BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Met de tentoonstelling Willi Baumeister en het universele onbekende in de kunst belicht het Cobra Museum de abstractietheorieën van deze Duitse kunstenaar, t/m 31 oktober; Cobra Ceramics toont keramiek van Cobrakunstenaars als Appel, Corneille en Constant, t/m 26 september.

Amsterdam

Geluidskunstwerk Pesc-Pesc-Pesc van Natasja Boezem op het binnenterrein van de campus van de Vrije Universiteit. Opening op 20 september om 17.30 uur met een openbaar interview met de kunstenares. Van 20 september t/m 30 oktober.

Op 17 september projecteert de stichting Wally openbaar kunstlicht alle lichtbeelden (7 x 14 meter) van kunstenaarsinitiatief Wally die dit jaar verschenen. Van 20 uur tot 01 uur komen de beelden achter elkaar, elk 15 minuten, op de oostzijde van pakhuis Wilhelmina aan het IJ, Oostelijke Handelskade 29.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, toont met Utopia I - Post Haks werken uit de collectie van het Groninger Museum van o.a. Peter Struyken, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Victor & Rolf. Deel I van de tentoonstellingstriptiek Utopia. Van 17 september t/m 17 oktober.

Het 17de World Wide Video Festival met ruim 80 installaties, performances, videotapes, dvd's, cd-roms en websites duurt tot en met 19 september. Overdag in het Stedelijk Museum, de Veemvloer, MonteVideo/TBA, W139 en de Gate Foundation en 's avonds in de Melkweg (vanaf 17.00 uur). De installaties zijn nog tot en met 10 oktober te zien. In de aula van het Stedelijk Museum worden op 16, 17 en 18 september 's ochtends seminars gehouden over mediakunst. In de nacht van 18 op 19 september de WWVF Party in de Melkweg.

Een reeks videoprojecties van Manon de Boer, gebaseerd op de herinnering van een vrouw aan een langdurig verblijf in Los Angeles. In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 17 oktober.

Joods Historisch Museum: de tentoonstelling In het licht van de kleur toont t/m 5 december de 43 belangrijkste schilderijen van Martin Monnickendam (1874-1943), die bijna 4000 werken maakte.

Pleidooi voor het alledaagse, een installatie van nieuwe producten en prototypes ontworpen door Dick van Hoff en Aukje Peters, in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, t/m 9 oktober.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, toont nieuw werk van Yue Minjun t/m 5 oktober.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Stedelijk Museum: een overzicht van René Daniëls, wiens carrière in 1987 in de knop werd gebroken door een beroerte, t/m 24 oktober.

Rijksmuseum: Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

Arnhem

Gif en goede vorm zijn sculpturen, schilderijen en installaties van Isa Genzken, Dirk Skreber en Björn Dahlem in het Museum voor Moderne Kunst, t/m 25 oktober.

Historisch Museum Het Burgerweeshuis toont van 17 september t/m 22 november Arnhemse topstukken uit vier collecties Middeleeuwse handschriften, die normaal alleen door conservatoren en wetenschappers worden bestudeerd: Lezen en Schrijven.

Een deel van het oeuvre van de Rotterdamse kunstenaar Harry Boom (1945-1995) in het Museum voor Moderne Kunst, t/m 31 oktober.

Assen

Meer dan dertig schilderijen van hedendaagse kunstenaar Sam Drukker, die vrijwel uitsluitend menselijke figuren schildert, in het Drents Museum van 19 september t/m 6 februari 2000.

Den Bosch

Met Bizar in een Bazaar exposeert Gerard van Dobbelsteen zijn werk in galerie 't Swaentje, Snellestraat 30 en Luïscius Books, Verwerstraat 40. Van 18 september t/m 2 oktober.

Den Haag

Galerie Arti et Industriae, Stille Veerkade 19, toont van 19 september t/m 13 oktober Flash, werk van 15 kunstenaars uit Londen.

Kristoff Kokoryn exposeert olieverfschilderijen van 18 september t/m 15 oktober in de Soho gallery, Javastraat 5.

Diepenheim

Hollow Sorrow is een tentoonstelling van werken van Pieter Laurens Mol bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17. Van 18 september t/m 3 november.

Eindhoven

SOH 3 een filminstallatie van de Nederlandse kunstenaar Alex Vermeulen, t/m 24 oktober in het Van Abbemuseum. SOH (States of Humanity) was eerder te zien in het MUHKA in Antwerpen en Montevideo/TBA; in de serie aankopen door vier voorgaande museumdirecteuren die door Jean Leerling uit de periode 1964-1973. Tot en met 31 oktober; De horizon, een geestelijk verschiet: beelden, fotowerken en installaties van Ger van Elk. Tot en met 24 oktober.

Enschede

Tachtig werken van beeldhouwer Cornelius Rogge in een overzichtstentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. Tot en met 7 november.

Emmen

Canvas is een tentoonstelling van acht hedendaagse Vlaamse schilders, o.a. Raphael Buedts, Ignace de Vos en Roger Raveel. Van 19 september t/m 7 november in het Bruggebouw van het Centrum Beeldende Kunst.

Groningen

Het Groninger Museum toont in Haks was here. 5 jaar Groninger Museum de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn. Tot en met 4 juni 2000.

Haarlem

In De Vishal, Grote Markt 20, zo'n vijftig tekeningen van verschillende kunstenaars uit de privéverzameling van Armando, t/m 4 oktober.

Heino

Dichter en kunstcriticus Guillaume Apollinaire (1880-1918) was de woordvoerder van de Parijse avantgarde aan het begin van deze eeuw. De Hannema-de Stuers fundatie in Kasteel Nijenhuis toont zijn werk en dat van de kunstenaars waarover hij schreef zoals Picasso, Picabia, Duchamp, Léger en Chagall. Tot en met 7 november.

Helmond

De Nederlandsche Cacaofabriek: André Pierlage exposeert t/m 3 oktober de installatie Magisch theater/ Toegang niet voor iedereen; Roosmarie Vlek toont beelden t/m 3 oktober in Sugar me; Van 17 t/m 19 september organiseert de Cacaofabriek het project Stadsbanken. Op een wandelroute door het centrum van Helmond zijn 12 banken bewerkt door kunstenaars. Op 17 september om 15.00 uur vanaf de Cacaofabriek, Engelseweg 1b; voor de andere twee dagen is de route verkrijgbaar bij de VVV.

Leiden

Verzameld Werk in De Lakenhal toont recent werk van elf kunstenaars samen met de aanwinsten van het museum uit 1997 en 1998. Met o.a. de schilderijen van Gijs Frieling, genomineerd voor de Prix de Rome, en tekeningen van Eric Schreurs, bekend van de strip Klepzeiker. Van 17 september t/m 21 november.

Leeuwarden

Fries Museum: Buro Leeuwarden presenteert van 18 september t/m 31 oktober schilderijen uit 1998-1999 van Jurriaan Molenaar in de tentoonstelling Odyssee 2000; het prentenkabinet Knecht-Drenth toont een selectie uit de grafiek van Henk Visch, t/m 31 oktober. Officiële opening op 18 september.

Maastricht

Marres, een nieuw centrum voor beeldende kunst (Capucijnenstraat 98) opent op 18 september met De onzichtbare stad, een tentoonstelling van vijftien kunstenaars over hoe zij de stad ervaren. In het openingsweekend op 18 en 19 september vinden o.a. rondleidingen, lezingen en een feest plaats. Tot en met 31 oktober.

Nijmegen

Het Centrum Beeldende Kunst toont in Zeep werk van elf kunstenaars die zeep als materiaal gebruiken. Tot en met 24 oktober.

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november moderne kunst: Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte moderne kunst.

Nieuwerkerk a/d IJssel

Samenwonende Franse kunstenaars Gerard Dépralon en Martine Lafon exposeren (voor het eerst samen) glaskunst, schilderijen, foto's en installaties t/m 23 oktober in Galerie Midi, Dorpsstraat 9.

Otterlo

Kröller-Müller: alle 300 schilderijen en werken op papier uit eigen bezit van de Hollandse impressionist Isaac Israels, t/m 2 januari.

Rotterdam

In galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, exposeren Michael Tedja, Dwight Marica en Nick Hullegie van 19 september t/m 23 oktober multimedia-kunst en geven vorm aan de ruimte.

In het Natuurmuseum Rotterdam exposeert Doro Krol haar werk in combinatie met of geïnspireerd door de objecten uit de verzameling van het museum: Het dierenkabinet. Tot en met 31 oktober.

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas die zich richt op de veranderende houding tussen kunst en massamedia. On translation: the Audience is zijn laatste werk, waarin hij de uitwisselingen in de kunstwereld centraal stelt. Tot en met 7 november.

Meer dan 100 schilderijen, 50 aquarellen, pastels, tekeningen en 50 schetsboeken van Isaac Israels in De Kunsthal Rotterdam: Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari.

Japanse kunstenaar Toyohisa Amano presenteert zijn werk in atelier Duende in het kader van een uitwisselingsproject tussen Japan en Nederland: Puddles, van 17 september t/m 3 oktober. Informatie- en discussieavond: 21 september om 20.30 uur. Na hem volgen meerdere Japanse kunstenaars.

Het Centrum voor Beeldende Kunst toont t/m 5 oktober schilderijen van Piet Roovers (1924-1997).

Spanbroek

De verboden vruchten van Theo l'Herminez (1921-1997) in het Frisia Museum is een overzicht van het werk van de naoorlogse realist L'Herminez. Hoofdthema in zijn werk is de vrouw. Van 20 september t/m 9 januari.

Tilburg

De Duitse inzending voor de Biënnale in Venetië bestaat uit drie films van Rosemarie Trockel. Voor de film 'Kinderspielplatz' gebruikte Trockel wonderbaarlijke auto's, die t/m 26 september bij De Pont te zien zijn en waarvan een aantal ook door kinderen te gebruiken zijn.

Galerie Nikh, Bredaseweg 422, stelt beelden ten toon van Benzi Mazliah en Kees van der Woude. Tot en met 24 oktober.

Museum De Pont toont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders. Hij schildert, geïnspireerd door de katholieke traditie, symbolen van lijden die staan voor hoop op een beter leven. Tot en met 9 januari.

Utrecht

Tanja Smeets exposeert van 18 september t/m 31 oktober Centrum Beeldende Kunst haar werk, waarin grens tussen lichaam en landschap verdwijnt.

Stichtig Lazy Marie organiseert op 18 september een Circus Maximus weekend met audiovisuele kunst en nieuwe media in de Moira, Wolvenstraat 10. Kunstenaars gaan in op het thema Narcisme versus Zelfhaat. Vanaf 20.30 uur.

Venray

In het Odapark exposeren Belgische kunstenaars hun visie op de wereld in De wereld volgens...België, t/m 29 oktober.

Zwolle

Kunstenaars Marcel Goosen en Jacobien v/d Wey schilderden over elkaars doeken en tonen t/m 8 oktober hun werk onder de titel Schildersstrandje in galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8. Ook met dagboekfragmenten, foto's en camcorderopnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden