Beginnersfoutje

HANS AARSMAN

De eerste keer dat ik een blik wierp op dit massale gebed, was ik onder de indruk. Dat zoveel mensen eensgezind dezelfde kwetsbare houding aannemen op een stuk asfalt in de zon, loeiheet moet het zijn. Al die omhoog gerichte achterwerken. In Jemen zal zo'n houding een andere betekenis hebben, maar een westerling leest dit toch als : je kunt me de bout hachelen. Hoeveel zijn het er? Twintig in een rij, bij elkaar zo'n vijftig rijen op de middelste baan. Op de linkerbaan hetzelfde aantal. Helemaal rechts, wat zullen we van die groep maken: 25 rijen. Een demonstratie van in totaal 2.500 man. Dat stelt niet veel voor.

Iedereen bidt, behalve de cameraman en wat loslopend grut. Op de middelste baan komt een man deze kant op, een capuchon op zijn hoofd. Dat zal de kebab-man zijn. Hij heeft een jongetje op zijn kar laten passen. Het bidden is bijna afgelopen, hij komt terug om een flinke omzet te draaien. Waarom ging hij niet bij zijn kar bidden? Moest zeker overleg plegen met de andere kebab-mannen, in de verte zijn er meer. Zou kunnen dat kebab-mannen altijd samen bidden, je weet het niet.

De drie nieuwsgierige jongetjes naast de cameraman zijn nog te jong om te bidden. Op de vluchtheuvel zit een jongetje onder een zwarte paraplu. Op dezelfde hoogte rechts loopt een jongetje met een vlag. Ook een invalidenkarretje met een vlag. Typisch Arabische kleuren, maar groen, wit, zwart met drie rode sterren, geen idee van welke land die vlag is. Of van welke fractie, een stam waarschijnlijk, je hebt er daar zat.

Op het gigantische reclamebord een afbeelding van de huidige president Abed Rabbo Mansour Hadi, vice-president in het vorige regime. Vijf meter voor het reclamebord heeft een jongetje zich voorover gebukt, misschien heeft hij net de leeftijd bereikt dat hij mag meedoen. Waarom sluit hij dan niet aan bij de rijen? En waarom heeft hij zijn schoeisel nog aan? Beginnersfoutje. Nu begrijp ik waarom slippers zo populair zijn in Arabische landen. Die trap je makkelijk uit met bidden.

Waar halen ze al de matjes eigenlijk vandaan? Je ziet nooit mannen lopen met matjes. Worden ze gebracht door de organisatie? De bidders hebben ze meegenomen uit de moskee, het is vrijdag, de gezamenlijke biddag, zo'n demonstratief buitengebed gaat in een moeite door.

Twitter.com/hansaarsman

Aarsman Collectie

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden