BEELDENDE KUNST

In de Paviljoens de verzameling hedendaagse kunst van Joost Lagerwey, t/m 10 januari...

Almere

Amersfoort

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

In de Zonnehof zijn tot en met 31 januari recente schilderijen en sculpturen van Armando tentoongesteld.

Amsterdam

Boudewijn Büch opent zaterdag in het Tropenmuseum de tentoonstelling Antropologica - 100 jaar studeren op culturen, die een beeld schetst van het werk van antropologen in de afgelopen honderd jaar. Van 19 december t/m 2 januari.

Pulitzer Art Gallery, Prinsengracht 325, presenteert schilderijen van Pascale Ticheler, t/m 14 januari.

In Arti et Amicitiae, Rokin 112, werk van o.a. Job Koelewijn, Gerald van der Kaap, Sabine K. Braun en Keiko Sato, jonge kunstenaars die werken op een manier die gelijkenis vertoont met die van de leden van de Nul-groep uit de jaren zestig. Tot en met 10 januari.

Stedelijk Museum: Jan Sierhuis: Met verf is het altijd vechten is de titel van een overzicht van het expressionistische oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Jan Sierhuis, t/m 3 januari; Soft machine: design in the Cyborg Age is een tentoonstelling over de invloed van science-fiction op de kunst, t/m 10 januari; de winnaars van de Kho Liang Ie-prijs, de Emmy van Leersumprijs en de H.N. Werkmanprijs van de afgelopen drie jaar, t/m 3 januari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont een installatie van Frank Mandersloot, t/m 16 januari.

In het Joods Historisch Museum Naar mijn evenbeeld, een tentoonstelling met werk van 24 hedendaagse joodse kunstenaressen waarin hun identiteit als jood en vrouw centraal staat, t/m 31 januari; Joden in Wenen rond 1900. Een cultuur van contrasten is een tentoonstelling in het kader van 40 jaar Erasmusprijs, t/m 17 januari.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

In de Appel de visie van de Schotse kunstenaar Christine Borland op de relatie tussen kunst en wetenschap, t/m 10 januari.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, presenteert iedere dag wisselende exposities van Arnhemse kunstenaars, 20 december t/m 10 januari.

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Den Bosch

Het kunstenaarsduo Jan Brand en René v.d. Bogaart stelde een team van collega-kunstenaars samen die in een voormalig officiershotel, aan de Isabellalaan nr 1, in zestien identieke kamers hun werk presenteren. Zestien kamers is geopend op 19, 20, 25, 26, 27 december en 1, 2 en 3 januari, steeds tussen 13 en 17 uur. Informatie: tel. 073-5517203.

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een kijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland. Tot en met 10 januari.

Den Haag

Luxus, Boekhorststraat 99, presenteert werk van Julian Dashper, 17 december t/m 3 januari.

Haagse schilders in de Gouden Eeuw in het Haags Historisch Museum biedt een overzicht van alle schilders die in de zeventiende eeuw in Den Haag woonden en werkten (Jan Steen, Jan van Goyen, Abraham van Beijeren, e.a.), t/m 7 maart.

Onder de titel Switzerland on the move in Pulchri Studio werk van Zwitserse kunstenaars: Nicolas Faure, Pridgar and Jurt, Rutishauser/Kuhn, Stöckerselig en Relax. Tot en met 3 januari.

In Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, kunstenaarsboeken van Hans Waanders, t/m 10 januari; Alleen voor heren, dames ook toegestaan behelst kunstenaarsboeken van Diederick van Kleef, tot en met 31 januari.

Diepenheim

Beelden en tekeningen van Gijs Assmann bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, 19 december t/m 3 februari.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Eindhoven

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Gorinchem

Optocht der dieren in het Gorcums Museum toont vijftig werken van dieren vervaardigd door COBRA-kunstenaars als Appel, Corneille, Lucebert en Jorn, van 19 december t/m 24 januari.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert de Montgomery collectie, een van de meest uitgebreide collecties van Japanse volkskunst, bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, keramiek, papier en bamboe, van 20 december t/m 7 maart.

In Niggendijker, Hofstraat 21, vrijdag vanaf 22.30 uur een cultuurfeest van bands (Jim & The Birthdays), Runk en Onakentona), performances, modesculptuur (Academie Minerva), en kunst- en cultfilms.

Galerie Naber, Korreweg 50, presenteert schilderijen en installaties van Jan van Duijnhoven, en sculpturen van Siebe Hansma, 19 december t/m 16 januari.

Heerlen

Tekeningen van Ilya Kabakov in de Stadsgalerij Heerlen waarop hij de Sovjet-samenleving bekritiseert, maar ook zijn liefde voor het land laat zien. De eerste tekeningen dateren uit de jaren vijftig. Tot en met 21 februari.

Helmond

In het Gemeentemuseum t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Kampen

De 'meest autonome kunstwerken' van Huub Vinken, Alex van Mechelen, Eric Wie, N17625240, Harmen Sliep, Arjen Boerstra, Hein Eberson, Arjen Boerstra, P.J. Roggeband, Willie Beckmans en Sabine Mooibroek in Kunstruimte Kampen, 19 december t/m 17 januari.

Leeuwarden

In het Fries Museum werken van Nederlandse en Franse meesters uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, t/m 21 februari.

In Buro Leeuwarden, de ruimte voor Actuele Kunst van het Fries Museum, de tentoonstelling De Zielenverzamelaar: nieuw werk van Paul Klemann, t/m 3 januari.

Leiden

Het stedelijk museum De Lakenhal wijdt een overzicht aan de late renaissance-kunstenaar Isaac van Swanenburg, t/m 14 februari.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Rotterdam

Phoebus, Eendrachtsweg 61, toont recente waterverftekeningen van Henk de Looper en aquarellen en schilderijen van Irene Blume, t/m 10 januari.

Museum Boijmans Van Beuningen: zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari; In Kunst in vrijheid reflecteren tien geëngageerde kunstenaars over het thema mensenrechten, t/m 3 januari; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari.

De Kunsthal verzamelde 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars en presenteert die in een overzicht, t/m 28 februari; de Kunsthal wijdt voorts een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; de tentoonstelling met het werk van Escher in de Kunsthal is gedeeltelijk verlengd, t/m 10 januari; Botje bij botje is een tentoonstelling over menselijke resten, t/m 10 januari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

ScheveNingen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project bestaande uit 240 beelden uit aluminiumplaat gezaagde 19de-eeuwse technische afbeeldingen. Van 19 december t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Velp

In Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, Het Groot Tekeningen Festijn, een tweejaarlijks overzicht van de Nederlandse tekenkunst. Met tekeningen van o.a. Hent van den Berg, Geurt van Dijk en Helen Frik. Tot en met 26 december.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, van 20 december t/m 21 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden