Beginnende fotografie deed piramiden ontwaken als uit een eeuwenlange slaap

In 1869 organiseerde de Engelse reispionier Thomas Cook, tegelijk met de opening van het Suezkanaal, de eerste 'Grand Tour of the East' naar Egypte....

'Palmen en tempels - De fotografie in Egypte in de negentiende eeuw' is de titel van een bijzondere tentoonstelling die vanaf vandaag tot en met 28 mei te zien is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De expositie, samengesteld door de Vlaamse oudheidkundige A. Rammant-Peeters, laat zien hoe de beginnende fotografie in het kielzog van de door Napoleon op gang gebrachte 'Egypte-Welle' niet alleen de cultuurschatten voor een breed publiek toegankelijk maakte, maar ook de egyptologie waardevolle diensten bewees.

De catalogus (Peeters, Leuven; ¿ 67,-) geeft daarvan overvloedig voorbeelden. De fotografen hadden een duidelijke voorkeur voor de architectonische pracht van de Egyptische bouwwerken, schrijft Rammant-Peeters. Zij lieten zien 'hoe de faraonische gebouwen door toedoen van de westerse geleerden als uit een eeuwenlange slaap ontwaken'. De plaatselijke bevolking werd met een 'hautaine visie' in beeld gebracht: 'pittoresk, maar duidelijk inferieur ten opzichte van de Europese'. Het Allard Pierson Museum maakte van de gelegenheid gebruik om een selectie foto's uit eigen bezit, daterend uit het begin van deze eeuw, te tonen, evenals een privé-fotoalbum van de Engelse familie Cadbury (van de chocolade) met foto's van hun Egypte-reis in de jaren 1897-1899.

Han van Gessel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.