Beetje stoeien in de rechtszaal

De messcherpe strafpleiter, die in 2007 werd getroffen door een hersenbloeding, stopt. Hij was een laatbloeier...

Weert Schenk

De ‘eenvoudige boerenlullenadvocaat’, zoals Piet Doedens zichzelf noemde, stopt. De bekende strafpleiter werd in 2007 getroffen door een hersenbloeding. Hij raakte verlamd. Het herstel verloopt uiterst moeizaam. ‘Ik was er aanvankelijk van overtuigd dat ik in de rechtszaal zou terugkeren. Die droom moet ik laten varen’, zei hij zaterdag in De Telegraaf, waarin hij zijn besluit om te stoppen openbaar maakte. Hij zei het werk alleen te kunnen doen als hij heel scherp is. ‘Moet ik dan de rechtszaal in strompelen. Nee, nooit.’

De 65-jarige Piet Herman Doedens, een dandy-achtige verschijning, stond bekend om zijn messcherpe verhoren. Hij maakte naam met zijn optreden in de rechtszaak over de geruchtmakende Zaanse paskamermoord. Doedens wist vrijspraak te krijgen voor fietsenhandelaar Rob van Zaane, die ervan werd verdacht in 1984 een kledingverkoopster gruwelijk om het leven te hebben gebracht.

De Haarlemse rechtbank veroordeelde Van Zaane tot twaalf jaar cel. Doedens liet in hoger beroep veel getuigen opdraven en kon aantonen dat het politieonderzoek niet deugde. Tegen Elsevier zei hij: ‘Een rechter overtuigen van iemands onschuld maakt strafrecht tot muziek.’ Doedens was de eerste advocaat die op grote schaal gebruik maakte van getuigen.

Doedens is een laatbloeier. Pas op zijn 38ste begon hij zijn eigen advocatenpraktijk in zijn geboorteplaats Utrecht, na eerst zes jaar voor Max Moszkowicz sr. in Maastricht te hebben gewerkt. De advocatuur was niet zijn eerste keus. Hij was meer een man van de kunst: schilderen, literatuur en jazz.

Doedens was geen leergierig type. Hij werd van de middelbare school getrapt, waarna hij als jazzpianist door heel Europa in bars en nachtclubs speelde. Later maakte hij in de avonduren zijn middelbare school af en ging rechten studeren omdat de studie niet lang duurde.

Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands topadvocaten. Hij verdedigde drugsbaronnen als Charles Zwolsman en Johan Verhoek (‘De Hakkelaar’). Doedens trad ook op in de Puttense moordzaak en in de Dover-zaak over mensenhandel. Hij zag de wet als een spoorboekje: ‘Je moet er een beetje mee kunnen stoeien.’ Volgens hem bestaat de waarheid niet: ‘Je bent op zoek naar iets wat er het meest op lijkt.’

Van lange pleitnota’s hield hij niet: je hebt geen lang verhaal nodig om rechters te overtuigen, vond hij: je moet hen boeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden