Beetgaar in 43 seconden

DE POPULAIRSTE hamburger van McDonald's is in een vloek en een zucht gereed. Het keukenpersoneel werkt een vastomschreven procedure af die in alle 28 duizend vestigingen ter wereld vrijwel gelijk is....

Op uw plaatsen?

Start!

Men neme een broodje en legt het kapje in de toaster. Wel het goede broodje pakken, want die voor de Quarter Pounders passen niet bij de Big Macs. Haal het brood de avond tevoren uit de vriescel. Vóór levering aan het filiaal heeft de bakkerij het bolletje al in drie stukken aangeleverd - de hiel (onderkant), schouder (middenstuk) en de kroon (kapje). Dat scheelt tijd in de krap bemeten keuken.

Dan wordt het tijd om het vlees te grillen. Haal per Big Mac twee bevroren hamburgers uit het vriesvak (eerst plastic handschoenen aan) en leg ze op de hete plaat. Duw de deksel van de grill dicht.

Terug naar het broodje, aan de overkant, om het te 'dressen'. Leg de hiel en de schouder op het werkblad, links van de toaster, en stop het kapje in de toaster.

Pak het 'sauspistool' voor Big Mac Saus. De trekker overhalen, een keer boven de schouder en nog een keer boven de hiel.

Voor je neus staat een aantal bakken met verse ingrediënten. Leg een paar gram gesneden uitjes op schouder en hiel, verse sla op schouder en hiel, één voorgesneden plak kaas op de hiel, twee schijfjes augurk op de schouder. Dan, na 43 seconden - píep-píep-píep - gaat de deksel van de grill vanzelf omhoog. De hamburgers zijn niet langer diepgevroren, maar beetgaar. Doe er zout en peper op, leg een burger op de schouder en eentje op de hiel, dan schouder op hiel leggen, kroon er bovenop.

Stop de burger in de Big Mac-verpakking en leg ze neer in het juiste vakje van het 'warmhoudkabinet'. Vanaf de kassa ligt het product dan zo voor het grijpen.

Klaar!

'Mensen denken vaak dat we hier staan te jakkeren en te zweten', vertelt Ronald Zuiderveld, restaurantmanager van McDonald's in Enkhuizen. 'Het oogt inderdaad hectisch, maar iedereen weet precies wat-ie moet doen. Niemand hoeft tegen een collega aan te botsen.'

Naarmate het drukker is aan de kassa, worden de taken specifieker verdeeld. De een doet alleen de garnering van de broodjes, een ander staat bij het zogeheten 'kip-vis-appel-station' voor de McChicken, de Fish'Filet en het Warm Appelgebak, een volgende medewerker staat bij het 'frietstation'.

Nog een laatste tip voor in de keuken. Sla niet in het wildeweg aan het grillen, toasten, garneren en frituren, maar houd de floor manager in de gaten. De keuken produceert op basis van diens inschattingen. Hij ziet op monitors de bestellingen van klanten aan de kassa van het restaurant en buiten bij de McDrive.

Want een hamburger bij McDonald's is niet alleen vliegensvlug klaar, maar voldoet ook snel niet meer aan de kwaliteitseisen. Ligt-ie langer dan tien minuten te wachten op een hongerige klant, dan gaat het broodje zonder pardon in de emmer voor keukenafval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden