BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

Tien jaar geleden werd het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst opgericht. Het fonds herdenkt dat met een reeks presentaties en minidebatten onder de titel De toekomst die ons toekomt, in het eigen gebouw aan de Brouwersgracht 276. Moniek Toebosch bedacht de vorm. Digna Sigke maakte een documentaire over het fonds, die op 24 maart tijdens een gesloten bijeenkomst gepresenteerd wordt. Op 25 en 26 maart is het pand open voor het publiek.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka, Singel 28, exposeert recente schilderijen van John van 't Slot, 20 maart t/m 17 april.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, toont werk van Jeroen Jacobs, 20 maart t/m 4 april.

Art-affairs, Lijnbaansgracht 316, exposeert foto's van John Hilliard en etsen van John Chamberlain, 20 maart t/m 18 april.

Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, presenteert de videoinstallatie 'Reflecting Home' van de Zwitserse Emmanuelle Antille. Van 20 maart t/m 17 april.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont schilderijen en tekeningen van Hannes Postma en werken op papier en een sculptuur van Mark Brusse, t/m 4 april.

Loerakker galerie, Keizersgracht 380, exposeert schilderijen en tekeningen van Paul Nassenstein, 20 maart t/m 17 april.

In Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, foto's van Andries Botha, een keramisch tableau van Harry van Dierendonck, sculpturen van Keith Edmier en Elfride Skramovsky, en vitrinekasten van Christine en Irene Hohenbüchler. In editie: werk van Jo Baer en Marlene Dumas/Andries Botha, t/m 17 april.

'Verruimde schilderkunst'. Onder die noemer presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye, t/m 25 april.

In Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, werk van Martin van Vreden en Caro Bensca, t/m 7 april.

Bij De Nederlandsche Bank Hunting & Fishing van Paul Kooiker, t/m 9 april.

'Kaduuk, kapot, weerloos en verontrustend' zijn omschrijvingen die galerie Fons Welters geeft van het werk van Tom Claassen, t/m 17 april.

W139, Warmoesstraat 139, brengt videowerk bijeen dat een ruwe, homemade sfeer uitademt. Level zero cinema met werk van Erwin Wurm, Stefan Banz, Joël Bartoloméo, Lucy Gunning, Josep Maria Martin, en Annika Ström, toont films die terug naar af, terug naar het nulpunt, gaan. Tot en met 4 april.

In het Bijbels Museum een samenwerkingsproject van vier Russische kunstenaars, die mensen met het syndroom van Down nieuw-testamentische bijbelscènes lieten uitbeelden, en ze vervolgens portretteerden. In beelden gegoten, t/m 11 april.

Bloom Gallery presenteert een solotentoonstelling van Kiki Lamers. In de project Room videowerk van Elske Neus, t/m 3 april.

'And..and...and...and...' in Het Consortium in pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29, brengt werk bijeen waarin taal centraal staat. Deelnemende kunstenaars zijn Alexandre David, Joseph Grigely, Annabel Howland, Brighid Lowe en Imogen Stidworthy. Tot en met 28 maart.

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe reeks bestandscatalogi die het Amsterdams Historisch Museum uitgeeft, een tentoonstelling met achttiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst. Uitmuntend fraay geteekend, t/m 2 mei.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een tentoonstelling van vijftig schilderijen, beelden en werken op papier van Georg Baselitz, die de band van de Duitse schilder met Nederland illustreren, t/m 11 april; Mooi maar goed, Grafisch ontwerpen in Nederland (1987-1998) is verlengd t/m 14 april.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, van 20 maart t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderijngen uit het Kumamoto Museum of Art, 21 maart t/m 13 juni; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april.

Apeldoorn

Archipel aktuele beeldende kunst, Vosselmanstraat 402, speelt in op de veelgestelde vraag 'Heeft u niet iets leuks voor boven mijn bank'. In Werk boven de bank serieuze en minder serieuze opties van een twintigtal kunstenaars. Van 20 maart t/m 18 april.

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, presenteert vier experimenten van studenten van Hogeschool voor de Kunsten Arnhem: Anhge Taggert, Arnout Smith, Rosanne van Klaveren en Giovanini Barros, t/m 4 april.

Bergen

In Museum Kranenburgh t/m 9 mei een retrospectief van Germ de Jong (1886-1967), een figuratieve schilder die een zwervend leven leidde en veel optrok met vertegenwoordigers van de Bergense School zonder dat hij daar zelf toe gerekend kan worden.

Breda

De Beyerd, Boschstraat 22, presenteert een overzicht van schilderijen, tekeningen, objecten en beelden van Mark Brusse, t/m 28 maart.

Den Haag

Vanavond wordt van 19 tot 22 uur in Den Haag weer de Haagse Rondgang gehouden. Dit keer doen 19 kunstinitiatieven mee waaronder Galerie Ramakers, Galerie Nouvelles Images, Stroom/hcbk en Maurits van de Laar. Nieuw is Hotel Den Haag, Boekhorststraat 13b, waar steeds een kunstintitatief van buiten Den Haag wordt uitgenodigd om te exposeren.

In Stroom/hcbk, Spui 193, Big Brother: een presentatie van video, tv-programma's en ander werk over het thema 'ongevraagd bewaken' van o.a. Sven Augustijnen, Arjan Ederveen, Tony Oursler. Van 19 maart t/m 25 april.

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, toont schilderijen van Brieke Drost en objecten van Helga van Stralen, 21 maart t/m 29 april.

Tekeningen en schilderijen van Geert Baas en beelden van Yumiko Yoneda, 21 maart t/m 18 april bij galerie Ramakers, Toussaintkade 51, 21 maart t/m 18 april.

In Museum het Paleis, een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Deurne

Alle tijd van de wereld is een educatieve tentoonstelling in Museum de Wieger over het thema tijd. Van het ontstaan van de aarde tot aan robots van de toekomst. Van 21 maart t/m 20 juni.

Diepenheim

Een overzicht van de Bredase kunstenaar Tom Claassen, van 20 maart t/m 5 mei in Kunstvereniging Diepenheim.

Enschede

Stichting de Bank, Noorderhagen 48c, presenteert schilderijen van Frank Jebe, 20 maart t/m 17 april.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1 Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience, die de rol belicht die het medium film speelt in het werk van een aantal jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Emmen

Een overzicht van de Emmense kunstenaar Wessel Dijkstra in het CBK/Bruggebouw, Raadhuisplein 1, 20 maart t/m 25 april.

Haarlem

Galerie Gerhard Hofland, presenteert nieuwe schilderijen van Jurriaan van Hall, 21 maart t/m 25 april.

Helmond

De tentoonstelling van de Haarlemse schilder Jacobus van Looy (1855-1930) is van Haarlem naar het Gemeentemuseum Helmond verhuisd. Van 21 maart t/m 24 mei.

Groningen

Groninger Museum: abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), t/m 25 april.

Haarlem

In het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Leiden

Lakgalerie, Cleveringaplaats 1, toont schilderijen van de Canadees Tim Baron, 21 maart t/m 23 april.

Maastricht

In de MECC nog t/m zondag de kunst- en antiekbeurs TEFAF waaraan 182 kunsthandelaren uit 12 landen meedoen. Geopend dagelijks van 11 tot 20 uur, het weekeinde tot 18 uur. Entree incl. cat. * 60,- (voor 1 persoon.) en * 85,- (voor 2 personen).

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Middelburg

Onder de titel Holland Kindergarten Japan Bondage presenteert Camiel van Winkel in de Vleeshal werk van Liza May Post, Aernout Mik, Mascha de Vries, Thom Puckey, Harm Hajonides, Berend Strik en Jans Muskee, van 22 maart t/m 2 mei; tegelijkertijd in de kabinetten Utrechtse Krop, Paul Kooiker en de collectie medische fotografie van het Utrechts Universiteitsmuseum.

Roermond

Galerie Wansink, Neerstraat 76, heeft recente schilderijen en objecten van 'tafels en stoelen'-kunstenaar Klaas Gubbels in huis, van 21 maart t/m 25 april.

Rotterdam

Schilderijen van Daniel Verkerk bij Noname-in kunst-in-art, Hoogstraat 32, van 18 maart t/m 9 mei.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert in de voorkamer de 'quasi openbare tuin' van Ewoud van Rijn en in de achterkamer de 'ambivalente' beelden, foto's en tekeningen van Una Henry, 21 maart t/m 18 april.

Galerie De Illusie, Van Oldenbarneveldtstraat 116, presenteert een generatie kunstenaars van het Goois Scheppend Ambacht, waarbij zo'n tachtig kunstenaars uit 't Gooi zijn aangesloten. Van 21 maart t/m 18 april.

Museum Boijmans Van Beuningen: een kleine presentatie van schilderijen en tekeningen van Co Westerik, n.a.v. diens 75ste verjaardag, t/m 5 april.

In de Kunsthal t/m 4 juli Picasso, kunstenaar van de eeuw en, t/m 4 april foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen.

Scheveningen

Onder de titel Koppen en Zuilen presenteert Museum Beelden aan Zee 150 beelden van de Duitser Rainer Kriester, t/m 1 augustus.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei.

Voorburg

Het Huygensmuseum Hofwijck presenteert schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, t/m 4 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden