BEELDENDE UNST

De beroemde Belg Leon Spilliaert was een echte fin-de-siècle-kunstenaar. 'Hij had een blik als een groothoeklens,' zei zijn dochter ooit....

's nachts schilderde. Spilliaert gaf in zijn geabstraheerde, jugendstil-achtige stijl 'de ziel der dingen' weer. Voor hem zag die er kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog onheilspellend uit. Het Paleis in Den Haag toont een overzicht van zijn werk, 29 juni tot en met 1 september.

Tot en met 29 juni in Stichting De Bank (Noorderhagen 48c) in Enschede MauzZ ZapP MuseumM 'Presence in a living room', een interactieve tentoonstelling over zes jaar KWW TV: kunst en televisie. Op 29 juni vanaf middernacht vanuit Enschede live op de Amsterdamse kabel.

De Amerikaanse kunstenaar Mike Tyler geeft zondag om 14 uur een performance in park Wolfslaar in Breda, in het kader van de expositie Shelter. Tyler is een ecologische kunstenaar die een bewustzijnsverandering te weeg wil brengen.

Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem stelde een thematische tentoonstelling samen uit de eigen collectie, Intimiteit. Te zien is hoe kunstenaars zich lieten inspireren door ervaringen die in letterlijke en figuurlijke zin dicht op de huid komen. Met werk van Cheryl Donegan, Marie-Ange Guilleminot, Annemarie Nibbering , Helma Pantus, Theo Schepens, Kinke Kooi, Maria Roosen en anderen. Van 28 juni tot en met 1 september.

In De Gele Rijder in Arnhem voor de tweede keer een tentoonstelling met het thema Het Geworpen Bestaan. Schilderijen van Gerdien Kroes en Anke Roder, sculpturen van Wilco Kwerreveld, foto's van Hans Wijninga. Tot en met 21 juli, opening vanmiddag om 15 uur.

Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede toont tot en met 31 juli Hollandse schilderijen van eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw met zomerse onderwerpen: landschappen, strandgezichten en zomerse stadsscène's.

In de Vleugel-galerie van Slot Zeist exposeren tien kunstenaars uit Nicaragua. Van 29 juni tot en met 18 juli.

Martin van Vreden exposeert schilderijen en werken op papier in de Chassé Galerie in Breda. Tot en met 18 september, opening zaterdag om 16.30 uur.

Van 29 juni tot en met 25 augustus in het Museum Rijswijk de Holland Paper Biennale, een internationale tentoonstelling met werk van dertien papierkunstenaars. Vanmiddag om 17 uur opening en presentatie van het boek Voelbaar papier.

In Kunstvereniging Diepenheim een installatie van Krijn de Koning, die hij specifiek voor die ruimte maakte. Van 29 juni tot en met 11 september.

Henk en Leonie Pijnenburg zijn verzamelaars van graffiti. Het Venijn van de Muze in het Stedelijk Museum Roermond toont een keuze uit hun collectie. Tot en met 29 september, opening zaterdag om 15 uur.

The different world form two generations in one house is een project van Theo van Keulen in De Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond. Hij nam een familieportret uit de jaren veertig als uitgangspunt: met 1450 foto's van nakomelingen vertelt hij het verhaal van de verschillende generaties. Tot en met 4 augustus, opening vanavond om 20.30 uur.

De zomeropstelling van Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116) in Amsterdam bestaat uit een presentatie van Antonietta Peeters en Angus Fairhurst. Van 29 juni tot en met 24 juli.

De reizende tentoonstelling van Stichting Kunst Mondiaal, A/1 en MillenniuM, Should I stay/Should I go, bestaande uit elf tot kunstwerk getransformeerde toercaravans, is gearriveerd in Amstelveen. Jan van den Dobbelsteen, Joseph Semah, Edwin Janssens, Ulay en andere kunstenaars tonen aan de hand van getransformeerde toercaravans hun visie op de consequenties van de in deze tijd drastisch toegenomen mobiliteit. In het Broerse Park, van 30 juni tot en met 5 juli.

De Nieuwe Brabantse Kunst Stichting vroeg Jan Hein van Melis, Sef Peeters en Edmay Sitanala kunstwerken te ontwerpen die de borden langs de provinciegrens kunnen vervangen. De ontwerpen worden gepresenteerd bij de NBKS (Reigerstraat 16) in Breda, tot en met 25 augustus. Opening zondag om 15 uur.

Vinh Phuong, Roberto Ruggiu, Juul Sadee, Peter Terhorst en Jeroen Veenstra werken mee aan de zomertentoonstelling in de Grote Kerk in Goes. Beeld en plaats, tot en met 28 juli, opening zaterdag om 15 uur.

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam begint op 2 juli de tentoonstelling Palech, een Russisch sprookje. Van icoon tot lakminiatuur.

Constructie II is een 'omni-media-festival', op 3, 4 en 5 juli in Simplon, Groningen. Met films, video's, geluidsstellages, installaties en exposities.

Nog lopende exposities

In Musis Sacrum in Arnhem tot en met 5 september grafisch werk van Picasso. Met ruim driehonderd van zijn 'vergeten'

werken.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) in Amsterdam nieuw werk van Job Koelewijn, tot en met 13 juli.

In de binnenstad van Hengelo werden negenentwintig etalages van winkels, banken, apotheken en warenhuizen ontruimd voor het werk van vierentwintig kunstenaars. Windows 96, tot en met 21 juli.

In het Oude Raadhuis in Aalsmeer Internationale Hedendaagse Grafiek met werk van Armando, Lucebert, Brice Marden, Panaramenko, Man Ray, Andy Warhol en anderen. Tot en met

14 juli.

Artis in Den Bosch nodigde zes kunstenaars uit om op een forse 'tafel' een ruimtelijke installatie te maken. Door de verschillen in hoogte ontstaat een wisselend landschap. Met werk van Monica Aerden, Marca van der Linden, Jan Starken, Fransje Killaars, Mary Aipassa en Joost Grootens. Table stories, tot en met 7 juli.

Werken op papier van Margriet Thissen in galerie Jansen & Kooy (Kerkstraat 301) in Amsterdam. Tot en met 13 juli.

In de serie 'toegepaste kunst in de koepel' presenteert het Museum voor Moderne Kunst Arnhem Leeg, een textiel-installatie van Lam de Wolf. Tot en met 11 augustus.

In Museum Waterland in Purmerend tot en met 14 juli beelden en tekeningen van David Vandekop (1937-1994).

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met Disegni, een selectie uit zijn collectie Italiaanse tekeningen. Naast de belangrijkste meesters ook studiebladen van Piero di Cosimo, Andrea del Sarto, Correggio en Giorgio Vasari. Tot met 4 augustus.

In de beeldentuin van museum Willem van Haren in Heerenveen sculpturen van André van der Linden. Tot en met 14 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden