BEELDENDE KUNST

In de Bibliotheek, Het Baken 3, een overzicht van spotprenttekenaar Willem (pseudoniem van Bernhard Holtrop), t/m 28 november...

Almelo

In Het Torentje, Egbert Gorterstraat, de installatie 'Handgeweven' van Fransje Killaars, van 7 november t/m 6 februari.

Amersfoort

In de Zonnehof een overzicht van Pieter Holstein, kunstenaar van de Nieuwe Figuratie, tot en met 29 november.

Amsterdam

In het atrium van het Centraal Bureau van de Hogeschool van Amsterdam, Stadhouderskade 55, schilderijen en tekeningen van Maurice Braspenning, 9 november t/m 17 december.

In galerie Serieuze Zaken, Lauriergracht 96, een nieuwe installatie van Roland Bering, t/m 10 november.

In de Susanne Biederberg Gallery, Oudezijdsvoorburgwal 223, werk van zes Griekse kunstenaars: Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Maria Ikonomopoulou, Lefteris Olympios, Eleni Tzatzalos en Dimitrios Xanthopoulos, van 8 t/m 28 november.

Nieuwe schilderijen van Han Schuil bij Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, van 8 t/m 15 november.

Bij Buro Empty, Willemsparkweg 17, werk van Joris van der Horst, 7 t/m 22 november.

Multiplicity in W139, Warmoesstraat 139, verenigt werk van Evren Tekinoktay, Cynthia Phillips, David Lindberg, Hendrik-Jan Hunneman, Joep van Liefland, Yvonne Fontijne, Shirley Tse, Jason Rogenes, Peter Rogiers en Keiko Sato, 7 november t/m 6 december.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont nieuwe schilderijen van Klaas Gubbels, 7 november t/m 19 december.

In galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, nieuwe schilderijen en tekeningen van Erik van Lieshout, t/m 21 november.

Rembrandt aan de Amstel, landschapstekeningen van Rembrandt en tijdgenoten in in Het Gemeentearchief (Amsteldijk 67); Buiten tekenen in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis over het ambacht van 17de-eeuwse landschapstekenaars. Beide tentoonstellingen t/m 29 november. Tussen Het Rembrandthuis en Het Gemeentearchief is een pendeldienst per boot vanaf 10.45 uur, elke drie kwartier.

In de Oude Kerk de tentoonstelling Transparantie met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham, t/m 23 november.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Stedelijk Museum: een overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola, t/m 29 november.

Assen

In het Drents Museum zeventig schilderijen van de Drentse kunstenaar Kees Thijn, t/m 22 november.

Breda

Onder de titel The Future Tradition presenteert Lokaal 01, Kloosterlaan 138, werk van Iris Bouwmeester, het project 'Overburen' van Harold Schouten, werk van Daniëlle van Zuijlen en werk van de 'Kleine schilders' (Kris van Dessel, Ruud Jacobs, Cécile Verwaaijen en Paulien van de Mortel). Van 6 november t/m 6 december.

Den Bosch

Exploded View is een term uit de architectuur waarbij alle zijden van een ruimte binnen een tekening zichtbaar gemaakt zijn. In Artis, Boschveldweg 471, stelden Louise Schouwenberg en Marianne Theunissen onder deze titel een tentoonstelling samen, t/m 29 november.

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum gaat over het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, presenteert tekeningen van Joris Geurts, beelden van David Vandekop en schilderijen van Dino Ruissen, 7 november t/m 9 december.

In het Mauritshuis de tentoonstelling Rembrandt onder het mes. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ontleed. Aan de hand van anatomiestukken wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van dit 17de en 18de-eeuwse groepsportret, t/m 10 januari.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht over Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Eelde

De losgezongen toets: Nederlandse figuratieve kunst van na 1945 in Museum voor figuratieve Kunst De Buitenplaats, t/m 6 december.

Eindhoven

Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, presenteert 'Anyone who prays in Space is not there' een videoinstallatie van Theo Lenders, 7 november t/m 12 december.

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Enschede

Reset, manifestatie over simulatie, animatie en games onderzoekt de invloed van nieuwe media op kunst en wetenschap. Een project i.s.m. het Cultuurcentrum de Vrijhof Universiteit Twente, Rijksmuseum Twenthe en het Da Vinci Techno Activity Center in Enschede.

Van 6 t/m 15 november.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutel'-werken van internationale kunstenaars als Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Groningen

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november.

De maat van het groen in galerie Sign, Winschoterkade 10, omvat schilderijen, fotografie en film van Bernard Divendal, 7 november t/m 6 december.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Academie Minerva in de Veldspaatflat in de Groningse wijk Vinkhuizen een groepstentoonstelling van 25 gerennomeerde kunstenaars en ontwerpers die sinds 1984 afstudeerden aan de academie. Daaronder zijn o.a. Aernout Mik, Alexandra Rouppe van der Voort en Wopke Oldenburger. Welkom Thuis, t/m 29 november.

Voorts staan verspreid in de stad 24 schaftketen, ontwikkeld door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata samen met studenten van de academie, t/m 30 november.

Haarlem

Galerie Rob de Vries toont tekeningen van Arno Kramer en schilderijen van Tjibbe Hooghiemstra, 6 november t/m 29 november.

In De Vishal, Grote Markt 20, De Dans van het getal, werk van Tije Domburg die zich laat inspireren door meetkundige reeksen, van 7 november t/m 30 november.

Variaties van ruim veertig kunstenaars op het thema Walgelijk mooi. Tot en met 8 november in Nieuwe Vide, Oudeweg 85 achter, en in de Fietsznfabriek, Houtmarkt 7a.

Postcards from black America is een tentoonstelling in de Verweyhal van zo'n twintig hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars, t/m 29 november.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Heerlen

In de serie Attitudes in de Stadsgalerij een ontmoeting tussen beeldende tegenpolen Carla Klein en Charlotte Schleiffert, t/m 29 november.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Hilversum

In de Buster Keaton-achtige video 'Untitled (clothes recycling activity)' van Sean Dower klimt een man van de ene in de andere kledingcontainer en vervolgt steeds zijn weg in andere kleren. Dit en recenter werk van Dower, van 7 november t/m 13 december bij Exedra, Langestraat 52.

Hoorn

De EuropARTrain heeft het station van Hoorn-Medemblik bereikt. Deze trein die inmiddels zeven wagons trekt exposeert kunst van twintig internationale kunstenaars. Nederland is het vijfde land waar de trein door heen trekt. Tot en met 11 november.

Hengelo

Werk van Avery Preesman, winnaar van de Theo Wolvecampprijs, t/m 8 november in Kunstcentrum Hengelo, Industriestraat 17a.

Leeuwarden

In Buro Leeuwarden, de ruimte voor Actuele Kunst van het Fries Museum, de tentoonstelling De Zielenverzamelaar: nieuw werk van Paul Klemann, 7 november t/m 3 januari.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Otterlo

De beeldentuin van Kröller Müller blijft deze winter open voor publiek. Voorts toont het museum t/m 3 januari zijn tekeningencollectie van Van Gogh. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn.

Rotterdam

In Het Schielandhuis vanaf vandaag De vrouw in de politieke prent 1898-1998, aansluitend op het symposium 'Vrouwenarbeid in de politiek' dat vandaag gehouden wordt in het Stadhuis.

Museum Boijmans Van Beuningen: een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari .

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

Onder de titel Documents presenteert Casco, Oude Gracht 366, documentaire films en video's van Pierre Faure en Floris Paalman, t/m 18 november.

Vlissingen

In de Watertoren werk van Mario de Brabandere, Elke Boon, David Bade, Ulrich Waibel, Patrick van Huffel, Hugo Debaere en Frans Gentils, t/m 6 december.

Zwolle

Schilderijen van de outsider-kunstenaar Willem van Genk die aan schizofrenie lijdt. Museum de Stadshof toont een overzicht van zijn werk, t/m 17 januari.

Lijfelijk contact, modevormgeving van nu van negen jonge mode-ontwerpers in het Overrijssels CBK, Kamperstraat 11, tot en met 28 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden