontstonden straatgevechten, waarbij vrachtwagens van De Telegraaf omver werden gegooid en in brand gestoken. Demonstranten probeerden het gebouw binnen te dringen, maar het personeel verdedigde zich manmoedig door tijdig de rolluiken aan de voorkant te sluiten.

De Telegraaf isoleerde zich daarna op rechts en werd het zwarte schaap in medialand. Intussen stak de krant iedereen de ogen uit met de hoogste oplage, beste arbeidsvoorwaarden en een ongekende onderlinge solidariteit. Moeder TMG bood een werkplek voor het leven en betaalde beter dan de cao waarmee de rest van het dagbladjournaille het moest doen.

Maar nu dalen de oplagen. Reorganisatie volgt op reorganisatie. Telegraaf-journalisten zijn kind aan huis op het mediapark in Hilversum. En de vuile was die altijd zo keurig binnen bleef aan de Basisweg wordt nu buiten gehangen. Een hoofdredacteur kan aan de kant worden gezet en zes drukpersen kunnen worden stilgelegd.

De Telegraaf is in amper een jaar een gewoon bedrijf geworden, waar soms vakbondsbestuurders worden gepromoveerd tot woordvoerders omdat aandeelhouders, directie en personeel een slot op de mond hebben gekregen. Nadat hoofdredacteur Sjuul Paradijs de handdoek is de ring had gegooid was het meest markante beeld een triest kijkende bestuurster van de journalistenbond NVJ die uit de deur van het Telegraaf-gebouw wandelde en bij elk van de wachtende verslaggevers iets in de microfoon vertelde over de grote verslagenheid op de redactie. Gisteren was het bedrukte gezicht van een bestuurder van de drukkersbond FNV Kiem te zien nadat de sluiting van een aantal drukkerijen was bekendgemaakt.

Als de klassenstrijd ergens weer kan oplaaien moet dat bij TMG zijn. Nergens wordt de mat van arbeidszekerheid zo hard onder de voeten weggetrokken als in een bedrijf waar zekerheid een garantie was.

Als er rechtse marxisten bestaan dan is De Telegraaf hun troeteldier.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.