BEELDENDE KUNST

In Almere achter glas dient een van De Paviljoens als drager voor het werk van de Franse kunstenaar en grafisch vormgever Francine Zubeil....

Almere

Amersfoort

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

In de Zonnehof zijn t/m 31 januari recente schilderijen en sculpturen van Armando tentoongesteld.

Amstelveen

In Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, een retrospectief van Jan Cremer, 17 januari t/m 28 februari.

Amsterdam

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond presenteert drukgrafiek en tekeningen van Léon Spilliaert (1881-1946), 15 januari t/m 21 maart.

Op de rug van de tijger heet de eindpresentatie van de vervolgopleiding schilderkunst van Academie Minerva in Art et Amicitiae, 19 januari t/m 7 februari.

Not a Chinese show in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, toont werk van Hong Hao, Tiong Ang/Roy Villevoye en Ding Yi. Van 15 januari t/m 26 februari.

Het Nederlands Instituut voor mediakunst, Montevideo/TBA presenteert Nordic Light, Nordic scenes in the 1990's hedendaagse kunst uit Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland, 16 januari t/m 6 februari.

Het Exposorium van de Vrije Universiteit toont tekeningen van Pieter Holstein, die hij maakte voor Vrij Nederland. Van 18 januari t/m 28 februari. Op 8 februari om 17 uur interviewt Carel Blotkamp Pieter Holstein.

Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, presenteert Fusions, werk van Paul Donker Duyvis en Noritoshi Hirakawa. Van 15 januari t/m 14 februari.

In Museum van Loon, op loopafstand van het Rijksmuseum waar een overzicht van Adriaen de Vries te zien is, een tentoonstelling over zijn leermeester, de Florentijnse beeldhouwer Giambologna (1529-1608). Tot en met 14 maart.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, toont tekeningen en schilderijen van Wilfred Löwensteyn, 16 januari t/m 30 januari.

Pulitzer Art Gallery, Prinsengracht 325, toont wandkleden van Arjanne van der Spek en schilderijen en tekeningen van Marieke Bolhuis, 16 januari t/m 3 maart.

Stedelijk Museum: werk van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 22 februari; Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari; het zaalvullende schilderij van Dick van Arkel, nog t/m 24 januari.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, het grote keramieken beeld 'Imitatio Christi' en zeven nieuwe beelden van Thom Puckey. In de achterruimte een door Puckey samengestelde presentatie met werk van Gijs Assmann, Lise Haller Baggesen, Paul Kooiker, Isabelle Simons en Elisabet Stienstra, t/m 27 januari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Onder de titel Er moet geschilderd worden presenteert Het Hooghuis, Vossenstraat 10, een muurcollage van Edward Brantsen, en muurschilderingen van Jan Maarten Voskuil en Rado Konecnik, 16 januari t/m 7 februari.

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Breda

In De Beyerd een overzicht van de stadscollectie met de aankopen van de laatste vier jaar, waaronder werk van Tom Claassen, Peter Kantelberg en Marc Nagtzaam, t/m 24 januari; schilderijen en monotypes van Bert Loerakker en installaties, objecten en sculpturen van Martin Riebeek, t/m 24 januari.

Den Bosch

Onder de titel Broeikas presenteert Artis, Boschveldweg 471, werk van Manon Bovenkerk, Gary Hurst, Leroy van Lieshout en Dirk van Lieshout; zaterdag Adventures of Failure, een avondvullend programma met de vier B-films 'Supersonic Man', 'Cleopatra Jones', 'Toxic Avenger' en 'The Attack of the Killer Tomatoes'. Aanvang 20 uur.

Den Haag

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, presenteert werk van kunstenaars die genomineerd zijn voor de Prix Nouvelles Images 1999, die zaterdag wordt uitgereikt. Genomineerd zijn Yael Davids, Matthew Monahan, Ronald Ophuis, Jannie Regnerus, Femke Schaap, Lara Schnitger, Michael Tedja en Edwin Zwakman, van 16 januari t/m 17 februari.

In Stroom, Toussaintkade 55, deel 4 van Try-out, de laatste aflevering in een serie presentaties van Haagse kunstenaars, 15 t/m 30 januari. Op 26 januari licht een aantal kunstenaars hun voorstellen toe.

Diepenheim

Beelden en tekeningen van Gijs Assmann bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, t/m 3 februari.

Groningen

Dat kan ik ook is de titel van een tentoonstelling bij Niggendijker, Hofstraat 21. Daarmee speelt het centrum in op de brandende kwestie of het vervaardigen van een kunstwerk makkelijk is. Van 16 januari t/m 7 februari.

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Helmond

In het Gemeentemuseum t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Heusden

Bij Tegenbosch, Putterstraat 48, werk van Maria van Heeswijk, t/m 1 februari.

Oss

How sweet I in Museum Jan Cunen toont schilderijen van Guido Lippens, 17 januari t/m 14 maart.

Otterlo

De beeldentuin van het Kröller Müller Museum blijft voor het eerst deze winter open voor publiek.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari

Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, stelt opnieuw de kamers uit zijn woonhuis ter beschikking. Dit keer voor een installatie van Fransje Killaars, lichtobjecten van Dum Office, tekeningen en foto's van Richard en Youri Menken, en een beeld van Annemiek Baars. Van 17 januari t/m 27 februari.

Phoebus, Eendrachtsweg 61, presenteert panelen, sculpturen en tekeningen van Willy de Sauter en 'Strand' van Gilbert van Drunen, 14 januari t/m 28 februari.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert de Cookie Snow Feature met werk van Lisa Beck, Dike Blair, Lucky DeBellevue, Joe Cavallaro, Jason Fox, Michael Lazarus, Judy Linn, Jerry Philips, Alexander Ross en B. Wurtz. Tot en met 7 februari.

Het Historisch Museum presenteert in Het Schielandshuis pastels, tekeningen en schilderijen van de Belgische schilder Eugeen Van Mieghem, 15 januari t/m 28 februari.

In de AFKunstruimte, Westersingel 14, is werk van Franse kunstenaars Anne Barbier, Richard Skryzak, Natacha Lesueur en de Nederlandse kunstenaar Geer Pouls bijeengebracht. Vanitas: vluchtige werken, een initiatief van Alliance Française. Van 15 januari t/m 12 maart.

De Kunsthal: de Noorse schilder Odd Nerdrum werkt al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, hetgeen geresulteerd heeft in een oeuvre dat in alle opzichten merkwaardig kan worden genoemd. In de Kunsthal een overzicht, van 16 januari t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; de Kunsthal wijdt voorts een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project, tot en met 7 maart in Museum Beelden aan

Zee.

Sittard

In Het Domein de tentoonstelling In Fluïdum met sculpturen, tekeningen en foto's van de Belgische kunstenaar Johan Tahon; tegelijkertijd de installatie Once... van Risk Hazekamp. Van 16 januari t/m 21 maart.

Utrecht

Karin Dieleman en Pepijn Verhoeven zijn sinds begin dit jaar aan het werk in Moira, Wolvenstraat 10. Het work in progress is te zien van 17 t/m 24 januari, het eindresultaat van 28 t/m 31 januari.

In Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, fotowerken van Anita Duyvis en de geabstraheerde 'beesten' van Sander Goosen. Van 17 januari t/m 14 februari.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, toont grafiek, tekeningen, glas en keramiek van Mark Brusse, schilderijen en video- en geluidsinstallaties van Yvonne van Woggelum, en beelden van Auke Wassenaar, 15 januari t/m 14 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden