'Begin volgend jaar dieptepunt crisis’

Het ergste moet nog komen. Wereldwijd bereikt de economische crisis begin volgend jaar pas het dieptepunt. Dat concludeert het strategisch adviesbureau Roland Berger.

ANP

Dat concludeert het strategisch adviesbureau Roland Berger op basis van onderzoek onder 4600 directeuren en managers van bedrijven over de hele wereld. De financiële problemen zijn nog niet voorbij en met name in West-Europa lijken nog meer gedwongen ontslagen te gaan vallen.

Bestuurders verwachten dat wereldwijd de economie nog met 4 procent afneemt. Het adviesbureau denkt dat de economie halverwege 2010 enige vorm van herstel zal vertonen. Bestuurders in Groot-Brittannië en Centraal- en Oost-Europa zijn pessimistischer. Zij denken dat het dieptepunt pas halverwege 2010 ligt. Amerikaanse en Aziatische bestuurders verwachten daarentegen al tegen het einde van dit jaar een economische opleving.

Bijna de helft (45 procent) van de bedrijven heeft problemen met het krijgen van nieuwe leningen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Bijna een derde (30 procent) moet noodgedwongen genoegen nemen met minder dan het gewenste krediet en de helft klaagt erover dat de krediettermijnen steeds slechter worden.

Tussen de 30 en de 60 procent van de ondervraagde bestuurders heeft al meer dan 10 procent op de personeelskosten bezuinigd. Bijna vier op de vijf bestuurders in West-Europa is van plan de personeelskosten verder terug te dringen. Zij denken dat te bereiken door gedwongen ontslagen (52 procent) en werktijdverkorting (45 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden