BEELDENDE KUNST

In Museum Flehite, Breestraat 80, pastels van Marianne van den Bergh met thema oorlog, t/m 15 november...

Amersfoort

Amsterdam

Schilderijen van Toon Verhoef, t/m 27 november in de Nederlandsche Bank.

Not my cup of tea, the New Zealand series is de titel van een tentoonstelling van Kees Schouten, van 22 t/m 30 oktober in galerie Y-Burg in Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25.

Bron van het bestaan brengt werk bijeen van Marion Crezee, Henri Roquas, Jaap de Ruig en Erika Smulders, van 23 oktober t/m 14 november in Artoteek Zuidoost, Bijlmerdreef 119-121, en in de Annex* Galerie Maria Chailloux, Bickersgracht 208.

Galerie Outline, Oetewaterstraat 73, presenteert fotowerk van Zan van Alderwegen, die macro-opnames maakt van kleine objecten, t/m 1 november.

Exercising the Nowhere is een solotentoonstelling met fotografie, video en een installatie van Hans Op de Beeck, van 25 oktober t/m 8 november in het Consortium in pakhuis Wilhelmina, Oostelijke Handelskade 29.

De Vereniging van Illustratoren houdt van 24 oktober t/m 9 november in Expositeruimte De Zaaijer, Keizersgracht 22, de jaarlijkse tentoonstelling. Dit keer tonen zo'n veertig illustratoren hun werk.

In AYAC'S, Keizersgracht 166, schilderijen van Jeroen Krielaart en Ruud van den Broek. Beide schilders tonen werk waarin de zoektocht naar het verlangde beeld 'doorwerkte, doorleefde' schilderijen oplevert, 24 oktober t/m 21 november.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Stedelijk Museum: een overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); schilderijen en beelden van Erwin de Vries (t/m 8 november.

Arnhem

In de interculturele ontmoetingenserie 'Lengte, breedte en diepte' in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, t/m 15 november Tiong Ang, Paul Donker Duyvis en Roy Villevoye.

Den Bosch

Kunstinitiatief De Melkfabriek wijdt een weekeinde aan geluidskunst en experimentele, elektronische muziek. Earational, 23 t/m 25 oktober.

Den Haag

Ter gelegenheid van de heropening van het Haags Gemeentemuseum exposeren een aantal kunstenaars in Haagse galeries met hun favoriete werk uit de collectie van het museum. In Galerie Keller is werk van Streefland/Adriaanse samen te zien met 'Terrain Vague II' van Constant, 25 oktober t/m 8 november.

Vanavond weer de Haagse Rondgang: zo'n vijftien galeries langs de route vanaf station Holland Spoor richting Haagse binnenstad houden de deuren open.

33 Voorstellen voor de Rembrandt van de 21ste eeuw is een kunstmanifestatie op zaterdag in Voorheen Het Archief, Casuariestraat 16. Drieëndertig kunstenaars is gevraagd één onaf kunstwerk mee te nemen voor de tentoonstelling. Verder biedt de avond vanaf 22 uur boogie woogie.

Deurne

Museum De Wieger toont schilderijen van de schilder/dichter Jan Sloots, 25 oktober t/m 10 januari.

Eelde

De losgezongen toets heet de derde in een serie tentoonstellingen van Nederlandse figuratieve kunst na 1945 in Museum voor figuratieve Kunst De Buitenplaats, t/m 6 december.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe tekeningen, grafiek en schilderijen van Henk Lamm, ter gelegenheid van het verschijnen van zijn monografie 'Miljonair van regendruppels', 24 oktober t/m 6 december; tekeningen, modellen, objecten en schilderijen van Geert-Jan Oostende, t/m 8 november.

In De Fabriek, Hulsmaatstraat 37, wordt zaterdag vanaf 21 uur een Electronic audio-art festival gehouden, met uit de VS Death Squad, Radio Sonde en Chapter 23, en uit Australië Peter Rehberg & Matthias Gmachl.

Stichting De Bank, Noorderhagen 48c, presenteert werk van Yumiko Okui, 24 oktober t/m 21 november.

Stichting Galerie de Boer-Waalkens presenteert fotowerken van Noëlle Cuppens en Ursula Metzler, 24 oktober t/m 22 november.

Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, toont schilderijen en fotowerk van Robert Wevers en beelden van Sander Goosen, 25 oktober t/m 21 november.

Groningen

Van 25 oktober t/m 1 november vindt voor de derde maal het multimediafestival Constructie MM plaats. Deelnemende kunstinstellingen zijn Stichting Prime, Ziegler, Niggendijker, De School en Simplon. Opening zaterdag om 16 uur in Halo, Grote Kruisstraat 3, met een optreden van 100% polyester.

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Academie Minerva een tentoonstelling met werk van kunstenaars en vormgevers die tussen 1984 en 1998 aan de academie studeerden. Verspreid in de stad staan 24 schaftketen, ontwikkeld door de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata en studenten van de Minerva-academie. Tot en met 30 november.

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november; oud en nieuw werk van Siep van den Berg, t/m 25 oktober.

Haarlem

Ruim veertig kunstenaars variëren op het thema Walgelijk mooi, wat tevens de titel van de tweeledige tentoonstelling is. Van 25 oktober t/m 8 november in Nieuwe Vide, Oudeweg 85 achter, en in de Fietsznfabriek, Houtmarkt 7a.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Hoorn

In de wereld van Tanja Bartnitzky wordt 'geven' een geste die mooi en lelijk kan zijn. Ja, ja, is een tentoonstelling van Bartnitzky in het Sandberg2, Korte Achterstraat 2a, 25 oktober t/m 15 november.

Het Westfries Museum presenteert Onze jongens in Indië, aan de hand van werk van twee Indiëgangers: tekeningen, foto's en schilderijen van Synco Schram de Jong en Fer Fontijn, 23 oktober t/m 22 november.

Kampen

De Kampenaar Gerrit Hondius vertrok al vroeg naar Amerika waar hij zich in New York ontwikkelde tot beeldend kunstenaar. Het Stedelijk Museum wijdt een tentoonstelling aan Hondius, t/m 30 december.

Leeuwarden

In het spoor van Italië, beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en aquarellen van o.a. Wybrand de Geest, Lourens Alma Tadema en Maurits Cornelis Escher. Ook met werk van Friese schilders Douwe Elias en Pieter Pander die vanuit Italië werk opstuurden. In het Fries Museum, t/m 29 november.

In Bureau Leeuwarden, de actuele-kunstruimte van het Fries Museum, tekeningen van Michael Tedja t/m 1 november.

Maastricht

Bonnefanten Museum: recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Nijmegen

In Extrapool, 2e Walstraat 5, performances van 'twee drukke baasjes in de noise-underground' uit San Francisco, Radiosonde en Death Squad. Ze maken videoinstallaties, films en peformances.

Otterlo

De beeldentuin van Kröller Müller blijft deze winter open voor publiek. Voorts toont het museum t/m 3 januari zijn tekeningencollectie van Van Gogh. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november .

Kunsthal: onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Tilburg

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

In het Textielmuseum werk van textielkunstenaressen Madeleine Bosscher, Ria van Eyk, Loes van der Horst, Margot Wolf en Desirée Scholten-van de Rivière, t/m 17 januari.

Utrecht

In de serie 'Documents' met kunstfilms, -video's en -docu's in Casco, Oudegracht 366, van 25 oktober t/m 15 november Hanno Krieg, Fanni Niemi-Junkola, Stephen Hobbs en Noa Sadka.

Dit weekeinde tonen dertig kunstenaars in de beperkte ruimte van de voormalige brandweerkazerne hun auditieve en visuele kunst. Brand is een intiatief van Max.1. Op 24 en 25 oktober van 13 tot 22.30 uur.

Vlissingen

In de Watertoren werk van Mario de Brabandere, Elke Boon, David Bade, Ulrich Waibel, Patrick van Huffel, Hugo Debaere en Frans Gentils, t/m 6 december.

Zwolle

Negen jonge mode-ontwerpers tonen werk op de tentoonstelling Lijfelijk contact, modevormgeving van nu in het Overrijssels CBK, Kamperstraat 11, van 28 oktober t/m 28 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden