BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Fons Welters (Bloemstraat 140): aan de actie Red de kabouter doen mee Atelier van Lieshout, Guillaume Bijl, Tom Claassen, Fortuyn/ O'Brien, Gillion Grantsaan, Twan Janssen, Fransje Killaars, Jonathan Meese, Maria Roosen, Berend Strik & One Architecture, William Speakman, Henk Visch en Marijke van Warmerdam; in de voorruimte 'Skylarking' van Yasmijn Karhof, Lucas Lenglet, Govinda Mens en Nicky Zwaan. Van 2 t/m 30 december.

De Zwitserse kunstenaar Gérard de Palézieux (1919) werkt zijn hele leven in stilte aan zijn grafisch oeuvre in een klein dorpje in de Alpen. Het Rembrandthuis toont 85 van zijn prenten. Het is de eerste keer dat werk van De Palézieux buiten Zwitserland wordt getoond. Van 1 december t/m 25 februari.

De Nederlandsche Bank (Westeinde 1): werk van Daniel Göttin en Alexandra Engelfriet. Bij Galerie Singel 74 presenteert de Nederlandsche Bank werk van Marina Beekman, Hannes Kater, Floor van Keulen, Jolanda Kooijmans en Madeline Maus (t/m 23 december).

In de reeks kunstenaars die een installatie in de Hortustunnel onder de Wibautstraat (hoogte Nieuwe Herengracht) realiseren is de beurt aan Lies Neve. 'To go to', 1 december t/m 10 januari.

Torch (Lauriergracht 94): 'Selected Works' van de Britse fotograaf Gered Mankowitz en nieuw fotowerk van de Nederlandse kunstenaar Henk Tas. Van 1 december t/m 7 januari.

De Praktijk (Lauriergracht 96): recente beelden van Niels Staal en etsen en tekeningen van Paul van Dongen. Tot en met 23 december.

Slewe Galerie (Kerkstraat 108a): schilderijen en werken op papier van Robbert-Jan Gijzen die vorig jaar een prijs van de Koninklijke Subsidie won. Tot en met 23 december.

De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10): solopresentaties van de twee jonge film- en videokunstenaars Christian Jankowski en Anri Sala. Tot en met 7 januari.

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Onder de titel InnerCity Wally presenteren negen kunstenaars diaprojecties in de nachtelijke binnenstad van Amsterdam. Ze begeven zich in het spanningsveld tussen intimiteit en openbaarheid. Van 30 november t/m 19 december is de beurt aan Florian Göttke (Valkenburgerstraat).

Stedelijk Museum: volgende week opent de tentoonstelling 'De Voorstelling' van gastconservator Koningin Beatrix. Daaraan vooraf gaat Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Armando en Henk Visch. Van 2 december t/m 4 februari; For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december); een overzicht van keramische bronzen en aluminium beelden van Guido Geelen, t/m 7 januari.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Den Haag

Gemeentemuseum: museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, van 2 december t/m 4 februari. Voorts: Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van de nieuwe directeur Wim van Krimpen (t/m 14 januari).

Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) bestaat veertig jaar en viert dat met een reeks tentoonstellingen. In Part III werken op papier en schilderijen van Pieter Defesche en Lucebert, schilderijen van Willem Hussem, en werken op papier en beelden van David Vandekop. Van 2 december t/m 24 januari.

Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6): krijttekeningen van Ronald Versloot, pasteltekeningen van Nour-Eddine Jarram en tekeningen van Jos van der Sommen. Van 3 december t/m 7 januari.

Eindhoven

De Fabriek (Baarsstraat 38): onder de titel T-Dugó exposeren zeven kunstenaars uit Boedapest. Het zwaartepunt ligt op installatie- en computerkunst, video en films. Op 2 en 3 december.

Tussen realisme en impressionisme. Aquarellen van Meesters van de Haagse School in Museum Kempenland (St. Antoniusstraat 5-7) bestaat uit 120 aquarellen (t/m 14 januari).

Haarlem

Nieuwe Vide (Minckelersweg 6): werk van Anne Dijkstra, Meinke Horn en Simone Veering de Groot. Van 1 t/m 17 december.

De Fietsznfabriek (Houtmarkt 7): landschappen van Anneke van Kesteren en beelden van Jan Heijer. Van 3 t/m 31 december.

Vleeshal (Grote Markt 16): Tegenbeeld, een presentatie van acht contrastrijke installaties van vier leden van kunstenaarsvereniging De Groep (Lieselotte Bierman, Harm van Ee, Frans Vendel en Mark Verburg) en van vier jonge gastkunstenaars (Marien van Assendelft, Matthijs Mulder, Ronald Nijhof en Berber Oostenbrug). Tot en met 10 december.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Helmond

De Nederlandsche Cacaofabriek (Engelseweg 1b): Peer Metselaar en Adria Ceelen met TudiNatuga - Tudikutuga, werken rondom beschilderde deuren die toegang bieden naar en het decor vormen voor afgebeelde fabels (t/m 17 december); Windmalerei et liquidación permanente: samenwerkingsverband van Bas van den Hurk en Wouter Verhoeven, t/m 22 december; Abaixos, installatie met zichtbare geluidstrillingen van Rob ter Steege, t/m 31 december.

Hoorn

Sandberg 2 presenteert in de Mariakapel (Korte Achterstraat 2a) de multimedia-installatie Wallpaper van Persijn Broersen. Van 7 december t/m 7 januari.

Laren

Singer Museum: van 2 december t/m 7 januari wordt voor de negende maal de grafiekbiënnale Grafiek Nu gehouden met werk van 120 kunstenaars. Op 1 december wordt aan drie van de zes genomineerde kunstenaars de Nederlandse Grafiekprijs uitgereikt.

Leeuwarden

Fries Museum: 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert (bijvoorbeeld in een doos met stro terwijl ze gras eet), van 3 december t/m 18 februari; in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (3 december t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (3 december t/m 18 februari); Goud, een ruimtevullende installatie van architectenduo André Staalenhoef en Jacob Borren van Bonnema Borren Staalenhoef Architecten uit Hardegarijp, t/m 31 december; De Zilveren Eeuw, Fries 17de-eeuws pronkzilver (t/m 7 januari).

Leiden

Rijksmuseum van Oudheden: Farao's van de Zon is een multimediale tentoonstelling over de befaamde farao Achnaton. Tot en met 18 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 februari.

Purmerend

Museum Waterland (Kaasmarkt 16): Hoe ziet het leven in een 21ste-eeuwse Vinex-locatie eruit. Vijf fotografen/kunstenaars (Korrie Besems, Saskia Janssen/George Korsmit, Luuk Kramer en Siebe Swart) geven hun visie. Van 3 december t/m 28 januari. Zondag geven de vijf een toelichting op het project, om 14 uur in IMCO (Emmakade 4).

Rotterdam

!Experience, Hardcore Lounge party part 3, op 1 december in Salle de Bains (Mauritsstraat 167) met o.a. Michel van Adrichem, Bas van Koolwijk, Clemens Stecher, Graziella Tomasi, Martin C. de Waal en Bram van Waardenberg.

Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75): tekeningen van Hans Verweij, 1 december t/m 1 januari.

Uden

Pronkkamer Uden (Mondriaanplein 16): in Verkenningen tasten Henk Biesterbos, Theo van den Boom en Jan van Hoof met hun schilderijen, grafiek en installaties de grenzen af van hun artistieke universum. Van 2 december t/m 14 januari.

Utrecht

Centraal Museum: Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van het complete oeuvre van Dick Bruna. Voor onbepaalde tijd.

Moira (Wolvenstraat 10): 'It's up to you' van Paul A. Botter is een tentoonstelling met installaties die de bezoeker fysiek kan ervaren. Van 3 t/m 17 december.

Zaanstad

Kunstcentrum Zaanstad (Westzijde 39) presenteert een installatie, objecten en tekeningen van Lisette Verkerk, modevormgeving van Lucia Epskamp, fotografie van Sabine Plamper en objecten, fotografie en 'schetsen uit Spanje' van Marijke Schurink, alle vier gefascineerd door het menselijk lichaam. Aantrekkelijk goed!, 2 december t/m 27 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden