Beerbeleg

Van geld meer geld maken, kan altijd, is de boodschap die de geldindustrie de geplaagde belegger/spaarder/twijfelaar dezer dagen voorhoudt. De branche moet wel, want zij verdient haar boterham met het beheren van andermans geld, ongeacht of er voor de klant geld wordt gewonnen of verloren....

Het nieuwste modeproduct in deze wereld heet het bear market fund (van bear marktet, een beurs in mineur), een beleggingsfonds dat zodanig is ingericht om geld te verdienen in een dalende markt. Om dat te doen, 'doet' een berenmarktfonds in short beleggen: de fondsbeheerder leent aandelen van een ander, met de belofte die aandelen op een vooraf bepaalde datum te retourneren. De fondsbeheerder verkoopt de geleende aandelen, en koopt ze weer terug tegen de tijd dat hij ze moet teruggeven, tegen de dan geldende koers. Is die koers lager dan toen hij de geleende aandelen verkocht, dan heeft de berenbelegger winst gemaakt.

Een bear market fund is in principe een beleggingsfonds dat op grote schaal dit soort shortcontracten afsluit. Sommige berenfondsen shorten een complete index. Daalt die, dan loopt het fonds binnen.

Volgens Morningstar, een grote onafhankelijke beleggingsfondsenwatcher, is er 'ongeveer een dozijn' berenfondsen, de meeste erg jong, de meeste in Amerika.

Om de berenfondsen in deze berenmarkt goed te kunnen volgen, voert Morningstar in juni een nieuwe aparte categorie in van fondsen die worden gevolgd, vergeleken en beoordeeld: voor de, jawel, bear market funds.

Deze categorie herbergt amper twintig beleggingsfondsen, schrijft directeur fondsenanalyse Russel Kinnel van Morningstar op de website morningstar.com. 'Maar het is een bijzondere categorie.'

Kinnel noemt het beleggingsfonds Rydex Ursa (ursa betekent beer in het Grieks) als prominent lid van deze categorie. Het fonds, dat 525 miljoen dollar onder beheer heeft en zich aan de S & P 500 index spiegelt, verdiende de afgelopen drie jaar jaarlijks gemiddeld 14,54 procent; bijna het spiegelbeeld van de S & P 500 die de afgelopen drie jaar jaarlijks bijna 13 procent verloor.

Prachtig? Prachtig. Maar, en daar zit 'm de kneep, het trucje werkt alleen in een dalende markt. Daarom staat Rydex Ursa dit jaar op verlies (min 6,33 procent vanaf begin dit jaar tot gisteren) en de S & P 500 op winst (plus 4,6 procent tot eergisteren).

Een berenfonds, derhalve, is voor slechte tijden. Specifieker, voor mensen die de omslag van goede naar slechte tijden én de omgang van slechte naar goede tijden nauwkeurig en bijtijds kunnen voorspellen. Anders kan het alsnog vreselijk mis gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden