BEELDENDE KUNST

Beeldend kunstenaars, historici, landschapsarchitecten, milieubeschermers, planologen en filosofen. Allemaal bogen ze zich de afgelopen tijd over de toekomst van het Flevolands Landschap....

Almere

Amsterdam

Hoe werd er ingepakt in de oudheid. Daarover gaat de tentoonstelling De Oudheid verpakt in het Allard Pierson Museum. Vanmiddag om 17 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend met 'Goed verpakt 1 & 2' en 'Inpakken, aanpakken en uitpakken' door de afdeling modevormgeving van de Rietveld Akademie, om 16 uur in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Van 10 oktober t/m 1 februari.

Galerie Fons Welters presenteert nieuw borduurwerk en voor het eerst ook foto's van Berend Strik. Striks werk wordt getoond samen met dat van architectenbureau One Architecture (Matthijs Bouw en Joost Meuwissen) waarmee Strik vorig jaar heeft samengewerkt in het zgn. Frühshoppen-paviljoen in Salzburg. Van het duo wordt bij Welters het project 'noodlijdende buurtwinkels' getoond, deels ontstaan vanuit opwinding over de uitzetting van de familie Gümüs.

Bij galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, werk van Felieke van der Leest. Van 11 oktober t/m 15 november.

Ron Hoogriemstra en Gerard Hali exposeren werk in de Loerakker Galerie, Keizergracht 380. Hoogriemstra met kleine objecten en een groot beeld met de titel 'Groot geluk'. Van Hali is de installatie 'Jona', geïnspireerd op 'Jonas in de Wallevis'. Opening zaterdag om 16 uur.

In 'Radical Painting' toont galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, werk van zeven kunstenaars die elk meer bezig zijn met schilderen zelf dan met het uiteindelijke resultaat. Zo heeft Herbert Hamak een geheim procédé voor transparant bindmiddel, en weet Kuno Gonschior de vibratie van kleur te schilderen. Van 11 oktober t/m 16 november.

Toen Anneke Oele in 1995 het werk zag dat het Stedelijk Museum had gekocht van Ricardas Vaitekunas en Vygantas Paukste wilde ze een tentoonstelling wijden aan deze twee Litouwse kunstenaars. Vroege en recente werken, van 11 oktober t/m 12 november in Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314.

Aquarel op handgeschept papier van Shambhavi, van 11 oktober t/m 13 november in galerie Foundation for Indian Artists, Lijnbaansgracht/Fokke Simonszstraat.

De bronzen sculpturen van Bart Kelholt doen nog het meest denken aan opgegraven fundamenten, maar dan wel met steeds dezelfde afmetingen en wisselende grondpatronen. Van 11 oktober t/m 9 november in Gallery Nine, Keizersgracht 570.

Met honderden archeologische vondsten, waaronder manshoge godenbeelden, grafgiften, sieraden en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto schenkt De Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's, heet de tentoonstelling en die titel slaat met name op de periode waarin de Nubische koningen als farao's over Egypte regeerden (712-656 v. Chr.). Tot en met 1 februari 1998.

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, t/m 19 oktober.

De schilder en etser James McNeill Whistler bezocht tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland. Het bezoek inspireerde hem tot een groot aantal etsen en schilderijen, die het Rijksmuseum tentoonstelt samen met werk van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd. Whistler en Holland, t/m 9 november.

In het Joods Historisch Museum de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen, t/m 19 oktober.

Arnhem

'De kluizenaar van Arnhem', zo stond kunstenaar, collectioneur en mecenas Alexander Ver Huell aan het eind van zijn leven bekend. Tijdens zijn leven was hij een wat zonderling figuur met plakboeken vol knekels en doodshoofden. Hij verzamelde bij voorkeur 'enge' prenten. Zo bezat hij een serie die gewijd was aan schurken en terechtstellingen. Het Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan Ver Huell, die honderd jaar geleden overleed en een merkwaardige verzameling kunst naliet: grafiek van oude meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden, Duïer, maar ook meer eigentijds werk. Tot en met 30 november.

Delft

In galerie de Zaal, Koornmarkt 4, aquarellen van Arie Berkulin en keramiek van Gert Germeraad, van 9 oktober t/m 16 november.

Den Haag

Einde Eeuw Tableau Vivant in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont werk van de veertien jonge kunstenaars die meedingen naar de NBM-Amstelland/Pulchri Prijs 1997. Genomineerd zijn o.a. Rob Birza, George Meertens, Koen Vermeule. Van 12 oktober t/m 9 november, uitreiking 16 oktober.

Domburg

In het Marie Tak van Poortvliet Museum t/m 2 november een expositie over de Zeeuwse periode van schilder Ferdinand Hart Nibbrig (1866-1915).

Dordrecht

Het is 325 jaar geleden dat de gebroeders Johan en Cornelis de Witt werden vermoord. De moord op Johan en Cornelis de Witt in het Rampjaar 1672. Achtergronden en feiten is een dubbelexpositie in het Dordrechts Museum (schilderijen) en museum Mr. Simon van Gijn (prenten, tekeningen, penningen). Tot en met 23 november.

Enschede

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Enschedese School in het Rijksmuseum Twenthe de overzichtstentoonstelling 'Zelfmoord op verjaardag'. De expositie liep eerder in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na afloop van de tentoonstelling in Enschede zal het kunstenaarsinitiatief definitief worden opgeheven. Tot en met 23 november.

Gorinchem

Systematiek, kleurverlopen, structuren en vervormingsprocessen, dat zijn de componenten voor de 'systematische composities' van beeldend kunstenaar Arie Brinkman. Van 11 oktober t/m 11 januari in het Gorcums Museum.

Honderd jaar geleden schreef de Brits-Ierse auteur Bram Stoker zijn griezelroman Dracula. Die heugelijke gebeurtenis grijpt het Gorcums Museum aan voor de tentoonstelling 'Dracula: al 100 jaar zo dood als een vampier', waarin met originele tekeningen van vampierstrips en voorwerpen uit de collecties van het Nederlands Filmmuseum en het Theater Instituut Nederland inzicht wordt gegeven in de culturele en historische achtergronden van deze bloedsmullende figuur. Tot en met 5 januari.

Groningen

Als vierde in de reeks tentoonstellingen die het Groninger Museum wijdt aan het werk van leden van kunstenaarsvereniging De Ploeg, t/m 23 november Job Hansen, door de wind getekend, door het licht gekleurd. Met onder meer zijn 'benzinerellen', schilderijen waarvoor hij de olieverf verdunde met benzine in plaats van terpentine.

In de beeldentuin Maupertuus tonen Paul Amey, Herman Bertelds, Peter Konitz en anderen t/m 31 oktober hun nieuwste beelden.

Haarlem

De Amsterdamse Galerie Espace bestaat 40 jaar en omdat de galerie ooit in Haarlem is begonnen, is een overzicht ingericht in de Vleeshal, Grote Markt 16. 40 Jaar ruimte voor eigentijdse kunst, nog tot en met 19 oktober.

Zestig kinderen tussen de 6 en 12 jaar kozen uit de depots van het Frans Halsmuseum steeds twee kunstwerken. 'Kinderen kiezen kunst', tot en met 30 november.

Hoorn

De Prix de Rome in de categorie Beeldhouwen ging dit jaar naar Femke Schaap voor haar filminstallatie De kolossale man. Van 12 oktober t/m 2 november is de installatie te zien in Sandberg2, de nieuwe expositieruimte van het Sandberg Instituut in de Mariakapel, Korte Achterstraat 2a.

Kampen

In Kunstruimte Kampen, Engelenbergplantsoen 5a, t/m 2 november 'Schuivende Transparantie', werk van Stefan Hoffmann. In de videowand 'Karaoke' van Tuire Lampila en Irène Hug. Opening zaterdag om 16 uur.

Leiden

Wat voor beeld hebben beeldend kunstenaars in St. Petersburg van Nederland? Die vraag wordt beantwoord door een veertigtal Russische kunstenaars op de tentoonstelling 'Venster op Nederland' in de Waag, Aalmarkt 21. Ruim 300 kunstenaars deden mee aan de wedstrijd, uitgeschreven door de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van het Peter de Grote-jaar. Van 15 oktober t/m 2 november.

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Ze geven inzicht in de cultuur en de geschiedenis van Tibet (t/m 3 augustus 1998). Tegelijkertijd toont het museum foto's die Thom Hoffman eerder dit jaar in Tibet maakte.

Lekkum

De onvermijdelijke prijzenkast, die in ieder dorpshuis wel te vinden is, staat centraal in een kunstproject in het Friese Lekkum. Kunstenaar Machiel Braaksma bedacht iets rond de legendarische 'fierjep-sprong' van de denkbeeldige Wybe Sebeare. Het kunstenaarsduo Mark Bunder/Patrick Gofre zullen met honderden nog in te zamelen prijzen en medailles een reusachtig schild smeden, dat de titel 'monument voor de Onbekende Held' meekrijgt. Een Cultuur Dump Bak wordt daartoe bij het dorpshuis neergezet. Bekende Nederlanders als Nelli Cooman, Erwin Koeman en Erwin Olaf leverden al prijzen in. Na Lekkum rouleert het projekt langs negen andere plaatsen in de provincie.

Maastricht

Met het Bonnefanten Festival wil het Bonnefantenmuseum een 'onalledaags' beeld geven van de kunst in Limburg. Met exposities van een dertigtal oude en jonge kunstenaars en op elke zondag muziek, theater, dans, film, literatuur en discussies. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen liefst vier tentoonstellingen met kunst voor de jeugd: een expositie van meubels, een fotoproject rondom de opgroeiende dochter van kunstenaar Daan van Golden, een tentoonstelling met kunst die is gekozen door kinderen en foto's van kindertekeningen van onder anderen Mike Kelley en Nan Goldin. Tot en met 7 december.

In de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

Sittard

In Kunstcentrum Sittard werk van Gerrit Zebeda, Ed Gebski en Ellen Ligteringen, van 12 oktober t/m 16 november.

Tilburg

De onvermoede mogelijkheden van het kopieerapparaat komen aan bod tijdens een programma van lezingen, workshops en een tentoonstelling van copy-art in het Scryption. Natuurlijk staan er kopieerapparaten waarop de bezoeker zelf ook aan de slag kan. Vier kunstenaars maakten werk voor aan de wand van het voormalige PTT Gebouw aan de Spoorlaan dat werd uitvergroot tot 7 bij 11 meter. Van 15 oktober t/m 1 maart 1998.

Utrecht

Museum Catharijneconvent heeft Dick Bruna bereid gevonden zijn versie te geven van het bijbelse verhaal over de Ark van Noach. In woord en beeld. Tot en met 16 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden