BEELDENDE KUNST

Het Mondriaanhuis laat zeven schilderijen zien die particulieren aanboden met de vraag of ze echt van Mondriaan waren of niet....

Amersfoort

De Wim Izaks-prijs voor jong schildertalent is vorig jaar uitgereikt aan Erik van Lieshout. Werk van hem, en de genomineerden Beth Namenwirth en Gijs Frieling, tot en met 16 februari in het Mondriaanhuis.

Amstelveen

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie. Tevens is er een thema-presentatie over de 'Appelbar': Karel Appels beschildering van de koffiekamer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tot en met 16 maart. Daarnaast zijn er veertig kunstenaarsportretten te zien van Dirk de Herder, die in de jaren vijftig onder anderen Karel Appel, Constant en Corneille fotografeerde. Tot en met 23 maart.

Amsterdam

De expositie Aartsvaders, Engelen en Profeten laat zien hoe kunstenaars het bijbelse gedachtengoed in vroeger eeuwen verwerkten en hoe hun opvattingen in de loop der tijd veranderden. Met werk van Noord-Nederlandse prentkunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw, als Lucas van Leyden, Maarten van Heemskerck, Hendrick Goltzius en Rembrandt. In het Rembrandthuis, tot en met 9 maart.

Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder vraagt met de expositie Schoonheid in devotie aandacht voor twee instituten die tijdens het Interbellum toonaangevend waren op het gebied van religieuze kunst in Nederland: het Bernulphushuis en het Instituut voor Kerkelijke Kunst, beide gevestigd in Amsterdam. Ze bemiddelden tussen kunstenaars en opdrachtgevers met als doel opdrachten te krijgen voor moderne kunst in katholieke kerken. De tentoonstelling toont werk van dertig Nederlandse kunstenaars, onder wie Mari Andriessen en Charles Eyck. Tot en met 2 maart.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, verscheepte hij naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg: kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien, namelijk in het Joods Historisch Museum. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. Tot en met 1 april.

Uit het werk van de in Nederland wonende Catalaan Enric Adsera Riba spreekt vaak zijn liefde voor natuurlijke processen als erosie, oxidatie en verwering. Bij Art Works op Herengracht 229-231 is vanaf zaterdag zijn expositie Muren te zien. Tot en met 6 maart.

Van de jonge Engelse schilder Peter Davis zijn tot en met 15 februari twaalf recente schilderijen te zien in Slewe Galerie (Kerkstraat 105 A). Davis 'schildert met behulp van tape regelmatige structuren op doek of aluminium'.

Joost de Suppoost is de karikatuur die in het Rijksmuseum zondag vanaf 11 uur weer een VSB Museumzondag voor kinderen presenteert. Voor de allerkleinsten is er een rondleiding met een olifant. Voor kinderen tussen 10 en 15 jaar een speurtocht langs schilderijen. Jeroen Kramer, onder kinderen bekend van het televisieprogramma Het Klokhuis, vertelt een verhaal over het grootste schilderij van het museum: De Slag bij Waterloo.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is. Vanwege aanhoudende belangstelling verlengd tot en met 16 maart. Eveneens in het museum gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (tot en met 13 april, en wandkleden van Barbara Broekman (tot en met 30 maart).

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer. Mary Waters, Alain Girel, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien gebruiken zelfs afbeeldingen van Vermeer of details daarvan. Tot en met 2 maart.

Den Haag

Naar aanleiding van de plaatsing van het kunstwerk van James Turell in de duinen bij Kijkduin, toont Stroom HCBK nu twee tijdelijke kunstlichtwerken van zijn hand. Tot en met 23 maart.

In Galerie Ramakers (Toussaintkade 70) zijn van 9 februari tot en met 9 maart schilderijen van Michel Hoogervorst en keramiek van Kees Bierman te zien.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Er zijn onder meer schilderijen te zien van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Groningen

Vanaf zondag exposeert Anneke Walvoort beelden en schilderijen en Barbara Meter films in kunstcentrum Niggendijker, Hofstraat 21. Tot en met 2 maart.

Onder de titel Yield toont Ziegler Groningen (Sledemennerstraat 13) vanaf zondag installatiewerk van de Zuid-Afrikaan Johann van der Schijff. Van der Schijff maakt animaties van digitale beelden, geïnspireerd door het thema armoede (t/m 2 maart).

Haarlem

Voor het eerst is bijna het hele oeuvre van de expressionistische schilder Herman Kruyder (1881-1935) bijeengebracht. Kruyder werkte in Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Blaricum en Amsterdam. Gedoemde scheppingen, in de Verweyhal aan de Grote Markt, duurt tot en met 9 maart.

Heerlen

In Stadsgalerij Heerlen 10 jaar aankopen, een selectie uit de collectie moderne Nederlandse schilderkunst, met onder anderen Birza, Armando, Dumas en Van Koningsbruggen. Tot en met 23 februari.

Helmond

Het verloren paradijs is de titel van de expositie van de Helmonds kunstenaar Hans Kuijs, tot en met 16 februari in de Nederlandsche Cacaofabriek (Engelseweg 1B). Kuijs verbeeldt het verloren paradijs onder meer met ruimtelijke werken, een video-installatie, grafiekbladen en aquarellen.

Laren

In het Singer Museum een overzichtstentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Reimond Kimpe (1885-1970), een bouwkundig ingenieur die op latere leeftijd besloot te gaan schilderen. De gulden middenweg, tot en met 9 maart.

Leeuwarden

In het Fries Museum Engelse grafiek uit de collectie Knecht-Drenth: de eerste presentatie uit de omvangrijke collectie grafiek die het museum onlangs van het Amsterdamse echtpaar ontving. Tot en met 23 februari.

Leiden

In De Lakenhal Honderd Zonsondergangen aan de Wassenaarse Slag van Annie Goddijn (tot en met 31 maart) en 55 tekeningen van kunstenaar-geleerde Humbert de Superville (1770-1849) uit het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden (tot en met 2 maart).

Nijmegen

Veertig kunstenaars krijgen zaterdagmiddag bij kunstenaarsinitiatief Extrapool (Tweede Walstraat 5) precies een vierkante meter per persoon om hun werk op de Kunstmarkt Mechanisme te koop aan te bieden. Prijzen van de werken variëren van een kwartje tot ¿ 49,50. De markt is open van 14 tot 17 uur. 's Avonds is er vanaf tien uur disco.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. Tot en met 2 maart.

Rotterdam

In de Laurenskerk zijn vanaf vandaag tot en met 13 maart schilderijen te zien van de Irakees Sabah Rash.

In samenwerking met het bisdom Rotterdam organiseert het Historisch Museum de tentoonstelling Verborgen kerkschatten 1400-2000. De katholieke kunst kan tot en met 2 maart worden bezichtigd in Het Schielandshuis.

Schilder Jan Jongert (1910-1992) was dol op rivieren, met name vanwege de kleurreflecties van water en lucht. De expositie Venster op de Maas toont zijn Maasgezichten. Tot 4 maart in het Centrum Beeldende Kunst.

'Oneindigheid' is een begrip dat beeldend kunstenaar Ron Spronk zeer interesseert. In het Centrum voor Beeldende Kunst is van hem tot en met 23 februari de tentoonstelling Bouwstenen van waarneming te zien, met sculpturen, schilderijen en aquarellen.

Utrecht

Het Centraal Museum houdt een tentoonstelling van regentenportretten uit de 17de tot de 19de eeuw, omdat achthonderd jaar geleden de Utrechtse raad voor het eerst werd benoemd. Heren van de Raad, tot en met 16 februari.

Museum Catharijneconvent toont voorbeelden van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Prenten en tekeningen van Oud-Gelovigen, een afsplitsing van de Russisch Orthodoxe kerk. Engelen, Monniken en Demonen, tot en met 2 maart.

Veendam

Het Veenkoloniaal Museum geeft een beeld van leven en werk van Geert Hendrik Streurman (1892-1976), een van de oprichters van de Groninger kunstkring De Ploeg. Tot en met 23 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden