BEELDENDE KUNST

Schilderijen en aquarellen van Mai van Oers in het Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1, van 17 mei t/m 21 juni....

Amersfoort

Amsterdam

Wat heeft de schilderkunst de kunstwereld nog te bieden. Onder deze titel presenteert Arti et Amicitiae het tweede deel van een reeks van drie. Leugenaars/The Liars II: (N)on Line werd samengesteld door Floor van Keulen, die werk bijeen brengt van o.a. Hilarius Hofstede, Bas Louter, Willem van der Sluis en Louise van der Veld. Het werk heeft gemeen dat de rusteloosheid van deze tijd is gevangen in een stilstaand beeld. Van 15 mei t/m 19 juni.

Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, presenteert landschappen van Wouter Hooijmans, van 15 mei t/m 7 juni.

Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, presenteert in De keuze van . . . werk van o.a. Barbara Diduk, Elly de Goede, Karen Santen, Ad Swinkels en Christian Wisse. Van 16 mei t/m 10 juni.

Achtenentwintig beeldhouwers vervaardigden een beeld voor een beeldententoonstelling in de Hortus Botanicus met het thema De Hortus als Lusthof, van 17 mei t/m 19 juli.

In de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis de tentoonstelling Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Stedelijk Museum presenteert de jonge Israëlische kunstenaar Ram Katzir zijn controversiële project Your Coloring Book - a wandering installation. Hij bewerkte foto's uit Nazi-tijd en de Tweede Wereldoorlog tot kleurplaten, die bezoekers kunnen inkleuren. Tot en met 14 juni. Verder in het Stedelijk t/m 10 juni een overzicht van de Berlijnse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968), en een overzicht van de Italiaanse kunstenares Carol Rama die in haar geboorteland een cultfiguur is (t/m 14 juni).

Het Rijksmuseum bezit een verzameling 17de-eeuwse tekeningen die tot de belangrijkste in de wereld behoort. Honderd van deze kwetsbare en zelden getoonde tekeningen van Hollandse kunstenaars uit de eerste helft van de Gouden Eeuw, is t/m 12 juli te zien. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

De Duitse installatiekunstenaar Lothar Hempel exposeert in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 13 juni.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA brengt de tentoonstelling Soundings. Pierre Bastien, Horst Rickels en Paul Baartmans leggen verbindingen tussen ruimte, beeld en geluid, t/m 30 mei.

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor een wit landschap waarin grenzen tussen werkelijkheid en kunstmatigheid vervagen. 'Seamless' biedt koud comfort en een ongemakkelijke vredigheid. Tot en met 1 juni. Dinsdag om 20 uur in het kader van de tentoonstelling een presentatie van het project 'Soundless' met Luca Cerizza en Tanja Elstgeest.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst vanaf zaterdag een installatie van Paul de Reus (t/m 9 augustus), en veertig schilderijen van de surrealistische schilder J.H. Moesman, een nagenoeg compleet overzicht van zijn oeuvre (t/m 1 juni).

Assen

In de serie tentoonstellingen die het Drents Museum wijdt aan Nederlandse kunstenaars uit de periode van rond de eeuwwisseling, een tentoonstelling over Marinus van Raalte, t/m 24 mei.

Bergen

Uit de groep kunstenaars van de Bergense School exposeert Museum Kranenburgh aquarellen, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerk van Piet Wiegman, t/m 6 september.

Breda

In Lokaal 01 (Kloosterlaan 138) een zelfportret van de Britse kunstenares Sarah Staton, geschilderd op eenentwintig doeken. Deze individuele expressie staat lijnrecht tegenover het 'massaproject' van Wim Salki. Hij kweekte in een witte plastic tunnel zestig liter maden op, die zes miljoen vliegen kunnen opleveren. De bezoeker wordt uitgenodigd de tunnel in te gaan en zich te omringen door dit huisdier. Tot en met 7 juni.

Den Haag

Het Lange Voorhout treedt de komende twee maanden in de voetsporen van de Champs Elysées in Parijs met een beeldenparade van kunstenaars als Rodin, Maillol, Zadkine en Dubuffet. In Het Paleis tegelijkertijd een een tentoonstelling met de 'pioniers van de moderne beeldhouwkunst' als Degas, Lipchitz en Baljeu, afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum, t/m 14 juli.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, toont schilderijen van Ab van Hanegem en computergegeneerde beelden van Erwin Driessens & Maria Verstappen, van 16 mei tot en met 1 juli.

Gorinchem

In het Gorcums Museum t/m 21 juni de tentoonstelling De Taal van Staal, een sociaal-historisch overzicht over het gebruik van staal door de eeuwen heen en in kunstwerken van o.a. Auke de Vries, Per Abramsen en Vera Galis. Er is ook een beeldenroute uitgezet.

Groningen

In Minerva (Gedempte Zuiderdiep 158) Zonder titel, nog twee presentaties van derde jaars-studenten van academie Minerva: van 14 t/m 19 mei en 25 t/m 28 mei.

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Hoorn

De erfenis is een doorlopende diavoorstelling van de kunstenaar Bei Ning, samengesteld uit de drie kisten dia's die hij twee jaar geleden kreeg van Go Dorrepaal, een bejaarde dame die twintig jaar lang de hele wereld afgereisde. Van 17 t/m 31 mei in Sandberg2, Korte Achterstraat 2a. Vooraf aan de opening houdt Marcel Blekendaal zondag om 16 uur een 'lezing' over zijn geboortestreek.

Huizen

De stokje van de estafette van tentoonstellingen rond de herdenking van 100 jaar Vrouw en Arbeid is in het Schoutenhuis aangekomen, waar de tentoonstelling Door armoede gedreven 1870-1935 is ingericht, die een historische blik geeft op honderd jaar vrouwenarbeid. Tot en met 26 september.

Laren

In het Singer Museum een verzameling 100 schilderijen, tekeningen en prenten van Duitse expressionisten, afkomstig uit de kunstcollectie van het Duitse textielbedrijf Ahlers A.G. Met representanten van de kunstenaarsgroepen Der blaue Reiter en Die Brücke waaronder Kirchner, Schmidt-Rottluff, Kandinsky, Macke en Marc, en befaamde individualisten als Modersohn-Becker, Nolde, Corinth en Beckmann, t/m 14 juni.

Leiden

Museum De Lakenhal eert verzamelaar en tentoonstellingsmaker Piet Cleveringa met een tentoonstelling met werk van 42 kunstenaars, deels afkomstig uit zijn collectie, deels uit de collectie van het museum zelf. Onder hen Tiong Ang, Ben Akkerman, René Daniels en Marijke Warmerdam. Tot en met 12 juli.

Maastricht

Magritte in druk is een tentoonstelling in de Jan Eyck Akademie over de werken op papier van Magritte: zijn grafiek, boek- en tijdschriftenillustraties en reclameontwerpen. Tot en met 24 mei.

'Maastricht wordt opgemaakt, aangekleed en versierd', aldus de organisatie van Make-up Maastricht. 25 Beeldend kunstenaars maken 25 kunstwerken voor 25 locaties in de stad. Er is ook aandacht voor theater, muziek, dans, mode, literatuur en film. Tot en met 31 mei.

Neerijnen

In het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, de tentoonsteling Abstract 1950-2000 met zeventig abstracte schilderijen uit de collectie van kunstverzamelaar Jan Verhoeven. Van 17 mei t/m 21 juni.

Rotterdam

Het Goethe Institut toont werk van de Duitse kunstenaar Andreas Exner, 16 mei t/m 12 juni.

Mille fleurs heet de tentoonstelling van bloemrijke kunstwerken uit de collectie van de Artoteek, van 16 mei t/m 9 juni.

Fonteinen en keramiek van Tejo Philips in Brutto Gusto (Nieuwe Binnenweg 162b). Waterballet, t/m 11 juni.

In het boek La Monnaie Vivante presenteert Pierre Klossowski zijn vrouw als levende munt, waarmee hij nooit een rekening zal betalen, omdat hij daar te jaloers voor is. Het gaat om het idee. In galerie Cokkie Snoei zijn tekeningen van beeldend kunstenaar, schrijver, filosoof, theoloog en vertaler Klossowski samengebracht met foto's die Pierre Zucca voor 'La Monnaie Vivante' maakte. Tot en met 31 mei.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft zeventig van zijn mooiste stukken genreschilderkunst uit depot gehaald (t/m 28 juni), en toont een overzicht van de Franse schilder Francis Picabia (t/m 31 mei).

In de zesde aflevering van de tentoonstellingsreeks Voorwerk in centrum voor hedendaagse kunst Witte de With werk van de vijf Nederlandse kunstenaars Annemieke de Beer, Madeleine Berkhemer, Raymond Cuijpers, Philippine Hoegen en Vanessa Jane Phaff, t/m 24 mei.

Atlas Van Stolk herdenkt 350 jaar Vrede van Munster met een tentoonstelling rond het thema vrede. Op de expositie in Het Schielandshuis wordt met vijftig prenten de vredesovereenkomst vergeleken met die van Breda (1667), Nijmegen (1678) en Rijswijk (1697). De vrede verbeeld, t/m 28 juni.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel. Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), tot en met 21 ju-

ni.

Utrecht

Tot en met 17 mei toont het Impakt Festival in verschillende galeries in Utrecht de stand van zaken in de audiovisuele kunsten. In het Koetshuis in de Winkel van Sinkel (Oudegracht 158) werken van Fiona Tan, Tobias Schalken, Francisco Ruiz de Infante en Bart Faassen. Galerie Flatland (Lange Nieuwstraat 7) toont installaties van Alix Pearlstein, Sue Johnson, Kevin McCoy & Jeff Guess, Mike Tyler, David Kremers en Paul Perry. Bij het naburige kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2) staan installaties opgesteld van Karin Vanderborght, Dominique Milbéo, Morgan Schagerberg en Gunter Krüger.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam de tentoonstelling Verwey aquarelleert, aquarellen afkomstig uit de collectie Stichting Kees Verwey die de nalatenschap van de in 1995 overleden schilder Kees Verwey beheert. Tot en met 1 juni.

Zeist

In Slot Zeist een overzicht van zestig werken van de schilder, graficus en mozaïekkunstenaar Louis Schrikkel, afkomstig uit Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en een aantal andere gemeentemusea en particuliere verzamelingen. Tot en met 1 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden