BEELDENDE KUNST

In de Verweyhal van het Frans Hals Museum in Haarlem geschilderde portretten van Kees Verwey en gebeeldhouwde koppen van zijn generatiegenote Charlotte van Pallandt....

De succesvolle Breitner-tentoonstelling die tot vorig weekeinde in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien was, is verhuisd naar de Kunsthal in Rotterdam.

Verstrengelingen: sculpturen van Karin Arink in Gemeentemuseum Helmond. Tot en met 26 maart. In Galerie Tanya Rumpff in Haarlem exposeert Arink samen met Annemarie Nibbering, Alles is in orde (tot en met 12 februari).

Uit onmacht naar daadkracht in het Joods Historisch Museum in Amsterdam bestaat uit schilderijen van Felix Nussbaum en affiches en monumenten van Ralph Prins. Tot en met 7 mei, vanaf vandaag.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam Bits and Pieces met een commentaar op de samenleving: Rob Scholte exposeert de auto waarin hij door een bom werd getroffen. Daarnaast werk van Wim T. Schippers en Lawrence Steiner. Tot en met 19 februari.

De toekenning van de PC Kunstprijs aan Ben Akkerman is voor het Stedelijk Museum in Amsterdam aanleiding om een tentoonstelling in te richten met ruim 25 schilderijen en dertig tekeningen van Akkerman. Van 10 februari tot en met 27 maart.

In het Singer Museum in Laren een verkooptentoonstelling van Han Mes' schilderijen. Van 12 februari tot en met 19 maart.

In Museum Kempenland in Eindhoven tot en met 19 maart een retrospectief van de Gemertse beeldende kunstenaar Jan van Gemert, 'een Brabantse levenskunstenaar'.

Rondom de boom is een reizend kunstproject over bomen en hout van de beeldende kunstenaar Oscar van Doorn. Tot en met 5 maart bij het LOKV, Nederlands Instituut voor Kunsteducatie in Utrecht.

Het Stedelijk Museum Roermond toont een keuze uit de eigen collectie met werk van David Vandekop, Pi Backus, Marianne van der Heijden, Frans Peeters, Stanislaw Lewkowicz, Jonas van de Vosse en Jos Laugs. Tot en met 17 april.

In Gemeentemuseum Arnhem zaterdag om 15 uur de opening van de installatie 33 Gravity van Louise Sudell (tot en met 9 april). Op 24 februari om 15 uur een openbare werkbespreking met Sudell.

In Boymans-van Beuningen tot en met 19 maart Unholy Alliance van Michaël Snitker.

Het Gemeentemuseum Arnhem heeft het overzicht van Dick Ket en de tentoonstelling van de Engelse kunstenares Marlow Moss Ruimte, beweging en licht, verlengd: Ket tot en met 19 maart, Moss tot en met 12 maart.

De mens is 'De maat der dingen' in de kunstwerken van Jan Knap, Albrecht Schnider, Michel François en Frank Mandersloot in de gelijknamige, internationale tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Helmond. Tot en met 19 maart.

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt tot en met 30 april.

China's Verre Verleden, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, toont spectaculaire archeologische vondsten uit de provincie Hunan. Tot en met 18 april.

De grote manifestatie 'Beelden in Nederland 1994' besluit met Heart of Darkness in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Tot en met 26 maart installaties van Christiaan Bastiaans, Christine Borland, Cai Guo Qiang en twaalf anderen.

Vier nieuwe sculpturen van Jan Fabre in de Vleeshal in Middelburg. Tot en met 26 februari.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam tot en met 12 maart de installatie De Lijmstokman van Jan Fabre, die verwijst naar een première van hem bij Het Nationale Ballet, vanavond in het Muziektheater in Amsterdam; in het SM tevens La Bellezza Necessaria, een overzicht van zestig jaar Alfa Romeo.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april.

Michael Venezia (Gerrit Rietveld) Günter Umberg is een tentoonstelling in De Zonnehof in Amersfoort, waar Venezia en Umberg zich lieten inspireren door de architectuur van Rietveld. Tot en met 19 maart.

In Museum Beelden aan Zee in Scheveningen opnieuw de beelden uit de privéverzameling van het echtpaar Scholten-Miltenburg Weg der Verbeelding. Voor onbepaalde tijd.

In Museum Kranenburgh in Bergen Lucebert, een eerbetoon, een ode aan de in mei 1994 overleden Bergense kunstenaar met een selectie olieverfschilderijen, keramiek, tekeningen,

gouaches, grafiek, foto's en gedichten, waarin het accent ligt op het werk uit zijn laatste jaren. Tot en met 23 april.

Het Centrum Beeldende Kunst in Groningen toont Kritische grafiek, prenten uit de jaren twintig van Beckmann, Dix, Grosz, Kollwitz en anderen. Tot en met 19 februari.

De Architecten Cie exposeert haar werk bij ABC, Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem. Pi de Bruyn (Tweede Kamer), Frits van Dongen (De Harmonie) en Carel Weeber (Paperclip) en anderen. Tot en met 12 maart.

Een tussenstand van het oeuvre van Gunnar Daan bij het NAi in Rotterdam. Tot en met 16 april. In hetzelfde instituut ook het verslag van een studiereis van achttien architecten naar Los Angeles (tot en met 23 april).

De expositie De enclave als opgave bij Arcam, Waterlooplein 211, Amsterdam, gaat in op de actuele problematiek van kleine stadsinvullingen, zoals die van het Binnengasthuisterrein en De Omval. Tot en met 4 maart.

Vandaag, zaterdag en zondag in het Rijksmuseum in Amsterdam nog de tentoonstelling Sierpapier, Marmer, sits en brocaat.

Het werk van de drieëntwintig genomineerden voor de Rotterdamse Designprijs is in de Kunsthal in Rotterdam te zien tot half maart.

In en uit balans in het Haags Gemeentemuseum toont abstracte kledingontwerpen uit de periode 1975 tot 1995, van Issey Miyake, Claudie Berbée en anderen. Tot en met 30 april.

Kleding, sieraden en straatbeelden geven een beeld van de Groninger dracht in de achttiende en negentiende eeuw. OverDracht, tot en met 12 maart in het Groninger Museum.

Kledingstoffen sterker dan staal, bouwmaterialen uit textiel en sculpturen uit glasvezelkabel zijn te zien op de uit Londen overgekomen expositie 2010 in het Textielmuseum in Tilburg. Een overzicht van high-tech Textiel in beeldende kunst, design en architectuur, met werken uit Nederland, Japan, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Tot en met 26 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden