BEELDENDE KUNST

Vanmiddag opent in galerie René Coelho in Amsterdam de expositie Binnenste Buiten, vier nieuwe installaties van Fiona Tan. Tot en met 1 april....

In Middelburg is vanaf zaterdag Mommy, I'm sorry te zien, een sculpturale uitbreiding aan de Vleeshal, het resultaat van een tweede samenwerking tussen Aernout Mik en Adam Kalkin.

Schilderijen van Ko Aarts vanaf zaterdag in de Steendrukkerij Amsterdam B.V., Lauriergracht 80, en in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96 in Amsterdam, tot en met 19 april.

De Rotterdamse kunstenares Klaar van der Lippe toont van 11 maart tot en met 9 april haar kledingstukken in zeven etalages in het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam. De kleding kan tijdens de tentoonstelling worden gepast en is na de expositie eenmalig te huur bij de Artotheek van het centrum.

De Engelse beeldhouwer Anish Kapoor (1954, Bombay) toont vanaf zondag sculpturen in hout en steen en een aantal instalaties in De Pont in Tilburg. Tot en met 2 juli. 'Kapoors beelden laten mensen twijfelen aan wat ze zien. Harde steen lijkt zacht, loodzware rotsblokken lijken te zweven en onpeilbare diepten binnen hun contouren te herbergen.'(Ineke Schwartz)

De tentoonstelling Wit over Zwart, die vorig jaar in het Tropenmuseum in Amsterdam was, staat nu in het Centrum voor Beeldende Kunst in Assen. Van 15 maart tot en met 3 april.

In 't Paard in Den Haag, Desmet in Amsterdam en een aantal Groningse filmhuizen worden vroege films vertoond van Andy Warhol. Observaties van de slapende dichter John Giorno, van The Empire State Building, van een knipbeurt en het gelaat van een man die wordt bevredigd.

Authentieke kappersborden uit de periode 1950-1980 in galerie 920X2, Sonsbeekweg 40 in Arnhem, tot en met 9 april.

In Kunstcentrum Sittard tot en met 2 april de tentoonstelling Alleen bergen ontmoeten elkaar nooit met schilderijen van Nieke Lemmens, mediakunst van Anne Ojeda, en beelden van Sven Thönissen.

Sonja Oudendijk exposeert een installatie in galerie Oele, Lijnbaansgracht 314 in Amsterdam, tot en met 29 maart.

Wie een nacht wil doorbrengen temidden van kunst kan terecht bij Observatorium in het kunstenaarsinitiatief De Vaalserberg, Witte de Withstraat, Rotterdam. Schilderijen, sculpturen en tekst van beeldend kunstenaars Geert van der Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger.

In het World Wide Video Centre in Den Haag drie video-installaties en een retrospectief van de mediakunstenaar Klaus vom Bruch. On war & peace & art. Recent works, tot en met 30 april.

De kunstcollectie die het verzamelaars-echtpaar Groeneveld aan het Singer Museum in Laren heeft geschonken is daar te zien tot en met 18 juni.

In het Centraal Museum in Utrecht drie nieuwe tentoonstellingen: All about it van Fransje Killaars, Kobor Meets Wasa van Moritz Ebinger, en Moord van Jos Bongers. Tot en met 16 april.

Burning Beds, schilderijen en tekeningen van de Argentijnse kunstenaar Guillermo Kuitca in galerie Barbara Farber, Amsterdam. Tot en met 16 maart.

Commentaar op de 'snelle consumptie van tekst en beeld' door Marie José Burki, Vong

Phaophanit, Rosângela Rennó en Roy Villevoye bij De Appel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Tot en met 9 april.

In de Kunsthal in Rotterdam tot en met 23 april de grote Breitner-tentoonstelling.

Het museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie Nederlandse portretten uit de 17de eeuw, naar aanleiding van de verschijning van een nieuwe bestandscatalogus. Tot en met 7 april.

In het Centrum Beeldende Kunst in Groningen nog tot en met 12 maart de tentoonstelling Expressionistisch Theater.

In de wijk Bezuidenhout in Den Haag De ontstelde ruimte, het kunstgeluidprojekt van Els Groot en Heiner Holtappels ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement op het Bezuidenhout, 3 maart 1945. Uit veertien luisterpaaltjes klinken verhalen van bewoners die het bombardement meemaakten. Tot en met 4 mei.

Het Werkman-jaar begint met een overzicht van het werk van Hendrik Nicolaas Werkman dat hij tijdens de oorlog als lid van De Blauwe Schuit maakte. Tot en met 7 mei in het Centrum Beeldende Kunst in Groningen.

Tot en met 26 maart twaalf schilderijen van Lodewijk Thijssen in het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam.

In museum Andries de Potter in Rotterdam tot en met 9 april 50 jaar Ravelli, een overzicht van keramiek van Jaap Ravelli.

De Haagse Kunstkring in Den Haag presenteert Wij, Beatrix. . ., waarvoor veertien kunstenaars een 'alternatief' portret van koningin Beatrix maakten. Tot en met 22 maart.

Het klimaat op reis is een tentoonstelling van schilderijen, tekeningen en objekten van vier buitenlandse kunstenaars die in Nederland wonen en werken. Tot en met 3 april in het Centrum voor Beeldende Kunst in Leiden.

In het Kunsthuis 13 in Velp Noblesse Oblige, schilderijen en tekeningen van Gradus Verhaaf en Stella de Boo en keramische beelden van Erik Dejonckheere.

In Galerie Espace in Amsterdam schilderijen en werken op papier van Roger Raveel, tot en met 2 april.

In Link, Den Haag, werk van Arnulf Rainer, schilderijen van Ton Frenken en beelden van Johan Tahon. Tot en met 19 april.

Het Stedelijk Museum Roermond toont een keuze uit de eigen collectie met werk van David Vandekop, Pi Backus, Marianne van der Heijden, Frans Peeters, Stanislaw Lewkowicz, Jonas van de Vosse en Jos Laugs. Tot en met 17 april.

In Gemeentemuseum Arnhem de installatie 33 Gravity van

Louise Sudell (tot en met 9 april).

China's Verre Verleden, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, toont spectaculaire archeologische vondsten uit de provincie Hunan. Tot en met 18 april.

In museum Boymans-van Beuningen tot en met 19 maart Unholy Alliance van Michaël Snitker.

Michael Venezia (Gerrit Rietveld) Günter Umberg is een tentoonstelling in De Zonnehof in Amersfoort, waar Venezia en Umberg zich lieten inspireren door de architectuur van Rietveld. Tot en met 19 maart.

In Museum Kranenburgh in Bergen Lucebert, een eerbetoon. Tot en met 23 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden