Beer

Ik ben, zoals de meeste mensen, dol op opmerkelijke nieuwtjes uit het dierenrijk, maar het nieuwtje over de bruine beer uit Polen vond ik toch een wat alarmerend open einde hebben.

Het bericht dook dit weekeinde op: een bruine beer die al maanden slapeloos en rusteloos rondliep door de bossen in het Poolse Beskidengebergte, had eindelijk rust gevonden. De temperatuur was gedaald tot min twintig graden en de beer was daarna nergens meer gezien. Daaruit hadden de mensen geconcludeerd dat hij eindelijk een grot had opgezocht en in zijn winterslaap was gevallen. En dat was prettig, voor de beer en voor de mensen, want hij begaf zich op zijn tochten steeds dichter bij paden waar mensen liepen. 'Sinds het in het gebied 20 graden vriest, is de beer niet meer gezien', was het zogenaamd goede eind van dit verhaal.

Dan kun je, als mens, wel bedenken dat die beer eindelijk zijn lekker warme hol heeft opgezocht, maar het kan natuurlijk ook dat hij ergens onder een berg sneeuw ligt, bevroren en dood. Dat weet je niet.

Het deed me denken aan een lievelingsboek uit mijn jeugd, De beer die geen beer was. Een felrealistisch Sovjet-kinderboek, zou ik het genre noemen, al is het geschreven door een Amerikaan, Frank Tashlin, die er genoegen in schepte zielige, maatschappijkritische kinderverhalen over dieren te schrijven.

Het gaat over een beer die ligt te winterslapen onder een stuk bos waar tijdens de winter een fabriek gebouwd wordt. Als hij wakker wordt en naar boven komt, wordt hij in de fabriek te werk gesteld. De mensen vinden hem een raar mens (want hij is een beer) en de beren vinden hem geen echte beer (want hij is een arbeider). Aan het eind loopt de beer het bos in, vergeet in een hol te kruipen en vriest dood.

En geweldig boek, vond ik als kind, en ik lees het nu regelmatig voor aan mijn zoon. Daarbij verander ik het eind altijd in: 'Kijk, de beer gaat lekker liggen slapen onder een bergje sneeuw.' Want ik kan toch niet eindigen met: 'En toen vroor de beer dood. Eind.'

Maar zo eindigt dat boek dus wel.

Je zou kunnen zeggen: 'Aaf, je hebt te veel felrealtische Sovjet-kinderboeken gelezen', maar ik vrees toch dat het met die beer in Polen net zo verlopen is. We zullen het pas in de lente lezen, bij de opmerkelijke dierennieuwtjes.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden