Beetje koekenbakker spreekt drie talen

'Natuurlijk moet een vertegenwoordiger in ontbijtkoek die in Oostenrijk komt, Duits spreken', verklaart Abram de Swaan boos. 'Om dat te concluderen hoeven we toch niet met het puikje van de linguïstiek bijeen te komen.'..

Van onze verslaggeefster

De Swaan, wereldberoemd socioloog, kruist de degens met een zaal vol specialisten. Het Europees Jaar van de Talen, dat heel Europa in 2001 viert, begon donderdag met het Nationale Taaldebat in de Rode Hoed in Amsterdam. De prangende vraag luidde: is Engels wel genoeg?

Nee, oordeelde de meerderheid. We moeten terug naar de goede oude tijd waarin een scholier drie vreemde talen - Engels, Duits en Frans - leerde. De Swaan vindt het zinloos om meerdere talen een beetje te beheersen. 'Als we elkaar willen verstaan en goed genoeg begrijpen om van mening te verschillen, moeten we dezelfde taal echt goed beheersen.'

Daarom moet iedereen Engels leren. Hoewel Engels volgens De Swaan één van de moeilijkste talen ter wereld is, is het nu eenmaal de taal die bijna alle Europese jongeren leren en die internationaal de lingua franca is. Als we serieus streven naar een verenigd Europa, waar mensen elkaar in het maatschappelijk en politiek verkeer begrijpen, is tweetaligheid een voorwaarde.

Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-bankdirecteur, is verbijsterd. Nederland loopt honderden miljoenen aan handel mis, omdat de kaaskoppen de telefoon erop gooien als iemand aan de andere kant van de lijn Duits spreekt. Natuurlijk moet iedereen Engels leren, maar daarnaast zeker twee andere talen. Anders gaat onze economie naar de knoppen.

Ook Sylvia Vlaeminck, een hoge ambtenaar van de Europese Commissie, vindt alleen Engels onvoldoende. Van alle Italianen bijvoorbeeld kan slechts 17 procent met een Brit praten. Bovendien is het in grensgebieden zinniger om de taal te leren die de bakker tien kilometer verderop spreekt. 'Zou het niet ook iets te maken kunnen hebben met de Duitsers en Fransen die met een kop vol nationalisme dat Engels saboteren', suggereert de Swaan.

Er dreigt een taalramp, waarschuwt Greetje van den Berg, vertaalster en lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Het aantal studenten dat voor een talenstudie kiest, daalt dramatisch. 'Dat is ook niet zo gek als een talenpakket in de wandeling een pretpakket heet', schampert Van den Berg, 'dan vluchten ze allemaal naar economie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden