Beginselprogramma valt PvdA zwaar

Er bestaat grote verdeeldheid in de PvdA-commissie die het beginselprogramma vanavond presenteert aan het partijbestuur. Twee van de vijf leden hebben zich ervan gedistantieerd....

De Commissie Beginselen, die onder voorzitterschap staat van het Eerste-Kamerlid W. Witteveen, heeft eerder deze week van de leden Kalma en Hajer vernomen dat zij niet akkoord gaan met de tekst.

In hun brief aan het partijbestuur schrijven Hajer en Kalma dat het stuk, getiteld Tussen droom en daad, niet hun steun heeft. Het duo oefent zware kritiek uit. De twee vinden het stuk te vrijblijvend. Het maakt volgens hen onvoldoende duidelijk waaraan een progressieve partij haar wervingskracht ontleent.

Hun tweede grote bezwaar is dat het stuk inhoudelijk te weinig onderscheidend is. In een interview met de Groene Amsterdammer van deze week bevestigt Witteveen overigens dat de PvdA de oude centrumpositie van het CDA heeft overgenomen. 'Ik denk dat dat zo is.'

Het vorige beginselprogramma, dat dateert uit 1977, hield nog een pleidooi voor nationalisering van bedrijven. Het stuk van de commissie-Witteveen analyseert volgens de twee in onvoldoende mate de maatschappelijke ontwikkelingen die sinds de jaren zeventig hebben plaatsgevonden en de gevolgen die deze ontwikkelingen hebben gehad voor de PvdA.

Volgens Hajer en Kalma wordt de kern van het sociaal-democratisch programma niet geraakt. Er is onvoldoende of geen aandacht voor de rol van de overheid.

Voorts missen zij als thema de democratische beïnvloeding van de technologische ontwikkeling: het benoemen van kansen en bedreigingen.

Het derde onderwerp dat volgens hen veel te weinig aan bod komt, zijn de ontwikkelingen rond de markteconomie. Daarbij doelen ze op de privatisering, de rol van de financiële markten, de commercialisering van het openbare leven en de spanning tussen particuliere consumptie en collectieve uitgaven.

Kalma en Hajer signaleren dat er over deze onderwerpen in de PvdA verschillend wordt gedacht: 'De conclusie dat we er dan maar niet over moeten schrijven, vinden we onverantwoord.'

Het duo stelt in de brief voor de ontbrekende punten alsnog te betrekken in het beginselprogramma als de afdelingen hier oor naar hebben. 'Aan dat debat en een eventuele herschrijving zullen we graag onze medewerking verlenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden