BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Cobra Museum: een overzicht van schilderijen, dichtkunst en erotische illustraties van Anton Martineau, 'mascotte' van de Cobrabeweging, t/m 14 mei.

Amsterdam

'Kijk! het is nu!' Zonder Omhaal in het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, is een presentatie van no nonsence-kunst (films, video's, stills en acts) van o.a. Jan Adriaans, Sven Augustijnen, Maartje Fliervoet en Margit Lukács, Fow Pyng Hu, Michel François, Yasmijn Karhof, Sabine Mooibroek, Alexandra Rouppe van der Voort en Xerox. Zaterdag van 21 tot 23 uur projecties, videoperformance en een vj-act; zondag van 14 tot 20 uur installaties.

Schilderijen van Gijs Frieling, een van de winnaars van de Prix de Rome schilderen 1999, bij galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, 27 maart t/m 24 april.

Schilderijen en objecten van Jeroen Henneman bij Galerie Clement, Prinsengracht 843, 25 maart t/m 26 april.

Galerie Nine, Keizersgracht 570, exposeert recente schilderijen en kleuretsen van Marc Kuyper, 25 maart t/m 22 april.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april. Benno Tempel (Van Gogh Museum) houdt zondag om 14.30 uur een lezing over Jozef Israëls en de kunstcritici.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april); t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Breda

De Beyerd wil met de tentoonstelling Die Desorientierung des Blickes een dwarsdoorsnede bieden van de tendensen in de hedendaagse Oostenrijkse kunst, en dan met name van de kunstenaars die zich met het begrip ruimte bezighouden, t/m 24 april.

Den Bosch

Onder de titel Rubens en tijdgenoten presenteert Galerie Hüsstege, Verwerstraat 28, werken op papier van Joop Rubens en Jörg Remé, van 26 maart t/m 30 april; tegelijkertijd toont de galerie grafiek van Werner Moonen en beelden van Eveline van de Griend.

Den Haag

Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, toont schilderijen van Signe Jaïs en keramische en houten objecten van Karen Bennicke, t/m 16 april.

In Artoteek Den Haag, Denneweg 14a, Gozo (MLT), een installatie van Gerard Holthuis geïnspireerd op het Mariafeest op het eiland Gozo bij Malta, 'de grote gebeurtenis van het jaar'. Van 25 maart t/m 22 april.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, presenteert schilderijen van Lucassen en werken op papier en schilderijen van Joris Geurts en Reggy Gunn, 25 maart t/m 26 april.

Papierpulpschilderijen van Pat Gentenaar-Torley bij Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, t/m 30 maart.

InfoArcadia, tentoonstelling over de informatievormgeving met werk (flyers, visuals) van industrieel vormgevers beeldend kunstenaars en grafici. Bij Stroom hcbk (Spui 193-195), tot en met 22 april.

In Museum Het Paleis Passie en devotie - Barok uit Ecuador. Sculpturen en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw uit de zogenaamde School van Quito. Tot en met 11 juni.

Dordrecht

Klanklandschappen, zo heten de geluidinstallaties van Nico Parlevliet in het Dordrechts Museum, 25 maart t/m 16 april; 'landschapsbehang' van rond 1800 van de broers Abraham en Jacob Strij, t/m 16 april.

Eindhoven

Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, heeft schilderijen en beelden van Armando in huis. Met thema's als 'Gefechtsfeld', 'Gestalt', 'Walstück', 'Der Turm' en 'Kopf'. Van 26 maart t/m 21 mei. Tegelijkertijd toont de galerie werk van John van 't Slot. Op 16 april houdt Ulco Mes (pr-medewerker Museum Van Bommel Van Dam) een lezing over het werk van Armando. Aanvang 14 uur.

Kim's bedroom: Kim Gordon heeft een aantal collega's in haar 'slaapkamer' uitgenodigd. Video's van Sadie Benning, Tony Oursler en van haarzelf. Tot en met 24 april in De Witte Dame, Emmasingel 20.

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Enschede

Rijksmuseum Twenthe: de tentoonstelling Pjotr Müller. Constructie van sloophout, met werken van Frank van den Broeck (tekeningen), Ulay (foto's), Adam Colton en Veron Urdarianu (beelden), t/m 16 april.

Haarlem

We are confident I say is een installatie van beelden, foto's en collages van Barbara Polderman. Haar, nagels en kleding verwijzen naar verlies en verval. Van 23 maart t/m 16 april in De Loge, Minckelersweg 6 sub.

Hoorn

Het Westfries Museum wijdt een tentoonstelling aan het oeuvre van Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924), die vooral naam heeft gemaakt met het verbeelden van Hollandse steden rond 1900. Van 28 maart t/m 7 mei.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni; in Samenscholing werk van Raymond Cuijpers, Stan Klamer, Mathilde ter Heijne, Erwin Driessen, Maria Verstappen, Norbert Grunschel, Fransje Killaars en Roy Villevoye, acht voormalige studenten van de Maastrichse Academie voor Beeldende Kunsten, die gebruik maakten van fotografie, video en nieuwe media-installaties maar ook van meer traditionele disciplines van schilder- en beeldhouwkunst; Collectie Limburg II, t/m 14 mei, is een doorsnede van verschillende technieken en perioden in de Limburgse beeldende kunst van de 20ste eeuw met prenten, tekeningen, grafiek en andere werken op papier; voorts t/m 28 mei vijf grote doeken van Toon Verhoef.

Otterlo

Kröller Müller Museum: veertig kleine messing-sculpturen van André Volten (1925) t/m 30 april; een overzicht van het late werk van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg (1923-1931), oprichter van De Stijl, t/m 18 juni (zie ook Utrecht).

Rotterdam

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert ANP City Projects: werk van Naomi Ben-Shahar, Huma Bha bha, Mark Brandenburg, Sanne Bruggink, Jimi Dams, Judy Linn, Michael Meads, Marcelle Price, Alexander Ross, Frankie Sinclair en Stanley Stellar. Van 26 maart t/m 23 april.

'Scripted spaces' richt zich op het verkennen, onderzoeken en uitwissen van de menselijke omgeving. De titel verwijst naar de installatie van criticus en romanschrijver Norman Klein. Verder werk van onder anderen Geert Mul, Jan Kempenaers, Lara Almarcegui (Spanje), Julika Rudelius (Duitsland) en Jan Rothuizen, die zich hebben laten inspireren door het Nederlandse (stads)landschap. Tot en met 16 april in Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst (Witte de Withstraat 50).

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t/m 12 juni; voorts etsen van Salvador Dalí, t/m 21 mei.

De Kunsthal: tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; cartoons van Stefan Verwey, t/m 2 april.

Tilburg

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Het Nederlands Textielmuseum heeft een tapisserie- en damastweverij in de vaste tentoonstelling opgenomen. Ook in het museum de expositie Close To The Body, t/m 9 april.

Utrecht

Centraal Museum: een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (Zie ook Otterlo).

Stichting Lazy Marie presenteert audiovisuele kunstwerken van Mels van Zutphen, Lin de Mol, Jeroen Kooijmans en Martijn Veldhoen op vier locaties rondom WinkelcentrumHoog Catharijne. Cityscape, de veranderende stad in beeld, t/m 2 april, vanaf zonsondergang.

'This land is man-made' (detail) van Geert Mul in Witte de With in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden