BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum een selectie uit privébezit, met werk van onder anderen Appel, Corneille, Constant, Wolvecamp en Lucebert. Tot en met 18 januari....

Amstelveen

De Ziekenfondsraad heeft een collectie prenten in zijn bezit die t/m 19 december tentoongesteld worden in de nieuwbouw aan de Prof. J.H. Bavincklaan 2. Werk van o.a. Erik Andriesse, Marlene Dumas, Sigurdur Gudmundsson, Toon Teken en Leo Vroegindeweij.

Amsterdam

Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, toont tekeningen van o.a. Anneke Heikoop, Semna van Ooy, Gijs Frieling en Hendri van der Putten. Van 12 december t/m 10 januari.

De belofte luidt de titel van een installatie van mediakunstenares Michal Shabtay, de openingstentoonstelling van het jubileumprogramma in het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de staat Israël. Van 11 december t/m 29 maart.

Jimmie Durham verwijst in zijn werk naar de 'dictatoriale verhoudingen tussen architectuur en de mens'. Van 11 december t/m 24 januari in galerie Micheline Szwajcer.

De tentoonstelling In stilte in Ambient Art Gallery, Bloemgracht 197, omvat schilderijen van Roberto Caradonna en lichtobjekten van Jannie Benthem, Roy Jongeling en Albert Geertjes. Van 12 december t/m 1 februari.

Vanaf zondag (13.30 uur) in het Vrieshuis Amerika de tentoonstelling Flat in Amerika: schilderijen, tekeningen en foto's van veertien kunstenaars die allen werken met het platte vlak. Werk van o.a. Inge Pollet, Marieke Barnas, Bas Peeperkorn en Toni Vicentino. Tot en met 21 december, dagelijks van 12 tot 16 uur.

Loerakker galerie, Keizersgracht 380, presenteert imaginaire architectonische bouwsels van Pjötr Müller en Veron Urdanianu, die beide hetzelfde thema op geheel verschillende wijze benaderen. Tot en met 13 december.

In de presentatieruimte van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Brouwersgracht 276, de tentoonstelling Fast forward, werk van film- en videomakers die in 1997 een individuele subsidie kregen. Van 17 december t/m 17 januari.

Arti et Amicitiae presenteert 'een fictieve geschiedenis van Internet' van 13 december t/m 11 januari. Met bijdragen van o.a. Rineke Dijkstra, Sigurdur Gudmundsson, Teun Hocks, Klaar van der Lippe en Peter Struycken. Http://www.arti.nl/mu

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de wintermaanden uitgekozen voor een grote tentoonstelling over het landschap in de achttiende en negentiende eeuw, geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan. Langs velden en wegen, t/m 3 maart.

Bij de Gate Foundation, Keizersgracht 613, werk van Voluspa Jarpa, van t/m 16 januari.

Het prentenkabinet van het Rijksmuseum toont een bijzonder manuscript: het Hausbuch van de Meester van het Amsterdamse Kabinet, een van de grootste prentkunstenaars van de vroege Europese grafiek. Het wordt tentoongesteld samen met drogenaaldprenten die aan dezelfde kunstenaar zijn toegeschreven. Tot en met 18 januari.

De Vlaamse kunstenaar Panamarenko exposeert in het Exposorium van de Vrije Universiteit. De tentoonstelling geeft een overzicht van de afgelopen dertig jaar waarin hij vooral objecten bedacht waarmee hij zouden kunnen vliegen. Vanaf de jaren tachtig experimenteert Panamarenko ook met vogels, waarvan hij met elektrische aandrijving de vleugels laat bewegen. Tot en met 6 januari.

In galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, schilderijen en tekeningen van Rob Verf. Tot en met 20 december.

'Kunst is vrij, het is hier en nu. Morgen is het weer anders.' Dat is volgens Galerie Singel 74 ongeveer het credo voor de tentoonstelling van het werk van Jan van den Dobbelsteen, een kunstenaar wars van elk etiket. Tot en met 20 december.

De Appel presenteert een overzicht van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping, die al sinds acht jaar in Parijs woont en werkt. Tot en met 4 januari.

Schrijver Harry Mulisch dook in de depots van het Stedelijk Museum in Amsterdam en andere collecties, en stelde zo zijn eigen visie op kunst tentoon in Zielespiegel, t/m 15 februari. Verder in het Stedelijk Museum t/m 25 januari negenenzeventig, nooit eerder in het openbaar getoonde tekeningen, aquarellen en gouaches van de Russische constructivist Kasimir Malevitsj (1878-1935) afkomstig uit de verzameling van de in 1996 overleden Russische literatuurwetenschapper Nikolaj Chardzijev. Ook in het Stedelijk Museum Free from Content, werk van Bjarne Melgaard (t/m 18 januari).

Apeldoorn

Een groot overzicht van tekeningen van Arno Kramer in het Van Reekum Museum. Het betreft werk uit de periode 1972 tot 1997. Tot en met 8 februari.

Geen van tweeën is een installatie van Robbert Ritmeester die associaties oproept met de toneelwereld. De toeschouwer kan een keuze maken uit personages, citaten en zetstukken. Of de voorstelling wezenlijk verandert, is nog de vraag. Tot en met t/m 4 januari in Archipel (Vosselmanstraat 402).

Arnhem

In het kader van het vijftig-jarig bestaan van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK) in het Museum voor Moderne Kunst een tentoonstelling van het werk van ereleden onder wie Helena de Baat, Fried Sieger, Johan de Haas en Maarten Beks. Tot en met 8 februari. Het overzicht van Meret Oppenheim in hetzelfde museum is verlengd tot en met 4 januari.

Met de tentoonstelling Arnhem in de kou schetst het Historisch Museum het Burgerweeshuis aan de hand van foto's, krantenberichten, prenten en schilderijen uit de collecties van het Gemeentearchief en de Arnhemse gemeentemusea, een beeld van de Arnhemse winters door de eeuwen heen. Van 13 december t/m 22 februari.

Assen

Het Drents Museum heeft in de afgelopen 25 jaar in zijn aankoopbeleid het accent verlegd van regionale naar moderne Noord-Nederlandse figuratieve kunst. De expositie Moderne Noord-Nederlandse figuratieve kunst uit eigen bezit toont het resultaat. Van 13 december t/m 1 februari.

Breda

Vanaf zondag in De Beyerd, Boschstraat 22, een overzicht van de klassieke moderne schilderijen van Jan Roeland. Tegelijkertijd begint de vierde presentatie in de serie 'Lightning', kleine tentoonstellingen met werk van jonge kunstenaars. Lightning 4 toont werk van Hilarius Hofstede. Tot en met 8 februari.

Den Bosch

Onder de titel Impoderabilia is in Stichting KW14, in de voormalige brandweerkazerne (Jan Heinstraat 1), werk samengebracht van elf kunstenaars, onder wie Paul Klemann, Hans van der Pennen en Marjan Teeuwen. De gemeenschappelijke noemer van dit heel diverse werk is 'verstoring'. Van 14 december t/m 18 januari.

In het Noordbrabants Museum een tentoonstelling over het oeuvre van arts, kunstenaar en (kunst)verzamelaar Hendrik Wiegersma, van 13 december t/m 15 maart.

Den Haag

In Museum Beelden aan Zee vanaf 13 december Vrouwen in beeld. Werk van vrouwelijke kunstenaars, voornamelijk uit de eigen collectie. Tot en met 29 maart.

Tijdens het stadhouderschap van Frederik Hendrik (1625-1647) was er in Nederland voor het eerst sprake van een heuse hofcultuur. Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms hielden van kunst. In het Mauritshuis een selectie van de vijftig mooiste schilderijen die Frederik Hendrik en Amalia verzamelden. In het Haags Historisch Museum aandacht voor het hofleven in Den Haag. Beide tentoonstellingen duren t/m 29 maart.

In het Koetshuis van Museum Paleis Lange Voorhout, vanaf zondag (16 uur) een tentoonstelling van Andy Warhol met werken uit de periode 1953-1986. Met onder meer de serie zeefdrukken 'Reigning Queens' en de doeken 'Judy Garland' en 'Black Lenin'. Pope of pop, tot en met 31 januari.

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, presenteert schilderijen van Ellen Zwarteveen en foto's van de Amerikaanse kunstenares Sally Apfelbaum. Van 13 december t/m 22 januari.

Eelde

De Buitenplaats, museum voor figuratieve kunst aan de Hoofdweg 76, wijdt een tentoonstelling aan het werk van de Amsterdamse schilder/graficus/illustrator Nicolaas Wijnberg uit de periode 1980 tot heden. Nicolaas Wijnberg, de Vrije Figuratie, van 14 december t/m 8 maart.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum wijdt de komende wintermaanden een grote tentoonstelling aan de vroege 'portretten' van de Belgische kunstenaar Jan Vercruysse. Hoewel de titel van de tentoonstelling, 'Portretten van de Kunstenaar', suggereert dat vooral Vercruysse zichzelf afbeeldde, is het gezicht van de kunstenaar maar op een heel klein deel van het werk te zien. Tot en met 1 februari.

Enschede

Onder de titel Hardcore cyber punk multimedia night presenteren twaalf kunstenaars (o.a. Fred Bosman, Kees de Groot, Jorrit van der Kooi en T.I.M.) zaterdag van 21.00 tot 04.00 uur in cultuurcentrum Atak, Noordehagen 12, video- en audio-installaties.

Gouda

Het Stedelijk Museum toont zeventien kleine bronssculpturen van Jacques Lipchitz, samen met veertig kleinsculpturen van twintig hedendaagse Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Sjoerd Buisman, Helen Frik. Van 13 december t/m 1 maart.

Harderwijk

In 1995 verscheen bij de 70ste verjaardag van Jan Wolkers de uitgave Winterbeelden: twaalf zeefdrukken, twaalf gedichten en twaalf foto's. De stichting Beeldende Kunst Gelderland stelde hieruit een tentoonstelling samen in de Catharinakapel in Harderwijk. Daarnaast presenteert de kapel lino's en collages van Anja Siemons, geïnspireerd op het hoofd van Wolkers. Van 13 december t/m 10 januari.

Hilversum

Omdat het maar eens afgelopen moest zijn met het 'compaanschap' tussen de kunstenaars David Bade en Erik van Lieshout, exposeren ze vanaf zaterdag niet samen maar zijn ze elkaars opponenten op de tentoonstelling Uw kenmerk in Exedra, Langestraat 52. 'Omdat geestverwantschap niet mag verworden tot een comfortabel onderonsje....' Tot en met 18 januari.

Maastricht

Een dubbeltentoonstelling aan de Belgische grens: de kunstenaars die deelnemen aan (P)reservations treden buiten het (veilige) 'reservaat' van de kunst en gaan een kruisbestuiving aan met de wetenschap. In het voormalige Bonnefantenmuseum (Entre-Deux gebouw, Dominikanerplein 5) en in het Provinciaal Museum (Zuivelmarkt 33) in Hasselt werk van Mark Dion, Henrik Hakansson, Suchan Kinoshita, Florence Manlik, Honoré d'O, Paul Perry en Mike Tyler. Tot en met 15 februari.

Middelburg

Metro S, Kuiperspoort 22, presenteert een installatie van Linda Hoen, van 13 december t/m 17 januari.

Roermond

Geer Pouls, eigenaar van de Rotterdamse bijzondere bloemenwinkel Brutto Gusto, is door het Stedelijk Museum Roermond gevraagd als gastconservator voor een kersttentoonstelling in het museum. Van 13 december t/m 6 januari.

In de Kunsthal vanaf vandaag de tentoonstelling Blauwdrukken voor een groene toekomst, een overzicht van de genomineerden van dit jaar en afgelopen jaren voor de Milieu Kunstprijs. Tot en met 25 januari. Verder in De Kunsthal driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari.

De beroemde Dada-oprichter en surrealistische kunstenaar Max Ernst (1891-1976) beschouwde zijn beeldhouwwerk als een speels terzijde. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Ernst maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. Voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme (t/m 8 maart), en een installatie van Jorge Pardo.

Sittard

Sinds de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist in 1995 furore maakte op de tentoonstelling 'Wild Walls' in het Stedelijk Museum in Amsterdam, is haar faam alleen maar gegroeid. Op de Biennale van Venetië kreeg zij deze zomer de prijs voor aanstormend talent uitgereikt. In het Stedelijk Museum Het Domein een grote video-installatie van Rist en haar vriend Samir, t/m 4 januari.

Tilburg

Zes kunstenaars lieten zich verleiden door de magie van de toverlantaarn. Op 13 en 21 december presenteren Francien van Everdingen, Anne-Marie van Sprang, Pauline Hoogweg, Machtelt van Thiel, Jop Horst, Yarre Stooker en Ida Lohman in De verschijning, Lancierstraat 42, 'De Diascoop': korte, bewegende verhalen en humoristische intermezzo's gemaakt met authentieke toverlantaarns.

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 febr. Verder in De Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet. Op uitnodiging van De Pont werkt hij sinds het voorjaar 1996 in het gastatelier van Stichting de Pont, waar hij op grote formaten kan werken. Tot en met 4 januari.

Uden

Huub Kortekaas, Cecilia Vissers, Carola van Wijk & Els Hopmans en Els Hopmans. Vier kunstenaars die vanaf 1990 in Uden opdrachten voor een beeld in de openbare ruimte kregen, exposeren recente werken in de Pronkkamer. Buitenste binnen, 13 december t/m 15 maart.

Utrecht

De organisatie van het jaarlijkse Impakt Festival begint onder de naam sub.club een reeks avondvullende kunstprogramma's in Filmtheater 't Hoogt. Dinsdag staat tijdens de eerste avond Bas Jan Ader (1942-1975) centraal, die een oeuvre achtergelaten heeft van films, fotowerken, installaties en een enkele performance. Erika Yeomans maakte een film over Ader: 'geen documentaire,

maar een persoonlijke zoektocht naar de mythe Bas Jan Ader'. Aanvang 20 uur.

Zwolle

Koe & Kunst is een tentoonstelling in Eco Drome, Willemsvaart 19, met koeien- en stierenschilderijen van ruim veertig Nederlandse kunstenaars onder wie Astrid Engels, Jan Cremer, Herman Brood en Annemarie de Groot. Tot en met 23 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden