BEELDENDE KUNST

William Speakman exposeert buiten- en binnenbeelden bij de Stichting Kunstruimte Kampen. Houten racebanen, in dekens gewikkelde onderzeeërs en centimeterhoge bronzen stoeltjes....

Merijn Bolink heeft het Glazen Huis in het Amsterdamse Amstelpark veranderd in een bioscoop annex kijkdoos annex rariteitenkabinet. De installatie is elke dag kosteloos door de ramen te bekijken, tot en met 26 december.

In Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13, bij het NS Station) in Velp het Grafiekfestijn Oost Nederland, een omvangrijke (verkoop)expositie van Nederlandse grafiek. Tot en met 26 december.

Karel Goudsblom, Peter Kempff en Reinout Toonstra exposeren in De Palviljoens in Almere sculpturen, schilderijen, foto's en installaties. De gesprekken die zij tijdens het opbouwen met elkaar voerden, fungeren nu, op band, als de verbindende schakel tussen hun werken. Vanaf morgen, tot en met 30 december.

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert in de serie 'kasteelpresentaties van jonge kunstenaars' een installatie met recente beelden en tekeningen van Mathilde ter Heijne (Straatsburg, 1969). Tot en met 28 januari.

In Hedah, centrum voor Hedendaagse Kunst in Maastricht, de installatie Drie heren gaan vals plat van Henk Wijnen, Willem G. Wevers en Wim van Stijl. Vanaf zondag, tot en met 30 december.

De Herman Molendijk Stichting presenteert zondag een boekwerk over leven en werk van de kunstenaar Hans Scholze (1933-1993). Tegelijkertijd wordt in het Centrum Beeldende Kunst in Amersfoort een expositie geopend met tekeningen van Scholze. Tot en met 7 januari.

Nog lopende exposities

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Het Amerikaanse perspectief: hoogtepunten uit de collectie van het Whitney Museum of American Art, met onder meer twintig werken van Edward Hopper, aangevuld met werken van het Stedelijk Museum. Tot en met 28 januari.

Het retrospectief Uit innerlijke noodzaak geboren van Hendrik Nicolaas Werkman dat zondag opent in Het Groninger Museum, vormt de afsluiting van het Werkmanjaar. Tot en met 14 januari.

Parallel aan het H. Werkman-retrospectief in het Groninger Museum, exposeert galerie Hofsteenge (Ged. Zuiderdiep 146) in Groningen werk van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Tot en met 14 janurari.

Schilderijen, tekeningen en installaties van K. Persoon tot en met 7 januari in De Beyerd (Boschstraat 22) in Breda. Tegelijkertijd worden de nieuwe aanwinsten van de stadscollectie Breda gepresenteerd.

In het Van Reekum Museum in Apeldoorn Joseph Beuys - kleine tekeningen, uit de collectie die Hans en Franz Joseph van der Grinten bijeenbrachten. Tot en met 3 maart.

In Oranje in ballingschap, 1795-1813 wordt aan de hand van prenten, documenten en schilderijen de geschiedenis beschreven van stadhouder Willem V die door het binnenvallen van de Fransen, ruim zeven jaar noodgedwongen in Engeland te gast was bij koning George III. Tot en met 14 januari. Het Parijse atelier van Mondriaan dat in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) in Amersfoort is nagebouwd (vorig jaar korte tijd te zien geweest in de Beurs van Berlage in Amsterdam) is tot en met 10 december ook op virtuele wijze te bezoeken.

Pulchri Studio (Lange Voorhout) in Den Haag presenteert hedendaagse beeldende kunst uit het Chileens Museum voor Moderne Kunst in Santiago, tot en met 10 december.

Een installatie van Ni Haifeng in het CBK (Hooglandse Kerkgracht) in Leiden. From Human to Humbug, tot en met 17 december.

In De Verschijning (Lanciersstraat 42) in Tilburg tot en met 3 december werk van Ron Nout.

In het Comenius Museum in Naarden wordt, aan de hand van het boek Het Labyrint der Wereld van Comenius, een beeld geschetst van het doolhof in de mythologie en de kunst door de eeuwen heen. Tot en met 18 februari.

Jaski Art Gallery (Nieuwe Spiegelstraat 27) in Amsterdam heeft schilderijen en gouaches in huis van Paul de Lussanet. Tot en met 12 december.

In de drie zalen van Artoteek Oost (Derde Oosterparkstraat 201) in Amsterdam bouwsels van Pjotr Müller die een museum moeten voorstellen, zij het zonder kunstwerk. Het Pjotr Müller Museum biedt plaats aan één persoon en hij dient zijn eigen kunstwerk te verzinnen. Tot en met 20 december.

4 sites is een tentoonstelling van Eldon Garnet in galerie Torch (Lauriergracht 94) in Amsterdam. Tot en met 9 december.

Jan van den Dobbelsteen en Peter Royen exposeren hun multi media en schilderijen in Chassé Galerie, in de foyers van het Chassé Theater in Breda. Tot en met 10 januari.

In de Librije Hedendaagse Kunst Zwolle presentaties van werk van Evelyn Jansen (schilderijen) en Gery Bouw (objecten). Tot en met 10 december.

Schilderijen van de Indiase kunstenaar Rameshwar Singh in House of Asia (Witte de Withstraat 19a) in Rotterdam. Tot en met 24 december.

Stick, no bills is een kreet die Hans Luiken optekende in India. Het betekent dat aankondigingen niet te vast geplakt mogen worden, ze moeten makkelijk te verwijderen zijn. Luiken verwerkte dit motto in zijn collages, die het verlies van een geliefde als thema hebben. Tot en met 7 januari.

De 'draadbeelden' van Arjanne van der Spek worden voor of op dozen getoond, omdat 'de architectuur van de omgeving hun kwetsbaarheid belaagt'. Tot en met 30 december in het Exposorium van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1105, Amsterdam).

Caroline van der Vegt exposeert schilderijen in Singel 74 in Amsterdam. Tot en met 19 december.

Een selectie van de Roemeense presentatie op de Biënnale van Venetië is te zien in de Bergkerk in Deventer. Het zijn ruimtelijke werken, vooral houten mensbeelden. Tot en met 7 januari.

Zestien kunstenaars exposeren in Zwembad Oost (Ringbaan Oost 150) in Tilburg, tot en met 26 november.

In De Vishal in Haarlem Not my cup of tea, variaties op het kopje thee door Kees Schouten en Change van Kirsten Geisler, een videoinstallatie die via communicatielijnen ook in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien is. Tot en met 3 december.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo vertoont de aanwinsten die sinds het aantreden van directeur Evert van Straaten aan de verzameling van het museum zijn toegevoegd. Raw Material, een titel die is ontleend aan een in 1991 aangekochte videoinstallatie van Bruce Nauman, bestaat uit bijna tweehonderd aankopen, langdurige bruiklenen, legaten en schenkingen. Met werk van Gino Severini, Giorgio de Chirico, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Louise Bourgeois, Mario Merz en Miroslaw Balka. Tot en met 4 februari.

In Galerie Tegenbosch (Putterstraat 48) in Heusden Het magnum opus De Mammoet & andere beelden van Carel Visser. Tot en met 4 december.

Het World Wide Video Centre organiseert Video-Skulptur in Deutschland seit 1963, een video-overzicht in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. Tot en met 2 december.

Gevangen in gedachten is een solopresentatie van Esther Jiskoot in W139 (Warmoesstraat 139) in Amsterdam (tot en met 3 december).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden