BEELDENDE KUNST

Deze eeuw is al geëindigd in de jaren tachtig. Althans dat beweert Simon Ferdinando, curator van de tentoontelling Traffic of night in Paradise in Vrieshuis Amerika en Artkitchen Gallery, respectievelijk aan de Oostelijke Handelskade 25 en de Herengracht 160....

Amsterdam

Onder de noemer From the Corner of the Eye zijn in het Stedelijk Museum veertien (inter)nationale kunstenaars bijeengebracht, die aspecten van homoseksualiteit in hun artistieke overwegingen betrekken. 'Homokunst' mag je het werk van Albert van Westing, Catherine Opie, Tariq Alvi en Wolfgang Tillmans niet noemen, want in deze tentoonstelling geen parade van spierballen en blote torso's, geen kunst die een illustratie is van homoseksueel verlangen, maar kunst die geïnspireerd is op het begrip 'queer'. Tot en met 23 augustus.

Stedelijk Bureau Amsterdam toont in het kader van de expositie 'From the Corner of the Eye' een nieuwe installatie van Rob Birza, waarin hij voor het eerst gebruik maakt van video, muziek en met de computer gemanipuleerde beelden, t/m 16 augustus.

In het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, t.g.v. het 190-jarig bestaan van de vaste bewoner, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een tentoonstelling met werk van negen kunstenaars, onder wie Peter Struycken, Fiona Tan, Roger Cremers en Matt Mullican. Ze delen allen hun interesse voor en gebruik van wetenschappelijke vondsten. Wim Beeren stelde de tentoonstelling samen, t/m 16 augustus.

In de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis de tentoonstelling Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

Het Rijksmuseum besteedt met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken, t/m 30 augustus.

Den Bosch

Het Noordbrabants Museum vult de zomermaanden met een retrospectief van de Brabantse kunstenaar Gerard Verdijk, en een tentoontelling van de Bossche kunstenaar JCJ Vanderheyden uit de museumcollectie, t/m 6 september.

Den Haag

Stroom HCBK presenteert onder de titel Wat voor weer zou het zijn in Den Haag in een vijftal exposities werk van Haagse schilders en beeldhouwers waarin 'de stad en de openbaarheid' centraal staat. Deel vier (van 23 juli t/m 15 augustus) omvat schilderijen van Elsa Hartjesveld, tekeningen van Alex Verduyn de Boer, het project Karakter Bepalende Elementen van Sytske Osório Lobato de Jong en De Parkeerplaats/Vacaturebank van Elizabeth de Vaal.

Eindhoven

Het Van Abbe Museum toont een overzicht van René Daniëls in het nieuwe, tijdelijk onderkomen tegenover het PSV-stadion, t/m 30 augustus.

Gees

Onder de titel De sky is the limit in Gees toont galerie-beeldentuin De Hullen, Schaapveensweg 16, beeldhouwkunst van o.a. Tineke Bot, Evert van Hemert en Tjikie Kreuger. De titel verwijst naar het gelijknamige beeld van Eugène Terwindt: een aluminium trap van 24 meter hoog die naar de hemel reikt, t/m 27 september.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, toont een achttal tekeningen van Maria Pask, waarin idylle en nachtmerrie elkaar akelig dicht naderen. Van 26 juli t/m 30 augustus.

Spanbroek

Carel Willink wordt geassocieerd met de stroming van het magisch-realisme. Minder bekend is dat Willink in zijn jonge jaren ook abtract werk maakte. Zestig onbekende tekeningen en voorstudies van Willink zijn bijeengebracht in het Frisia Museum. Tot en met 15 november.

Tilburg

De expositie Digital Printing in het Nederlands Textielmuseum toont digitaal gedrukte panelen van Karen Petrossian. Deze Franse ontwerper, die textielconcepten voor veel beroemde mode-ontwerpers visualiseerde, ontwierp voor deze tentoonstelling panelen met het thema tuin. Van 25 juli t/m 12 september.

Stichting de Pont presenteert t/m 18 oktober de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden