Beetje lijzig

PAUL WITTEMAN was er. Hij zat/lag in de Republiek te eten. Enneh. . . kom, hoe heet ze ook al weer, die verrees uit zee....

Sietse van der Hoek

Waar die huisjes eindigen is het nog net Zandvoort, daarna begint het Bloemendaalse strand. Werelden van verschil. Op Zandvoort liggen de Sjonnies en Anita's, zegt men, en ook de Duitsers. De huisjes op het strand - zes- tot zevenhonderd zijn het er, merendeels in twee rijen - waren oorspronkelijk van arbeiders uit Amsterdam en Haarlem. Bloemendaal, van zichzelf net zo oud-rijk en deftig als Aerdenhout, werd Aan Zee een hippe en trendy zomerdependance van young and beautiful Amsterdam.

Strandtenten mag je niet meer zeggen, beachclubs heten ze. Woodstock (jaren zestig, hippies). Solaris (drankjes te bestellen per SMS), De Kust (duur, ook driedelige pakken) en Lido: alle drie dance-muziek. De Zomer, en Koper: traditioneel, ook voor het gezin.

De nieuwste sinds vorig jaar is de Republiek. Met een glorieuze entree vanaf het strand: brede treden omhoog naar een heel ruim platform in de wind. Daarop hangen hangmatten en staan Balinese ligbedden onder vierkante baldakijnen. De wind is te temperen door een rieten gordijntje af te rollen. Smalle zwarte vanen staan altijd strak in de wind, hoe zwak die ook is. Vergeefs was de poging palmen groen te houden: na een jaar aan de Noordzee zijn ze bruin en dood aan het gaan.

Binnen is het al even ruimtelijk als buiten. Lage tafels, lage banken in L-formatie, lage rotan krukken om bij te schuiven, een middenveld om te dansen, een lange toog, marmeren wand, een deejay. Cool. 'Relax, relax!', zegt iemand van een gezelschap in een hoek, 'het is de same power.' Een dikkige, blozende jongeman is in slaap gevallen.

Republiek is een lounge-tent. Beetje lijzig eigenlijk. Armen swingen kortstondig in de lucht op een fragmentje muziek. Iedereen draagt een ik-ben-oké-en-jij-ook-glimlach met zich mee. 'Kom so bai u', zegt het meisje achter de toog. Naar haar moet je lopen om eten en drinken te bestellen. 'Wit zeker, met of zonder ijs?', vraagt ze, en schenkt een beker vol uit een open fles uit een gekoelde kast. De witte wijn smaakt beroerd. Bier drink je hier niet, behalve uit de groene (export-)flesjes van Heineken, de zogeheten longnecks. Rosé kan, maar champagne is beter. En natuurlijk de breezers (Bacardi Breezer) en Smirnoff Ice: uit flesjes, die in een dichte dansmenigte makkelijker te vervoeren zijn dan drank in een glas.

Zowel de roodbaarsfilet als de gegrilde kalfsoester van Republiek smaken slecht, bedolven als ze zijn onder veel te sterk gekruide ratatouille. Maar wie heeft dan ook ooit beweerd dat je naar een strandtent zou moeten om lekker te eten? Liggend eten, loungend, maakt het nog problematischer.

Intussen hebben de strandhuisjesbewoners een oud-Hollandse avond met polonaise gevierd in de 'verenigingstent' en heeft de evenementencommissie het programma voor augustus vastgesteld en gestencild. Een zeskamp onder andere, en een visdag binnenwater, bingo en kaarten natuurlijk, pannenkoeken, cowboy- en indianenfeest voor de kinderen.

In Helios Nieuws, periodiek van de vereniging, valt een ontboezeming recht uit het hart te lezen van secretaris John Tier over wat volgens hem 'een verplichting is die je op je neemt als je komt kamperen op het strand', namelijk een ander helpen als die hulp nodig heeft. Wat niet altijd gebeurde na 'de storm die ons vorig jaar in 't voorjaar trof'. En nog iets: 'Een aantal leden voelt zich verheven boven anderen, met name boven donateurs. Maar iedereen is als donateur begonnen.' Waarschuwend: 'Als men deze houding aanneemt (ik heb meer rechten dan een ander), zal ik het op de ledenvergadering met naam en toenaam aan de orde stellen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden