BEELDENDE KUNST

Shelter is de vierde internationale tentoonstelling van Stichting Fundament in landgoedpark Wolfslaar in Breda. Shelter gaat over 'de algemene desoriëntatie van de mens en de hang naar geborgenheid, de algemene neiging tot escapisme en de hoop op een nieuwe, heldere toekomstvisie'....

In het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda prenten en tekeningen van Samuel Jessurun de Mesquita, die in 1944 in Auschwitz werd omgebracht. Tot en met 2 juni.

Het Grafisch Atelier Utrecht opent vanmiddag om 17 uur zijn nieuwe, verbeterde expositieruimte aan de Plompetorengracht nr 4. Tot en met 24 mei de openingstentoonstelling met onder meer een grafiekdoos met werk van zes Utrechtse kunstenaars.

Schilderijen en grafiek van Marli Turion in Galerie de Reiger (Peperstraat 52) in Wijk bij Duurstede. Van 5 mei tot en met 1 juni, opening zondag om 15 uur.

No reason, no doubt is een groepsexpositie van Phil Bloom, Peter Edel, Martin Riebeek en Margret Wibmer in Art Kitchen Gallery (Herengracht 160) in Amsterdam. Tot en met 1 juni, opening vanavond om 20 uur.

Het Haagse kunstenaarsinitiatief B141 viert zijn vijfjarig bestaan met een presentatie waaraan alle leden meedoen. Van 8 tot en met 30 mei in Toussaintkade 55, Den Haag.

In het kader van het Noordafrikaans festival N'AFR in Amsterdam-Oost exposeren negen Noordafrikaanse kunstenaars op verschillende lokaties. Vanaf Artoteek Oost loopt er een kunstroute. Van 7 tot en met 31 mei. Opening dinsdag om 16 uur.

Mickey l'Ange is een tentoonstelling van de Fransman Eric Heilmann, waarin hij op speciale wijze het werk van Michelangelo citeert. Van 8 mei tot en met 8 juni in Theater aan het Spui in Den Haag.

In Beikes' Kunstzaal (Hoge der A 11) in Groningen Japanse rolschilderingen, tekeningen en houtsneden uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Tot en met 8 juni.

Never been there is een installatie van Via Lewandowsky in Galerie Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314) in Amsterdam. Tot en met 29 mei.

In het Museum voor Moderne Kunst Arnhem tot en met 7 juni een overzicht van Ria Pacquée met werken uit de periode 1980-1996.

Milou van Ham maakt 'taalbeelden'. Vanaf 27 april werkt ze in de Archipel (Vosselmanstraat 402) in Apeldoorn aan de installatie Ingericht. De opening is op 11 mei om 15 uur. Van Ham voert dan een dialoog met de linguïst en lexicograaf Frits Oomes. Tot en met 25 mei.

Nieuw werk van Wineke van Muiswinkel, tot en met 26 mei in De Vaalserberg (Witte de Withstraat 44-I) in Rotterdam.

Unfold in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont werken van Maddy Arkesteyn, Ine Lamers, Jos van Merendonk en Charlie van Rest, die zijn aangekocht voor de Stadscollectie. Tot en met 21 juni.

Nog lopende exposities

Voor het Rijksmuseum Twenthe in Enschede ontwierp Ben van Berkel een nieuwe tentoonstellingszaal en een museumcafé. In het heropende museum tot en met 23 juni een overzichtsexpositie van tekenaar en schilder Ben Akkerman, die woont en werkt in Enschede.

De Amsterdamse Galerie de la Tour toont werk van de Schotse kunstenaar David Mach en de Nederlander Harald Vlugt, die lijsten voor elkaars werk hebben gemaakt. De tentoonstelling is opgebouwd rond de thema's: bloemen, naakten en portretten. Op de tentoonstelling Framed is ook de installatie Eternal Flame te zien, waarin Mach met duizenden tijdschriften een 'vlammenzee' rondom Vlugts Bowling Trophy bouwt. Tot en met 18 mei.

Met de internationale tentoonstelling OpPosities reageren vijftien beeldend kunstenaressen, schrijfsters en mode-ontwerpsters op hun islamitische achtergrond. Met hun werk leveren zij een zeer persoonlijke bijdrage aan de islamitische cultuurgeschiedenis. Er zijn vier thema's: 'Gesluierd en ontbloot', 'Wens en woede', 'Beelden en zelfbeelden' en 'Bewaken en overschrijden'. Tot en met 1 september in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam.

In Teekengenootschap Pictura (Voorstraat 190) in Dordrecht fotowerken van Jeanne van der Horst en Hans de Jong, In het Licht van de Haven en beelden en reliëfs van Saskia Meesters. Tot en met 23 mei.

In de serie solo-projecten exposeert De Verschijning (Lanciersstraat 42) in Tilburg werk van Joke van Kerkwijk, waaronder delen uit haar project 'black of no return'. Tot en met 19 mei.

In Het Oude Slot in Heemstede tekeningen en schilderijen van Ger Dekker uit de periode 1993-'96. Tot en met 26 mei.

De Zeeuwse kunstenaar Ronald Mullié correspondeerde bijna vijf jaar met zijn Italiaanse collega Robert Remi. Één week voordat hun gezamenlijke tentoonstelling in Watertoren CHK Vlissingen begon, hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet. Tot en met 23 juni.

Twaalf Belgische galeries presenteren zich aan het Nederlandse publiek in het jubilerend museum Van Bommel Van Dam in Venlo, en schetsen daarmee een beeld van de Belgische kunstscene. Tot en met 7 juli.

De tentoonstelling Het land dat in mij woont, waarvoor zeven beeldend kunstenaars zich lieten inspireren door proza of poëzie van mede-allochtonen uit Nederland, loopt tot en met 2 juni in Stedelijk Museum Alkmaar.

In Museum Van der Togt (Dorpsstraat 50) in Amstelveen een retrospectief van Jan Cremer. Tot en met 2 juni.

Schilderijen van Julio Galán bij galerie Barbara Farber (Keizersgracht 265) in Amsterdam. Tot en met 15 mei.

Recente schilderijen, objecten en tekeningen van Jeroen Henneman bij galerie Wansink (Neerstraat 76) in Roermond. Tot en met 25 mei.

Tot en met 2 juni sculpturen, installaties en bizarre kledingstukken van Klaar van der Lippe in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Vorig jaar werden haar kledingstukken nog aangeboden via de kunstuitleen.

Tent is een 'videosculptuur' en een van de elf werken van Frank Mandersloot in Bureau Amsterdam. Tot en met 12 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden