Beeldscherm vervangt werkelijkheid

You've got Mail van Nora Ephron. Met Tom Hanks, Meg Ryan, Jean Stapleton. In 77 theaters, waaronderBellevue Cinerama 1 en Cinema 1 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Cinerama 1 en Path5 Rotterdam....

Zoeter en schoner dan in You've got Mail kan New York niet zijn. Lommerrijke straten, vrolijke passanten en uitnodigende koffiehuizen; het liefdesverhaal van Nora Ephron staat er bol van. De wereld van de geboren en getogen New Yorkse beperkt zich tot de Upper West Side, de wijk waar rijkdom en roem tot de vanzelfsprekende zaken van het leven behoren.

You've got Mail is een mierzoete, vrolijk stemmende film. Nora Ephron, die samen met haar zuster Delia het scenario schreef, behaagt haar publiek met zorgvuldig opgepoetste romantiek. Voor twijfel over de goede afloop is bij Ephron geen plaats. Zij neemt de bioscoopbezoekers mee op reis naar een overbekende bestemming, maar zorgt er wel voor dat onderweg alles tot in de puntjes is geregeld.

Nora Ephron herenigt in haar tocht langs de schone kant van New York Tom Hanks met Meg Ryan. Eerder maakte zij met dit duo Sleepless in Seattle, een film die 450 miljoen gulden opleverde.

Hanks en Ryan zijn in You've got Mail liefhebbers van e-mail. Ze sturen elkaar dagelijks elektronische post zonder de partij aan de andere kant daadwerkelijk te kennen. NY 152 (Hanks) knort van plezier wanneer Shopgirl (Ryan) meldt Jane Austens Pride and Prejudice wel tweehonderd keer te hebben gelezen. Shopgirl is op haar beurt geïmponeerd door de bravoure van NY 152, die zijn levensvisie volledig zegt te ontlenen aan Francis Ford Coppola's The Godfather. Het scenario van You've got Mail is een bewerking van The Shop Around the Corner (1940) van Ernst Lubitsch. In deze prikkelende komedie zijn James Stewart en Margaret Sullavan collega's die elkaar niet kunnen luchten of zien. Wat zij niet weten, is dat zij elkaar, als penvrienden met valse namen, dagelijks brieven schrijven.

In Ephrons geactualiseerde versie zijn de penvrienden beide boekhandelaar. Ze hebben nog iets gemeen: niet hun partner maar de draagbare computer geldt als de dierbaarste huisgenoot. Joe Fox (Hanks) is de baas van een keten van boekenwinkels, Fox Books genaamd, Kathleen Kelly (Ryan) bestiert daarentegen een buurtwinkeltje dat het moet hebben van persoonlijke aandacht voor de klanten.

Het duo krijgt met elkaar te maken wanneer Fox Books een filiaal opent nabij Kelly's nering. De idealistische boekenverkoopster begint een protestactie tegen de keten. In haar ogen bedreigt Fox de diversiteit van cultuur. De grootgrutter zou alleen in winst geïnteresseerd zijn.

De zakelijke vijanden worden op Internet echter dikke vrienden. Ze vragen aan elkaar adviezen, ontvouwen persoonlijke problemen, en raken min of meer verliefd. Een ontmoeting in het echte leven kan daarom niet uitblijven.

De kwaliteit van You've got Mail schuilt in de lichtvoetige wijze waarop Ephron het dagelijkse leven vervlecht met de fictie van een briefwisseling op Internet. Langzaam maar zeker wordt het computerscherm voor zowel Joe Fox als Kathleen Kelly een redelijk alternatief voor de werkelijkheid, en toch blijft de film van cynisme gespeend.

You've got Mail is een zoethouder met allure.RO

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden