BEELDENDE KUNST

Het Mondriaanhuis toont zeven schilderijen die particulieren aanboden met de vraag of ze echt van Mondriaan waren of niet. Volgens deskundigen zijn twee ervan echt....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie. Tevens is er een thema-presentatie over Karel Appels beschildering van de koffiekamer in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Tot en met 16 maart. Daarnaast veertig kunstenaarsportretten van Dirk de Herder, in de jaren vijftig fotograaf van onder anderen Appel en Corneille. Tot en met 23 maart. Verder vanaf vandaag tot en met 13 april aandacht voor de Haagse Avantgarde: Jaap Nanninga, Theo Bitter en anderen.

Amsterdam

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont van 15 februari tot en met 15 maart recent werk van beeldend kunstenaar Klaas Gubbels.

Hoofdconservator van het Rijksprentenkabinet Ger Luijten maakte met emeritus-hoogleraar Eddy de Jongh een keuze uit de verzameling Hollandse en Vlaamse grafiek van het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder de titel Spiegel van alledag zijn zo'n 140 prenten te zien van meesterkunstenaars als Pieter Bruegel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade, en van minder bekenden als Claesz Jansz Visscher en David Vinckboons. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

Het Stedelijk Museum wijdt een retrospectief aan Markus Lüpertz. De Duitse beeldend kunstenaar heeft zich nooit iets aangetrokken van conceptuele en ideologische standpunten in de beeldende kunst. De tentoonstelling is samengesteld door Rudi Fuchs en Lüpertz zelf, en bestaat uit zo'n 75 werken uit de periode van 1962 tot heden. Tot en met 31 maart.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Driehonderd jaar geleden verscheepte tsaar Peter zijn in Nederland gekochte kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van De Enschedese School, ter ere van het opheffen van het kunstenaarsinitiatief dat eind 1976 als een vorm van postdoctoraal onderwijs ontstond op de AKI in Enschede. Titel en motto: 'Zelfmoord op verjaardag'. Tot en met 9 maart.

Jacqueline Portielje en Huub Schilte werken vanuit dezelfde ideeen en invalshoeken. Ze zien zichzelf als kunstenaarsduo. Van zelfgemaakte en bestaande foto's proberen zij, onder andere met de computer, nieuwe beelden te construeren. Van zaterdag t/m 19 maart in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318.

In de jaren vijftig was de magisch realist Peter Breedijk assistent-patholoog anatoom. Dat werk heeft zijn kijk op de mens drastisch beïnvloed. Is de mens toevallig ontstaan door evolutie en mutatie of een creatie van God? Die vraag ligt vaak ten grondslag aan zijn potloodtekeningen en olieverfschilderijen, waarvan er vanaf zaterdag in Galerie XY, Tweede Laurierdwarsstraat 42, een stuk of twintig worden getoond. Tot eind maart.

Vraag aan Mark Manders wat hij mooier vindt: het woord 'kopje' of het kopje zelf? en hij zal voor het 'werkelijke kopje' kiezen. Vanwege de kleur en de mogelijkheid van het ding om licht en schaduw te vangen. Van Manders is tot en met 16 maart de expositie Zelfportret als gebouw te zien in De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10.

Apeldoorn

Tsaren tronen op Het Loo, tot en met 3 april op Paleis Het Loo, gaat over de relatie tussen de tsaristische zomerresidentie van Peter de Grote en Het Loo. Te zien zijn schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen - die van Peter de Grote en die van de laatste, in 1917 geliquideerde tsaar.

Archipel actuele beeldende kunst, Vosselmanstraat 402, toont van 15 februari tot en met 16 maart schilderijen van Mai van Oers en Lisa Couwenbergh. Van Oers maakt kleine, 'abstract aandoende' schilderijen met 'een groot natuurgevoel'. Couwenbergh, onder meer winnares van de Prix de Rome (1989) en de Jeanne Oosting Prijs (1996), schildert enorm grote doeken met heldere, plastische composities, met een hoofdrol voor 'de vorm'.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is. Vanwege aanhoudende belangstelling verlengd tot en met 16 maart. Eveneens in het museum gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (tot en met 13 april, en wandkleden van Barbara Broekman (tot en met 30 maart).

Breda

Al tientallen jaren schildert en tekent beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) tafels en koffiekannen, in transparant wit, roze, bruin en okergeel. Mooi hoeven ze nooit te zijn, want 'een mooi schilderij maken, daar is geen moer aan', vindt Gubbels. Het gaat hem om de vorm. Op de overzichtstentoonstelling die Museum De Beyerd aan hem heeft gewijd, zijn overigens ook foto's, collages en beelden van Gubbels te zien. Tot en met 23 maart.

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer. Mary Waters, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien gebruiken zelfs afbeeldingen van Vermeer of details daarvan. Tot en met 2 maart.

Den Bosch

Joods Leven in Brabant brengt de bloeitijd van de joodse bevolking in Noord-Brabant in beeld. Op de tentoonstelling staan de judaïca centraal: voorwerpen die de religieuze identiteit van de gemeenschap in beeld brengen. Verder zijn er schilderijen, prenten en foto's. Noordbrabants Museum, tot en met 9 maart.

Den Haag

Het Nederlandse vorstenhuis en de Russische tsarenfamilie, de Romanovs, waren in de negentiende eeuw nauw met elkaar verbonden. Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de Nederlands-Russische banden, met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder getoonde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Papierschilderijen van Pat Gentenaar-Torley zijn vanaf zaterdag te zien in de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15. Tot en met 6 maart.

Deventer

Met 2500 poriso-bakstenen afgewisseld met flinterdunne laagjes glas heeft de van oorsprong Tsjechoslowaakse beeldend kunstenaar Helly Oestreicher in het middenpad van de Bergkerk een menshoog labyrint gebouwd. Het bouwsel dient als metafoor voor haar levensweg. Verder van Oestreicher veertig penseeltekeningen en keramisch werk. Tot en met 31 maart.

Dordrecht

Bij Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, vanaf vrijdag de expositie Grafkronen van Jan Wagner. Zijn olieverfschilderijen en doeken met gemengde technieken zijn geënt op attributen van de elfde-eeuwse Salische keizers, die in de Middeleeuwse Domkerk van Speyer (Duitsland) begraven liggen. In de foyer, tot en met 13 maart.

Eindhoven

Overzicht van het werk op papier 1961-1997 van Jef Diederen (1920). De kunstenaar was bevriend met Bert Schierbeek en een aantal werken is geïnspireerd op teksten van Schierbeek. Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27. Tot en met 29 maart.

Gorcum

Achttien net-afgestudeerde kunstenaars van de academie voor beeldende vorming van Tilburg Kunst in uitvoering, een project voor de stad Gorcum. Naast een tentoonstelling van het werk van de kunstenaars in het museum van Gorcum, bestaat het project uit workshops en manifestaties die bedoeld zijn om inwoners te betrekken bij beeldende kunst in de stad. Tot en 9 maart.

Gouda

De Gilden in Gouda heet de overzichtstentoonstelling van de Stedelijke Musea Gouda over de ambachtslieden die de stad van 1404 tot 1795 bevolkten. Altaarstukken, fijnbewerkte gildenglazen, zilveren begrafenisschilden, houten kisten, instrumenten en andere voorwerpen die de tand des tijds hebben doorstaan. Ook de geschiedenis van de broederschappen wordt belicht. Oosthaven 10, tot en met 30 maart.

Hoorn

Stichting de Kleur van Kunst organiseerde een expositie met hedendaagse kunst van zwarte en blanke kunstenaars uit Zuid-Afrika. In het Westfries Museum, tot en met 16 maart.

Leeuwarden

Kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud, ex-evangelisten, hebben in het Fries museum een tentoonstelling samengesteld over Mata Hari, de wereldberoemde (dubbel)spionne die uit Leeuwarden kwam. De tentoonstelling blijft minstens één, maar waarschijnlijk twee jaar in het museum.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum The Spiral Village: een door Francesco Bonami samengestelde expositie met werk van zestien, voornamelijk jonge kunstenaars uit tien landen. Bonami, hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van Flash Art Magazine, stelde eerder de Aperto-sectie van de Biennale van Venetië samen, alsmede de eerste 'Campo' in Turijn. Tot en met 25 mei.

Nijmegen

Beeldend kunstenaar Frank Bezemer heeft als gastconservator vier kunstenaars uitgenodigd om te exposeren in zijn 'compacte museum'. Tekeningen, portretten, foto's en een installatie. In museum Commanderie van Sint-Jan, tot en met 2 maart.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. Tot en met 2 maart.

Rotterdam

In Witte de With een dubbeltentoonstelling van de Britse kunstenares Tacita Dean, die in films, foto's, tekeningen en objecten verhalen 'construeert', en de Rotterdamse kunstenaar Gerco de Ruijter, die experimenteert met het oog van de camera. Hij legt bijvoorbeeld beelden van het landschap vast door zijn camera aan een vlieger te hangen. Tot en met 16 maart.

Tilburg

Passie/Passion is een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont. Boltanski neemt de bezoeker tot en met 13 april mee op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie. Tevens recente schilderijen van Hans Broek, tot en met 11 mei.

In het Nederlands Textielmuseum geluidssculpturen van de kunstenaar Nico Parlevliet. Negen raadselachtige luchtzakken met toeters en trechters die accoorden vormen. Tot en met 23 maart.

Beeldend kunstenaar Ronald Zuurmond toont tot en met 2 maart onder de titel Binnenlanden 2/Ruis recente schilderijen in De Verschijning (Lanciersstraat 42).

Vlissingen

Poedelhonden zijn eigenlijk barbiepoppen, vindt Mitsy Groenendijk. Hun bazinnen worden betutteld ter meerder glorie van zichzelf. Vandaar dat de beeldend kunstenaar zestien borstbeelden van de koningspoedel heeft opgetuigd met torenhoge pruiken, strikjes, en bontjasjes maar ook met piercings in neus, oren en tepels. In het Stedelijk Museum, van 16 februari tot en met 31 maart.

Weert

Een installatie van Jean-Pierre Zoetbrood in gemeentemuseum De Tiendschuur. Te zien tot en met 23 maart.

Woerden

De kunstenaar Emo Verkerk (1955), van wie een aantal belangrijke Nederlandse musea werk bezit, exposeert tot en met 16 maart recent werk in het Stadsmuseum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden