BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

In De Bijenkorf t/m 28 februari RedRibbonArt, werk van Erwin Olaf, Teun Hocks, Alessandro Mendini, Erik van Lieshout, Cornelie Tollens e.a., dat wordt verloot t.b.v. het Aidsfonds.

Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 429): schilderijen en tekeningen van Tafil Musovic: 'Max Beckmann in Amsterdam' (22 februari t/m 17 maart).

Galerie van der Straeten (Singel 282): Dagnotities 1999, 365 werken op papier van Joop Rubens (23 februari t/m 1 april).

Inkijk (hoek Ruysdaelkade en Stadhouderskade): een videowerk van Rob Johannesma (23 februari t/m 8 april).

De Nieuwe Kerk: Henk van Os stelde de tentoonstelling De Weg naar de Hemel samen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in het Catharijneconvent in Utrecht. In Amsterdam ligt het accent op de internationale ontwikkeling van reliekhouders in de Middeleeuwen, t/m 22 april. Schrijver Willem Jan Otten geeft vanavond een lezing over het onderwerp van de tentoonstelling.

Stedelijk Museum: groot retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar/acteur/regisseur Dennis Hopper, t/m 16 april; zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; in Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Den Haag

Zondag van 13 tot 17 uur wordt wederom de Haagse Rondgang gehouden, waaraan bijna twintig galeries deelnemen, o.a. Galerie Ramakers, Stroom, Galerie Nouvelles Images en Galerie Maurits van de Laar. Informatie: www.haagserondgang.com

333 Kunstenaars en vormgevers presenteren bij Stroom, Spui 193-195, hun documentatiemappen. Ingekomen stukken/333, t/m 10 maart.

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst: die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april); Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april.

Eindhoven

Generating Live 2 is 'een dynamische omgeving van projecties, geluid en licht, met elementen uit film, muziek en clubcultuur', dat Geert Mul realiseerde bij MU (De Witte Dame), Emmasingel 20. Tot en met 25 maart.

Museum Kempenland (Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5): Tussen realisme en impressionisme, aquarellen van meesters van de Haagse School, verlengd t/m 11 maart.

Enkhuizen

Zuiderzeemuseum (Wierdijk 12-22): de Franse schilder Augustin Hanicotte woonde en werkte rond 1900 in Volendam, dat honderd jaar geleden een kleine kunstkolonie was. Zijn werk en dat van tijdgenoten wordt t/m 4 maart tentoongesteld in het museum; martieme tekeningen van Johan Briedé (1885-1977), en foto's van Jan Siewers (1848-1918), ook t/m 4 maart.

Goes

Galerie van den Berge (Wijngaardstraat 3): schilderijen en trash van Jus Juchtmans (25 februari t/m 7 april).

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Iedere laatste zondag van de maand rijdt een bus langs plm. vijftig door de stad verspreid staande kunstwerken van o.a. Willem Valk, Wladimir de Vries, Hans Mes, Jan Wolkers, Erwin Olaf en Hans van Bentem. Aanmelden: tel. 050-3090757 (www.kunstexcursie.nl).

Haarlem

Teylers Museum: een ruime hoeveelheid prenten uit de periode 1580-1780 die Ovidius' Metamorphosen verbeelden, tot en met 10 juni.

Helmond

De Nederlandsche Cacaofabriek (Engelseweg 1b): de video-installatie Dansmachine is het resultaat van een werkperiode van Jérôme Siegelaer en Olga Mink in het gastatelier. Opening 23 februari om 20 uur, tentoonstelling tot en met 25 februari.

Laren

Singer Museum: een verkooptentoonstelling van schilderijen, pastels, tapisserieën en keramiek van de Franse Pierre Boncompain (25 februari t/m 1 april); Camille Claudel 1864-1943 toont vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april).

Leeuwarden

Fries Museum: Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn (t/m eind augustus); Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht t/m 8 april.

Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11): een serie nieuwe werken van de in Paramaribo geboren kunstenaar Gillion Grantsaan. 'Genesis', van 24 februari t/m 8 april.

Leiden

De Lakenhal: Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985) was een zoekend modernist begin vorge eeuw. Een overzicht, van 23 februari t/m 3 juni; De Leidse Fijnschilders uit Dresden, t/m 22 april; Van Ontwerp naar Prent, veertig zeldzame ontwerptekeningen van Nederlandse meesters uit de periode 1550-1700 zoals Goltzius, Bloemaert en De Gheyn, naast de prent of de boekillustratie die er naderhand naar is vervaardigd (t/m 15 april).

Maastricht

Joke Robaard presenteert No hortus is conclusus, deel II, het eerste project in een reeks van drie in het centrum beeldende kunst Marres (Capucijnenstraat 98) over de tuin (t/m 18 maart). Vrijdag houdt kunsthistorica Mirelle Thijsen een lezing over de bloeiperiode van het Nederlandse bedrijfsfotoboek. Aanvang 17 uur.

Middelburg

De Vleeshal: The leisure society is een tentoonstelling over het fenomeen vrijetijdsbesteding (t/m 11 maart); Reizigers, meisjes en een verstrikte bok is een tentoonstelling van Janpeter Muilwijk in De Kabinetten van de Vleeshal (t/m 18 maart).

Rotterdam

Witte de With (Witte de Withstraat 50): in Wild Zone onderzoeken Carsten Nicolai, L.A. Raeven, Jennifer Tee, Raimond Wouda het begrip ruimte (25 februari t/m 15 april); Meschac Gaba lanceerde in 1999 zijn eerste schetsen voor zijn Museum voor hedendaagse Afrikaanse Kunst. Tot nu toe installeerde hij al verschillende afdelingen: in het SMAK in Gent een winkel, in W139 een restaurant, en een audioroom in het Bonnefantenmuseum. In Witte de With stort Gaba zich op een museumbibliotheek (24 februari t/m 15 april).

In Calypso 2001 Porto Rotterdam - Rotterdam Porto, Werken van 25 Portugese kunstenaars op acht locaties: Cokkie Snoei, Galerie Delta, Galerie Liesbeth Lips, Galerie Ron Mandos, MKgalerie.nl, Phoebus, Ram en Ram Foundation. Tot en met 11 maart.

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer presenteert haar BodywrappInc, t/m 6 mei.

Scheveningen

Museum Beelden aan Zee (Harteveltstraat 1) de tentoonstelling Alfaro & Goethe, waarin veertig beelden zijn opgenomen van de moderneSpaanse beeldhouwer Andreu Alfaro, die geïnspireerd zijn op de Goethe-cyclus, is verlengd tot en met 2 april.

Sittard

Het Domein (Kapittelstraat 6): Quiet I'm trying to think here, tekeningen en objecten van Henk Eberson (24 februari t/m 25 maart); Thought unsaid, then forgotten zijn films, foto's, installaties en documentatie van de in 1975 waarschijnlijk verdronken kunstenaar Bas Jan Ader (t/m 25 maart).

Schiedam

In Pand Paulus (Korte haven 125): Autopsy, recente tekeningen op grootformaat van Sarah van der Pols (23 februari t/m 25 maart).

Utrecht

Instituto Cervantes (Domplein 3): schilderijen van de Baskische schilder Iñaki Bilbao en beelden van de Argentijns-Nederlandse beeldhouwer Jorge Baldessari (23 februari t/m 30 maart).

Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2): vijf recente video's en installaties, waaronder 'FF/Rew' en 'Come!' van theatervormgeefster en videokunstenares Ene-Liis Semper (t/m 25 maart).

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: De weg naar de hemel, tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) met relikwieën uit de Lage Landen, t/m 22 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden