BEELDENDE KUNST

Alkmaar..

Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond in de Kunstuitleen (Gedempte Nieuwesloot 36) 'De smaak van manipulatie', een expositie waarbinnen gegeten wordt. De gasten krijgen tijdens een diner diaprojecties van Mans Lenards en een geluidscollage van JaapJan Schermer voorgeschoteld om een interactie te bewerkstelligen tussen eten, beeld en geluid. Toegang 77 gulden, opgave: 072 5158362.

Amsterdam

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276) presenteert het werk dat Aglaia Konrad, Wouter van Riessen, Lara Schnitger, Berend Strik en Bik Van der Pol vorig jaar maakten tijdens hun verblijf in de buitenlandateliers van het Fonds. Parijs.Berlijn.Kitakyushu.2 x New York, van 6 oktober t/m 11 november; vandaag wordt om 17 uur 'Full color' (deel 1) gepresenteerd, een kleurrijk werk voor het Fondsgebouw van Fransje Killaars.

Move your World opent het nieuwe seizoen met muziek, spoken word en de presentatie van nieuwe projecten, woensdag om 19.30 uur in de Melkweg (www.moveyourworld.nl).

Monochrome canvassen van de Zwitserse kunstenaar Marguerite Carau (1928), bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, van 6 oktober t/m 5 november.

Loerakker galerie, Keizersgracht 380, presenteert werk van Gijs Assmann, Pieter Kusters, Kars Persoon, Joost van de Toorn, uitgekozen door Pam Emmerik ter gelegenheid van de verschijning van haar roman 'Het bottenpaleis', 7 oktober t/m 5 november; nieuwe schilderijen van Rinke Nijburg, 7 oktober t/m 5 november.

Helden, hoezo? is de prikkelende titel van een tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum waar de heldhaftige en romantische heldenverhalen over zeeoorlogen tegen het daglicht van de realiteit worden gehouden. Van 6 oktober t/m 13 mei 2001.

Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, toont 'Pavane' van Herman Makkink, 7 oktober (om 16 uur) t/m 8 november.

Het Amsterdams Historisch Museum viert zijn verjaardag traditiegetrouw met een week lang gratis toegang tot het museum. Van 9 oktober t/m 15 oktober.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, presenteert werk van Reinout Leenen, 7 t/m 28 oktober.

In het werk van Erwin Driessens & Maria verstappen staat het kunstmatige leven centraal. Zo ontworpen ze een 'Tickle prototype #3', een kietelrobotje dat over het menselijk lichaam wandelt. Het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, toont een overzicht van hun werk. Van 7 oktober (opening om 20 uur) t/m 5 november.

AYAC's, Keizersgracht 166, presenteert tekeningen en schilderijen van Aafje Bouwhuis en Nelleke Koop. Van 7 oktober t/m 11 november.

Het International Festival of Streaming Media, dat van 6 t/m 8 oktober gehouden wordt in Paradiso, Melkweg, Montevideo/TBA en De Waag, toont de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Streaming Media: media die een brug slaan tussen de traditionele media en het internet (http://net.congestion.org).

Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9a, presenteert werk van Twan Janssen, van 7 oktober t/m 7 november.

Stichting Zet presenteert bij Outline, Oetewalerstraat 73, Strip: een tentoonstelling met werk van Ronald Cornelissen, Femke van Heerikhuizen, Mariëtte Maaskant, Wasco en Ina van Zyl, die alle geïnspireerd zijn door het beeldverhaal.

Dia's en diorama's van Marije van der Laan en foto's en een installatie van Mattie van der Worm, van 8 t/m 29 oktober bij Parel, Tilanusstraat 40.

Stedelijk Museum: Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); Nachttekeningen uit Zelfportret als gebouw, recente werken op papier van Marc Manders in Kabinet Overholland. Tot en met 15 oktober; schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst: Import Export kijkt naar het begrip globalisering in de kunst aan de hand van werk van Philippe Durant, Rainer Ganahl, Pierre Joseph, Fransje Killaars, Claude Léveque en Michaela Melián (t/m 19 november); Scrolling Interface/Pokerface gaat nader in op het werk van Marten Hendriks, docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (t/m 19 november); Poppen, geen poppen is een tentoonstelling in het kader van Images, Festival voor beeldend, object- en poppentheater (t/m 29 oktober).

Den Haag

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15): landschappen van Bé Massie, aquarellen, gouaches en olieverven van Elska 't Hoen, en op de bovenzalen schilderijen van Wil Bouthoorn. Van 7 t/m 26 oktober.

Eelde

Museum voor Figuratieve Kunst De Buitenplaats (Hoofdweg 76): de Jeanne Oosting prijs 2000, een jaarlijkse prijs voor figuratief werkende kunstenaars, gaat dit jaar naar Mai van Oers voor de olieverfschilderkunst, en naar Reinoud van Vught voor zijn aquarelleerkunst. Werk van beide kunstenaars wordt van 8 oktober t/m 19 november tentoongesteld.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media gefilterde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

Haarlem

Teylers Museum (Spaarne 16): Reizen door stad en land toont een collectie zeldzame oude landschapstekeningen en stadsgezichten van grote meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Tentoongesteld zijn werken van Hans Bol, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Rembrandt van Rijn, Aert Schouman en Jacob Cats. Van 7 oktober t/m 3 december.

Over de grens is een tentoonstelling in de Vleeshal van Stichting Twintig in de Hallen, een in 1968 opgerichte kunstenaarsvereniging. Getoond wordt werk van Erna Anema, Kirsten Geisler, Tammo Schuringa, Renate Schwarz em Irene Vonck. Van 7 oktober t/m 5 november.

Het draait om goud op de tentoonstelling die dit weekeinde begint in De Vishal aan de Grote Markt 20. In goud toont het werk van Michael Berkhemer, Jac Bisschops en Hans Vogels, van 8 t/m 29 oktober.

Hengelo

De Wolvecampprijs 2000, een tweejaarlijkse prijs voor de schilderkunst van fl 40.000,-, is naar Rik Meijers gegaan. Zijn schilderijen worden samen met het werk van de twee andere genomineerde kunstenaars Rob Birza en Benoit Hermans, tot eind oktober tentoongesteld in de Stadhuishal

Maassluis

Fotowerken van Martin Luijendijk, t/m 5 november in het Gemeentemuseum.

Oostzaan

In de Grote Kerk een tentoonstelling met replica's van 28 schilderijen en 36 houtsneden van de 15de-eeuwse Oostzaanse kunstenaar Jacob Cornelisz. van Oostsanen (1470-1533). De replica's zijn volgens een nieuwe, geavanceerde techniek gemaakt. Van 9 oktober t/m 12 november. Op 13 oktober geeft conservator Rijksmuseum Drs. W.Th. Kloek een lezing over Van Oostanen.

Roermond

Stedelijk Museum Roermond (Andersonweg 4): Painting: no more no less met schilderijen van Eddy De Vos, 7 oktober t/m 10 december.

Rotterdam

Kunsthal: een overzicht van de Rotterdamse kunstenaar/ontwerper/fotograaf Henk Elenga, medeoprichter van het bureau Hard Werken en destijds als creative director betrokken bij de opzet van het blad Blvd (t/m 2 december); Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Tilburg

De Verschijning, Lancierstraat 42, toont dia-installaties van Sanne Bruggink. Van 8 t/m 22 oktober.

Utrecht

Hoofdkwartier heet het nieuwe project van Gerben Hermanus bij Moira, Wolvenstraat 10, 8 t/m 29 oktober.

Threesome, een kunstproject van Michiel Kluiters, Maria Pask en David Powell in kunstcentrum Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2) gaat over wat zich afspeelt achter gesloten deuren. Van 7 oktober t/m 5 november.

De Provinciale Kunstuitleen Utrecht bestaat tien jaar en vroeg publicist/hoofdredacteur van het tijdschrift Kunstbeeld een selectie te maken. Hij koos dertig werken van o.a. Rob Birza, Elspeth Diederix en Nicolas Dings. Bandbreedte, van 7 oktober t/m 12 november.

Woerden

Schilder/tekenaar (niet de schrijver) Maarten 't Hart maakt architectuurstillevens. Stadsmuseum Woerden exposeert zijn werk. Tot en met 5 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden