Begin proces stiefzusjes Luik

In Luik is maandag het proces tegen Abdallah Aït Oud begonnen. Hij wordt ervan verdacht in juni 2006 de stiefzusjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (11) te hebben ontvoerd en vermoord....

Van onze correspondent Bart Dirks

De zaak veroorzaakte grote commotie, en niet alleen in België. Nathalies moeder Cathérine Dizier had zich tijdens een braderie in de Luikse volkswijk Saint-Léonard stevig zitten bedrinken met haar nieuwe vriend, Thierry Lemmens, de vader van Stacy. Aan de meisjes hadden ze kennelijk amper nog gedacht.

Dizier was zó dronken dat ze de loop van de bewuste vrijdagavond nauwelijks nog kon reconstrueren. Ze kon de politie niet vertellen welke kleren de meisjes hadden gedragen.

Een grootschalige zoektocht kwam op gang; de politie dregde in de Maas en kamde grote stukken struikgewas uit. Tot in Portugal werden opsporingsberichten van de meisjes verspreid.

Na enkele dagen kwam Aït Oud in beeld, een buurtbewoner met een crimineel verleden. Hij bleek sinds de braderie ook spoorloos. Aït Oud meldde zich nadat hij zijn foto op tv had gezien bij een politiebericht.

Hij ontkende elke betrokkenheid, maar het was verdacht dat zijn armen onder de schrammen zaten, mogelijk van braamstruiken.

Twee weken later werden de meisjes dood teruggevonden onder putdeksels van een afwateringskanaal in Luik, niet ver van de plaats waar ze verdwenen waren. Ze waren gewurgd en Nathalie bleek ook zwaar seksueel misbruikt.

Aït Oud had een crimineel verleden als drugsverslaafde en (auto)dief. In 1994 was hij al eens tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van een nichtje, maar hij kwam al na twee jaar vrij. Justitie zegt overtuigd te zijn van zijn schuld, omdat op textielvezels van de kleren van Stacy en Nathalie dna-sporen van hem werden aangetroffen.

Psychiaters schrijven hem een ‘antisociale, narcistische persoonlijkheid’ toe en oordelen dat hij psychopathische trekjes heeft. De komende weken zullen zo’n honderd getuigen naar het proces komen.

Half juni zal de volksjury in Luik naar verwachting een oordeel vellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden