'Begeleiding werklozen in Amsterdam is chaos'

De begeleiding van Amsterdamse werklozen naar werk is een regelrechte chaos. De betrokken organisaties maken zich drukker over hun 'eigen hachie' dan over hun cliënten....

Van onze verslaggeefster

Margreet Vermeulen

AMSTERDAM

Het onderzoeksrapport schetst een onthutsend beeld van het gebrek aan samenwerking tussen onder meer het arbeidsbureau, de sociale dienst, de stadsdelen en de NV Werk, die gesubsidieerde banen schept. Ze zijn het oneens over de vraag welke bijstandsgerechtigden nog wel kunnen werken, en wie niet.

Ook verschillen ze van inzicht over de vraag hoe werklozen begeleid en bemiddeld moeten worden en door wie. Tot overmaat van ramp passen de banen die de NV Werk schept, vaak niet goed bij de klanten van de sociale dienst.

Frappant is dat zowel de sociale dienst als de stadsdelen en de NV Werk zichzelf zien als de 'regisseur' van het netwerk aan organisaties. 'Het is evident dat daardoor misverstanden ontstaan', schrijven de onderzoekers van Regioplan. Om de samenwerking te verbeteren hebben de onderzoekers twee bijeenkomsten georganiseerd met de betrokkenen. Maar daar werden de problemen (grotendeels) ontkend. Volgens Regioplan is dat een bewuste strategie, omdat het belang van de eigen organisatie boven alles wordt gesteld.

Op grond van de nieuwe bijstandswet moeten de sociale diensten hun klanten aan werk helpen. Daarvoor zijn sociale diensten afhankelijk van tal van andere organisaties. Ook in veel andere gemeenten verloopt dat proces stroef, maar volgens ingewijden spant Amsterdam wat dat betreft de kroon.

De onderzoekers vinden dat het Amsterdamse stadsbestuur de taken en de verantwoordelijkheden van de organisaties 'klip en klaar' moet vastleggen. De samenwerking tussen sociale diensten en arbeidsbureaus en bemiddelingsbureaus voor (gesubsidieerde) arbeid is niet verplicht. Maar in het jaar 2000 moeten de betrokken organisaties wel samensmelten tot centra voor werk en inkomen. De gedachte daarachter is dat de werkloze nog maar naar één loket hoeft, waar hij bemiddeld wordt naar werk én een uitkering krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden