BEELDENDE KUNST

Vanmiddag om 17 uur wordt op de Groningse Heresingel het Werkmanmonument van Armando onthuld; om 18 uur is de opening van een tentoonstelling van werk van Armando in het Centrum Beeldende Kunst (tot en met 4 februari); 's avonds (20.15 uur) geeft Armando met zijn kwartet een concert in De...

Kunstenaars en vakbeweging is een tentoonstelling in het Nationaal Vakbondsmuseum (Henri Polaklaan 9) in Amsterdam met glas-in-lood-ontwerpen van

W.A. van de Walle en affiches van Cornelius van Velsen. Tot en met 9 juni, vanaf vandaag.

Vandaag, zaterdag en zondag is W139 (Warmoesstraat 139) in Amsterdam Bazaar 139 met tenten, kramen, stands en podia. Kunstenaars die dit jaar eerder een presentatie in W139 verzorgden laten zich nu opnieuw zien met acts, demonstraties, filmpjes, video's en performances. Vandaag van 18 tot 24 uur, zaterdag van 12 tot 24 uur en zondag van 12 tot 18 uur. Op 22 december om 21.30 uur een preview van een 16 mm documentaire over W139.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert zijn collectie hedendaagse kunst en design vanaf 1960 tot heden, Zonder titel. Met werk van Marlene Dumas, Waldo Bien, Eli Content en anderen. Tot en met 17 maart, vanaf vandaag.

The Neighbour Next Door, Hiding Places is een kunstproject van de Amerikaanse kunstenaar Shimon Attie in samenwerking met de Duitse scenograaf Mathias Maile. Het zijn drie archieffilms die op de straatstenen vóór de panden aan de Amsterdamse Prinsengracht 468, 514 en 572 worden geprojecteerd: ze laten Amsterdam tijdens de oorlog zien, de buitenwereld van de onderduikers. Van 15 tot en met 22 december, van 17 tot 24 uur.

In het World Wide Video Centre in Den Haag een interactieve video-installatie van Luc Courchesne. Van buiten af is de installatie Portrait nr 1 te bedienen, wat kan uitlopen op een gesprek met een virtueel personage, de dertig-jarige Marie uit Montréal. Tot en met 31 januari, vanaf vandaag, 24 uur per dag.

Job Koelewij, Joep van Lieshout, Frank Mandersloot, Aernout Mik en Maria Roosen exposeren in Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) in Amsterdam. Van 16 december tot en met 10 februari.

Droomtekeningen en schilderijen van Paul Klemann in Galerie Bert Mertens (Willemstraat 26) in Utrecht. Tot en met 20 januari, opening zaterdag om 16 uur.

Western Comfort is een foto-installatie van Paul Donker Duyvis over het fenomeen van de atoomschuilkelder, te zien in de atoomschuilkelder van het gemeentehuis in Dalfsen, waar

Kunstenaarsinitiatief SAFE is gehuisvest. Van 16 december tot en met 10 februari.

In Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder (Oudezijds Voorburgwal 40) in Amsterdam barokke schilderingen van Jacob de Wit (1695-1754), Putti en Cherubijntjes. Menig grachtenhuis kent nog originele plafond- en deurstukken met engeltjes van De Wit. Van 16 december tot en met 17 maart.

In Museum het Catharina Gasthuis in Gouda begint zaterdag een tentoonstelling met litho's van Jan Toorop (tot en met 4 maart). In Slot Zeist nog tot en met 7 januari het grote overzicht van Jan Toorop met ruim 150 aquarellen, tekeningen, etsen, documenten en foto's.

Werken van JCJ Vanderheyden, Bert Loerakker en Carola Popma in de grote zaal van de Stichting Nederlandsche Cacoafabriek (Engelseweg 1b) in Helmond, Voorbij het oog en verder. Van 16 december tot en met 28 januari.

Nog lopende exposities

Het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen toont, als opmaat voor het komende Peter de Grote-jaar, een keuze uit de schatten van het Kremlin. Schatten van de Tsaar is één van de eerste activiteiten waarmee wordt herdacht dat Peter de Grote drie eeuwen geleden, in 1696, een bezoek aan Nederland bracht. Naast de kroonjuwelen van de tsaar exposeert het Boymans ook kostbare geschenken van buitenlandse missies en kerkelijke schatten. Tot en met 4 februari.

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Ary Scheffer (1795-1858) organiseert het Dordrechts Museum een overzicht van het werk van deze Dordtse romantische schilder, beeldhouwer en lithograaf. In het museum is zijn Parijse atelier en een prachtige salon gereconstrueerd, waardoor de bezoeker zich in het Parijs van de vorige eeuw waant. Ary Scheffer, Gevierd Romanticus, tot en met 10 maart.

In het Fries Museum in Leeuwarden een presentatie van de ongeveer honderd werken die directeur Rik Vos de laatste vijf jaar heeft aangekocht. Tot en met 14 januari.

Vijf hedendaagse visies op abstracte kunst in Slewe Galerie (Kerkstraat 105) in Amsterdam. Schilderijen van Peter Davis, Martina Klein, Paul Vos de Wael en Alice Schorbach, en sculpturen van Adam Coltron. Tot en met 17 februari.

Op de tentoonstelling Kijk op Krabbels in Pronkkamer Uden werk van kinderen. Zaterdag 16 december, 13 en 20 januari kunnen kinderen tussen 4 en 8 jaar oud onder begeleiding schilderen. Dit werk wordt dan later opgenomen in de expositie. Verder in de Pronkkamer tekeningen, gouaches en zeefdrukken van Ignace Schretlen. Beide tentoonstellingen tot en met 4 februari.

De Loods (Scheldestraat 26) in Breda toont drie visies op 'het portret': foto's van Madeleine Heijmans, tekeningen van Martin Peulen en schilderijen van Erika Smulders. Tot en met 24 december.

Schilderijen, aquarellen, pentekeningen en etsen van Peter Cox (1912-1985) tot en met 17 februari in het Katwijks Museum.

Stedelijk Museum Schiedam presenteert een keuze uit de eigen collectie Cobra- en geestverwante kunst. Werk van onder anderen Appel, Corneille, Benner en Lucebert. Tot en met 21 januari.

In Centrum Beeldende Kunst (Westersingel 83) in Rotterdam tot en met 31 december werk van Robin Kolleman en Marina Lemaire.

Het Centraal Museum in Utrecht presenteert de tweede Salon, een selectie kunst van negenenveertig Utrechtse kunstenaars en vormgevers. Tot en met 7 januari.

Zowel in het Haags Gemeentemuseum als in het Amsterdamse Stedelijk een overzicht van Constant, ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag. In Den Haag voornamelijk aquarellen en in Amsterdam zijn schilderijen. Beide tot en met 21 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden