BEELDENDE KUNST

Het Tropenmuseum in Amsterdam toont kleding, sieraden, versierde gebruiksvoorwerpen en andere objecten van de berg- en steppevolken uit Centraal-Azië, de Nomaden (tot en met 20 augustus 1995)....

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling over Djenné, 'de mooiste stad van Afrika'. Tot en met 27 augustus 1995.

Na de tentoonstelling over Bart van der Leck in het Kröller-Müller Museum in Otterlo opnieuw een overzicht van een kunstenaar uit de Stijl-groep, Theo van Doesburg. Het gaat om een zeventigtal werken: tekeningen, ontwerpen, gouaches, schilderijen en glas-in-loodramen, uit de eigen collectie. Vanaf 3 december.

In het Amsterdams Historisch Museum tot en met 29 januari 300 jaar Amsterdams reclamedrukwerk, een selectie uit de verzameling van Werner Löwenhardt.

Zaterdag en zondag (10 tot 17 uur) presenteren een kleine vijftig kunstenaars hun werk op de Kunstbeurs in het Stedelijk Museum in Schiedam. Opening vanavond om 20 uur.

De Amerikaanse kunstenaar Dan Flavin ontwierp speciaal voor De Zonnehof in Amersfoort een lichtinstallatie, zíjn bijdrage aan het Mondriaanjaar. Van 4 december tot en met 22 januari. Op 20 december gaat Flavin in debat met Peter Struycken en Carl Blotkamp.

In de serie 'Mind the Gap' in De Unie in Rotterdam presenteert de Franse cineast Yann Beauvais dinsdag een selectie twinscreen- en triplescreenprojecten van hemzelf en van Malcolm Le Grice en Andy Warhol.

Een unieke collectie privé-devotiekunst verzamelde Henk van Os voor zijn tentoonstelling Gebed in Schoonheid in het Rijksmuseum in Amsterdam. Tot en met 26 februari. In de Grote Kerk in Den Haag houdt Van Os woensdag om 20 uur een lezing over het thema van de tentoonstelling.

In Lokaal 01 in Breda exposeren Danielle L., Franca B., Henk K. en Hubert L. Tot en met 24 december, opening vanavond om 20 uur.

In de Librije in Zwolle objecten van Jan Leeuwis en schilderijen van Daniel Bodner. Van 3 december tot en met 31 december. Opening zaterdag om 16 uur.

Bernaar Leenders exposeert zijn beelden in het gemeentemuseum De Tiendschuur in Weert, tot en met 8 januari.

In Ardi Poels Galerie in Maastricht tot en met 31 december werk van Ger van Elk.

Zaterdag in het Stedelijk Museum Roermond om 15 uur de opening van Stroomgebied, met schilderijen van Dré Houben en Petrie Klinckhamers en werk van de vormgevers Philippe Kersten, Jos Laugs en Maurice Mentjes. Tot en met 15 januari.

Cycli in de Bergkerk in Deventer bestaat uit vloerbeelden en kleurpanelen van Mathilde Cuijpers en Paul de Kort. Tot en met 8 januari.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Cornelis le Mair organiseert Museum Kempenland in Eindhoven een overzichtstentoonstelling van zijn 'hedendaags zeventiende-eeuwse' schilderijen. Tot en met 29 januari.

Krijn Giezen ontwierp een plan tot zuivering van de Haagse Beek. Ian Hamilton Finlay, Herman de Vries en Remko Scha reageerden daarop met een kunstwerk. Tot en met 28 januari in Stroom hcbk in Den Haag.

In De Appel in Amsterdam Jetztzeit, de presentaties van zeven Oostenrijkse kunstenaars die ieder een niet-Oostenrijkse collega hebben uitgenodigd. Met werk van Franz West, Matta Wagnest, Heimo Zobernig, Peter Kogler en anderen. Tot en met 29 januari.

Ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs aan Sigmar Polke toont het Stedelijk Museum in Amsterdam Goya: Die Alten van Polke, een cyclus van fotowerken uit de periode 1982-1990. Tot half januari.

Rotterdam, de jaren zestig in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont werk van Rotterdamse kunstenaars uit de jaren zestig, onder wie Woody van Amen, Toni Burgering, Wim Gijzen, Daan van Golden en Jan van Munster. Tot en met 29 januari.

Het Gemeentemuseum Arnhem presenteert een overzicht van Dick Ket (1902-1940), dat een nieuw licht op Kets oeuvre moet werpen. Tot en met 12 februari.

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan een grote tentoonstelling met grafiek uit Duitsland, Van Max Liebermann tot George Grosz. Tot en met 8 januari.

Aan Borduren 2000 in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden werkten mee: Connie Dekker, Christine en Irene Hohenbüchler, Arnoud Holleman, Antoniëtta Peeters, Berend Strik, Anna Verweij-Verschuure en Colette Whiten. Tot en met 6 maart.

Kunsthuis 13 in het Gelderse Velp viert zijn 10-jarig bestaan met een hommage door twaalf genodigden, onder wie Gögös, Schulte, Zurné, Tebbe, Vijgen, De Blauw, Van Krieken en anderen. Tot en met 26 december.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam tot en met 11 december de grafiekmap . . . . 10 jaar later, het vervolg op de map Twaalf zeefdrukken met werk van Blom, Commandeur, Scholte, Vlugt, Dumas, Visch en anderen.

De invloed van de elektrische verlichting op de mens en het wonen wordt uit de doeken gedaan in de Kunsthal in Rotterdam. Van 3 december tot en met 29 januari.

Vormgevingskunst in kerstsfeer bij de Voorruit, Turftorenstraat 30 Groningen. Van 27 november tot en met 8 januari.

De Praktijk toont meubelen van pater Dom van der Laan, Lauriergracht 96 Amsterdam. Van 3 december tot en met 23 december.

Bij Ecce, Witte de Withstraat 17a in Rotterdam werk van de vormgevers Gerrit Schilder en Gijs Niemeyer. Vanaf 4 december.

Puntgaaf in Groningen brengt sieraden van tien kunstenaars, gemaakt tijdens een workshop in Lillehammer. Het resultaat is vastgelegd in een fraaie catalogus. Vanaf 3 december.

De sieradencollectie van de Amerikaanse Helen Williams Drutt in het Stedelijk Museum Amsterdam, tot en met 8 januari.

De landelijke manifestatie Archipolis over de grenzen van de architectuur spitst zich vandaag toe op cyberspace en virtuele realiteit. Met kunstenaar Jeffrey Shaw en cyberspace-architect Marcos Novak. Vanaf 14 uur in zaal A van de faculteit Bouwkunde TU Delft.

Thijs Asselbergs nam afscheid als stadsarchitect van Haarlem. Zijn werk is te zien bij ABC, Groot Heiligland 47 Haarlem. Van 3 december tot en met 22 januari.

In het Centraal Museum in Utrecht een overzicht van John Körmeling, De vierkante auto. Tot en met 29 januari.

Foto's van de stad Groningen door Siebe Swart in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw in Groningen, De Passant (tot en met 23 december).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden