BEELDENDE KUNST

Het Alkmaars Museum brengt de zomer door met landschappen van schilders uit de kring van de Bergense School. Meer dan vijftig tekeningen, schilderijen en prenten van o.a....

Alkmaar

Amersfoort

Dutch Tide is een tentoonstelling van voornamelijk schilderijen van twintig Nederlandse hedendaagse kunstenaars, onder wie initiatiefnemer Jan Mulder en Harrie Peters, Elizabeth de Vaal, Titus Nolte, Dineke Blom en Erik Adriaan van der Grijn. De expositie, die eerder te zien was in New York, loopt van 12 september tot en met 25 oktober in het Centrum Beeldende Kunst.

Amsterdam

Schilderijen en tekeningen van Armando zijn van 13 september tot en met 19 oktober te zien bij galerie De Lange (Westenesscherstraat 56).

Bring your own walkman is de titel van en het advies aan bezoekers van de tentoonstelling in de Voorzaal van W139 (Warmoesstraat 139): geluiden van ongeveer 70 kunstenaars(groepen), onder wie Mike Kelley, Wolfgang Tillmans, Jamey Bair, Robert Lippock, Lucky People, Rave Generation en Trash 2000. Tot en met 12 oktober.

In Arti et Amicitiae de jaarlijkse ledententoonstelling Salon Actuel, t/m 5 oktober.

Olieverfschilderijen van Jorge Peyrolón en grafiek van Twan de Vos zijn te zien in Galerie Per Adres (Warmoesstraat 145). Van 13 september tot en met 4 oktober.

Op 14 september organiseert het Rijksmuseum weer de VSB Museumzondag, waarop het hele gezin door het museum wordt rondgeleid. Kinderen kunnen mee aan de hand van stripfiguur Joost de Suppoost. Thema's zijn eten, drinken en tafelgewoontes.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond wijdt een retrospectief aan de Gentse schilder Jos Verdegem (1897-1957), met het accent op zijn Franse periode (1922-1929 en 1940). In Maison Descartes (Vijzelstraat 2A) is een aantal werken rond specifieke thema's verzameld. Van 13 september tot en met 2 november.

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, t/m 19 oktober. In Galerie Onrust (Planciusstraat 9a) tevens sculpturen van hem, t/m 11 oktober.

In galerie Clement, Prinsengracht 843, is grafiek van Lucebert tentoongesteld uit de periode 1975-1994. Tot en met 1 oktober.

De schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

Het Bijbels Museum heeft haar zomertentoonstelling ingericht met werk van 28 Duitse kunstenaars in wiens werk het Christusbeeld centraal staat. Reliek mens, t/m 28 september.

De tentoonstelling De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885 in het Van Gogh-Museum geeft een beeld van de productie van Van Gogh in het Brabantse Nuenen. Tot en met 12 oktober.

In het Joods Historisch Museum de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen, t/m 19 oktober.

De tentoonstelling Vriendelijk bedankt! vormt de afsluiting van het tienjarig jubileum van het Joods Historisch Museum op het Jonas Daniël Meijerplein. Met onder meer schilderijen, tekeningen en prenten, ceremoniële voorwerpen, persoonlijke voorwerpen en foto's van onder anderen Isaac Israels, Carel Willink, Jan Veth en Eli Content. Van 12 september tot en met 30 november.

Nieuw werk van Mariëtte Linders is te zien van 12 september tot en met 11 oktober bij boekhandel Art Book (Van Baerlestraat 126).

Arnhem

Bij Sonsbeek & Art Design (Tellegenlaan 3) een grote zomerexpositie over Marc Chagall, bestaand uit ruim 300 grafische werken. Tot en met 28 september.

Van Peter Jordaan is een tentoonstelling te zien van werk op wand en porselein. Op twee locaties: bij Plaatsmaken (Emmastraat 73) en Galerie van den Crommenacker. Van 12 september tot en met 11 oktober.

Voor de derde keer wordt de Arnhemse Galeriewandeling gehouden. Op 14 september, van 11.00 uur tot 15.00 uur, gaat het onder leiding van een gids langs tien galeries en expositieruimtes. Aanmelden kan tot zondag een half uur voor aanvang van de wandeling. Verdere informatie is verkrijgbaar bij het Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK), Kleine Oord 170. Telefoon: 026-3511300.

Bergen

Museum Kranenburgh (Hoflaan 26) heeft een selectie gemaakt uit de collectie van de verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947), t/m 28 september.

Berg en Dal

De tentoonstelling Ujamaa (Swahili voor samenwerking) toont een twintigtal kunstwerken van voornamelijk jonge kunstenaars uit Moambique, Uganda, Zuid-Afrika, Botswana, Angola en Nederland. In het Afrika Museum, van 13 september tot en met 30 december.

Breda

Werk van Joncquil de Vries, Sol Sneltvedt en Yarre Stooker is van 12 september tot en met 12 oktober te zien in Lokaal 01 (Kloosterlaan 138).

Den Bosch

In tentoonstellingsruimte Artis (Boschveldweg 471) loopt van 13 september t/m 12 oktober de expositie Immaterial Time, met grote, abstracte foto's van Hans Wilschut, beelden en video's over lichaamsgeur van de Schotse Clara Ursitti, met rook bewerkte stoffen, tekeningen en schilderijen van Vulto en tekeningen van Toine Horvers.

Den Haag

Schilderijen van Stan Klamer in Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6), t/m 5 oktober.

Den Helder

Op de tentoonstelling Een maritieme droom, tsaar Peter de Grote en de Russische Marine zijn twintig romantische schilderijen te zien van de machtige Russische oorlogsvloot in de negentiende eeuw. Verder maritieme objecten en achtergrondinformatie over de eerste bezoeken van Peter de Grote aan Nederland. In het Marinemuseum, t/m 27 september.

Deurne

Museum de Wieger wijdt een overzicht aan Els Copens-van der Rijt, die in haar jonge jaren schreef maar later ging schilderen. Portretten, stillevens en landschappen, t/m 26 oktober.

Deventer

In de Bergkerk is een tentoonstelling gewijd aan het werk van Ronald Ophuis, Janpeter Muilwijk en Koen Ebeling Koning. Zij zijn de winnaars van de prijs die de provincie Overijssel elk jaar op voordracht van een oudere kunstenaar toekent aan jonge, veelbelovende kunstenaars. Van 13 september tot en met 2 november.

Domburg

In het Marie Tak van Poortvliet Museum t/m 2 november een expositie over de Zeeuwse periode van schilder Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915).

Dordrecht

Het is 325 jaar geleden dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden vermoord. De moord op Johan en Cornelis de Witt in het Rampjaar 1672. Achtergronden en feiten is een dubbelexpositie in het Dordrechts Museum (schilderijen) en museum Mr. Simon van Gijn (prenten, tekeningen, penningen). Tot en met 23 november.

Het Dordrechts Museum heeft Margit Rijnaard uitgenodigd om in zijn grote tentoonstellingszaal een installatie te maken, geënt op het toegenomen belang van de fysieke ervaring van het kunstwerk. Van 14 september tot en met 16 november.

Eelde

Van 24 figuratief werkende kunstenaars zijn onder de titel De Grijpbare Vorm beelden en schilderijen te zien in het Museum voor Figuratieve Kunst. Van 14 september tot en met 7 november.

Enschede

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Enschedese School is in het Rijksmuseum Twenthe de overzichtstentoonstelling 'Zelfmoord op verjaardag' te zien. De expositie liep eerder in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na afloop van de tentoonstelling in Enschede zal het kunstenaarsinitiatief definitief worden opgeheven. Van 13 september tot en met 23 november.

Van Geert Voskamp zijn onder de titel 'Sabotage' tekeningen uit 1994 en 1995 te zien bij Stichting De Bank (Noorderhagen 48C). Van 13 september tot en met 11 oktober.

'Hotel-Dieu I', zo heet de tentoonstelling in het Gemeentelijk Kunstencentrum M17 (Noorderhagen 2A) van werk van Nicolas Dings. Te zien van 14 september tot en met 11 oktober.

Haarlem

De Amsterdamse Galerie Espace bestaat 40 jaar en omdat de galerie ooit in Haarlem is begonnen, is een overzicht ingericht in de Vleeshal, Grote Markt 16. 40 Jaar ruimte voor eigentijdse kunst is te zien tot en met 19 oktober.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van beeldhouwer Henk Visch. Gedroomde mensvormen vergroeien in het platte vlak tot takken, versmelten in andere vormen of vloeien uit in abstracte betekenissen. Tot en met 9 november.

Leiden

In het Rijksmuseum voor Oudheden Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Antiek Toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden is een 'grand tour' langs de mooiste verzamelgebieden van het museum die gevat zijn onder titels als 'religie', 'schrift' en 'dagelijks leven'; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

De tentoonstelling Gewapend met goud gaat over gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen die in Nederlandse bodem zijn gevonden. In het Koninklijk Prentenkabinet, t/m 26 oktober.

Maastricht

De reizende Tentententoonstelling, met bruikbare en minder bruikbare kunstzinnige tenten van onder anderen Joke Beltman, Anne van den Bosch, Jan van den Dobbelsteen, Bastienne Kramer, Pieter Baan Müller, Michiel Voet en Jan Vos, is van 12 t/m 21 september te zien in het Kruisherencomplex.

Nijmegen

Vervallen verleden is een tentoonstelling over de ruïne in de Nederlandse teken- en schilderkunst, van 13 september t/m 2 november in Museum Commanderie van Sint-Jan.

Otterlo

Vorig jaar besloot de Stichting Overholland, die de collectie van Museum Overholland beheert, haar verzameling werken op papier steeds in een ander museum ten toon te stellen. Eerst vergezichten in het Teylers Museum in Haarlem, nu werken op papier van Thierry de Cordier, Richard Serra en Robert Smithson in het Kröller-Müller Museum, onder de titel 'Ik ben de wereld'. Tot en met 27 oktober.

Rotterdam

Bij galerie Cokkie Snoei (Mauritsweg 55) tonen negen pas afgestudeerde kunstenaars hun werk, onder de titel Forever Young. Van 14 september tot en met 12 oktober.

Het Goethe Institut ('s Gravendijkwal 50-52) wijdt onder de titel 'Hinter den Spiegeln' een tentoonstelling aan schilderijen van Jörg Mandernach. Van 13 september tot en met 10 oktober.

'On a quiet fall evening' heet de tentoonstelling met werk van Nicolette Pot in het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75). Van 13 september tot en met 5 oktober. In de dependance aan de Westersingel 83 loopt de expositie 'Procrustus' Bed', opnieuw met werk van Pot en verder van Yael Robin en Wendelien van Oldenborgh.

Bij kunstenaarsinitiatief Duende (Tamboerstraat 9) loopt van 12 tot en met 28 september de tentoonstelling 'Enough', met werk van Nederlandse, Britse, Ierse, Spaanse, Portugese en Amerikaanse kunstenaars, onder wie Eric Weeda, Michael Ross, Dan Hayes en Mira Bernabeu.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert als eerste museum een groot overzicht van zijn werk. Atelier van Lieshout, t/m 16 november.

In Witte de With twee tentoonstellingen: de eerste grote solopresentatie van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth, en Fetishimage, een tentoonstelling over beeldende kunst en poëzie, met werk van William Engelen, Carla Klein, Glen Rubsamen, Angel Vergara en Edwin Zwakman. Beide exposities lopen t/m 26 oktober.

In de Kunsthal t/m 5 oktober de tentoonstelling Monet, Van Gogh, Picasso en vele anderen. Hoogtepunten uit een Haagse collectie. Ongeveer 120 werken uit de periode 1820-1975 afkomstig van het Haags Gemeentemuseum, dat gesloten is wegens een verbouwing.

Scheveningen

Museum Scheveningen organiseert t/m 27 september de tentoonstelling De wonderlijke vissenwereld van Adriaen Coenen, een verslag van 'het Visboeck, 1578'. Een overzicht van het leven en werk van deze 16de-eeuwse Scheveninger schout, schepen, visgroothandelaar, schrijver en kunstenaar.

Schiedam

Onder de titel Radicaal-Beeld toont het Stedelijk Museum Schiedam van negen schilders werk dat de traditionele grenzen van het tweedimensionale beeld verkennen en verleggen. Met medewerking van onder anderen Ben Akkerman, Alice Schorbach, Patrick Rohner en Thomas Emde. Van 13 september tot en met 16 november.

Slootdorp

Van Leo Vroegindeweij zijn van 12 september tot en met 12 oktober beelden en tekeningen te zien bij Art & Project (Nieuwesluizerweg 42).

Uden

In het Museum voor Religieuze Kunst (Vorstenburg 1) toont de expositie Sanctus, Met heiligen het jaar rond de devotie die Brabanders en Limburgers aan de dag legden (en soms nu nog leggen) voor zestien heiligen. Met prentjes, magische spreuken, brandmerken, relieken en foto's. De expositie loopt van 13 september tot en met 30 november.

Utrecht

Recente werken op papier van Pat Andrea zijn te zien in Galerie Quintessens (Nieuwegracht 53). Andrea's bewondering voor de strips van Hergé (Kuifje) komt in zijn werk terug. Van 13 september tot en met 29 november.

De Vlaamse kunstenaar Narcisse Tordoir schildert op kleine vierkante doekjes pictogrammen, geometrische vormen en slingerende lijnen. Hij rangschikt deze naast en boven elkaar, totdat er een mysterieus beeldverhaal ontstaat. Het Centraal Museum wijdt een overzicht aan de kunstenaar, t/m 26 oktober.

De kunstenaars Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch vertonen nauwelijks meer overkomsten dan dat ze tijdgenoten zijn en enigszins bevriend waren. Het Centraal Museum brengt werk van de drie bijeen. Elk vertegenwoordigt een stroming in de Nederlandse kunst. Toorop zocht het in een expressionistische-realistische stijl, Rietveld was in de ban van de modernen, en Koch volgde meer de 'grote traditie' in de schilderkunst en liet zich inspireren door de vroeg-Renaissance. Tot en met 28 september.

Werk van Marcel van Eeden, Hermann Gabler, Daniel Libeskind, Arno van der Mark en Maurice van Tellingen is van 14 september tot en met 26 oktober te zien in het Case study House (Kerkstraat 21).

Venlo

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar worden aan de Limburgse kunstenaar Charles Eyck twee tentoonstellingen gewijd. In het Limburgs Museum wordt onder meer zijn levensloop geschetst met werk dat vooral betrekking heeft op zijn privé-leven. In Museum Van Bommel Van Dam hangen zijn tekeningen. Van 13 september t/m 2 november.

Zwolle

De tentoonstelling Out of India toont naast het werk van de Indiase kunstenaar Jangarh Sing Shyam ook voorbeelden van Indiase volkskunst. In Museum De Stadshof, Blijmarkt 18-20. Tot en met 28 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden