Begemann zet nu ook zijn railgroep te koop

Begemann, het industriële conglomeraat van Joep van den Nieuwenhuyzen, sluit een verkoop van de railgroep niet langer uit. 'Als er een goed bod komt, zullen wij een verkoop van de railgroep niet in de weg staan', aldus bestuursvoorzitter André Deleye....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Hij zegt echter niet actief op zoek te zijn naar kopers. Vorig jaar kondigde Begemann weliswaar aan zich te willen omvormen tot een 'industriële participatiemaatschappij', waarin bedrijven gekocht en verkocht zouden kunnen worden, maar het leek de railgroep van die activiteit uit te sluiten. Deze divisie, waarin Holec Machines en Apparaten (HMA) in Ridderkerk een belangrijke rol speelt, zou juist de kern vormen van het nieuwe Begemann.

'Het is juist dat onze berichtgeving omtrent de railgroep tot enig misverstand aanleiding kan hebben gegeven', aldus Deleye. Dat had te maken met de aankoop van Deutsche Waggonbau. 'Als dat was doorgegaan, hadden we ons moeten bezinnen op het concept van de industriële participatiemaatschappij. Dan was de railgroep zo groot geworden binnen Begemann, dat we die tot onze kerngroep hadden gebombardeerd.' De Treuhandanstalt, verkoper van Waggonbau, gaf eind vorig jaar uiteindelijk de voorkeur aan het Amerikaanse Advent.

Nu Waggonbau niet aan HMA gekoppeld kon worden, wordt ook de railgroep niet langer uitgesloten van verkoop, aldus Deleye. 'Maar op dit moment worden er geen besprekingen over gevoerd. HMA draait goed en we hoeven er niet vanaf. Het orderboek is voor twee jaar gevuld. Het hangt gewoon af van het bod dat we krijgen. Bovendien kunnen we HMA wellicht nog verbeteren als we de samenwerking met onze partners kunnen verdiepen.'

HMA werkt nu met enige regelmaat samen met Waggonbau, het Franse Bombardier en het Spaanse CAF. HMA maakt vooral de aandrijfmechanismen voor treinen. De sterkste partijen in deze markt zijn echter die bedrijven die complete combinaties kunnen aanbieden: zowel de motoren als de opbouw. Nauwere samenwerking met een wagonbouwer zou volgens Deleye welkom zijn.

Het onderbrengen van de railgroep bij een sterke partner past goed binnen het al bestaande beeld van Begemann. Sinds enkele jaren houdt het concern uitverkoop. Smit Transformatoren, Bredero Price en Holec in Amersfoort kregen een andere eigenaar. De Boelwerf in de buurt van Antwerpen ging met veel geraas ten onder.

Daarnaast staan Holec Hengelo en de Belgische versnellingsbakkenproducent VCST sinds vorig jaar ook in de etalage. Deleye verkondigde onlangs dat die twee nog dit jaar verkocht worden. Als de transacties doorgaan, zakt de Begemann-omzet verder met ongeveer 600 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden