Beestenboel

Lenig als een kat, sterk als een beer, snel als een haas. Als het om bewegen gaat, zijn dieren ons natuurlijke voorbeeld....

Pay-Uun Hiu

De neerkijkende hond is een lekkere uitrusthouding. Voor de geoefende yogi dan. Beginners hebben het er wat moeilijker mee, zegt Carla Groen, yogadocente in Leidschenveen. Je ziet het eigenlijk gewoon voor je: de hond die door z’n voorpoten zakt, zijn kont met kwispelende staart in de lucht steekt en zachtjes verend zijn rug strekt. Heel vanzelf, heel natuurlijk.

Ook een sluipende kat, laag bij de grond op kousenvoetjes, beweegt zich zonder moeite onhoorbaar door het struikgewas. Een gemiddelde militair met bepakking doet haar dat niet zomaar na. Stil maar langzaam, en erg vermoeiend, vermeldt het zakhandboek voor soldaten.

Geen bewegingsleer of dieren zijn onze leermeesters. In Europa doen we het met het vogelnestje aan de rekstok en de pas de chat in het ballet.

In de oosterse vechtkunst zijn draak, tijger, aap en kraanvogel lichtend voorbeeld, met oefeningen als ‘zwemmende draak’, ‘wilde gans ontvouwt zijn vleugels’ en ‘tem de tijger’: visualiseer het in bedwang houden van een imaginaire tijger, voel zijn explosieve kracht als hij probeert zich van je af te schudden, is het advies van Qigong-meester Lam Kam Chuen.

Zelfs voor kunst van de liefde staat de dierenwereld model. Op z’n hondjes kennen we allemaal, maar de Kama Sutra biedt meer, bijvoorbeeld ‘het vermaak van de mus’. Volgens de site van sekscoach Cora Emens ook een ideale manier om wat calorieën te verliezen: ‘De man zit op zijn knieën en neemt de vrouw op zijn schoot en ondersteunt haar in haar bovenrug met zijn armen die onder haar knieën zijn geslagen. Zij slaat haar handen achter haar hoofd en ondersteunt zo haar nek. Dit is een fantastische oefening om wat aan haar buikspieren te werken en zo eventuele cellulitis te verminderen.’

Doe als aap, slang, poes of hond en word een fitter mens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden