BEELDENDE KUNST

Dat ook een ziekenhuis een ideale plek voor kunst kan zijn, bewijst het Ignatius Ziekenhuis in Breda met de tentoonstelling Opname....

Met De betekenis van het tekenen in de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, viert de academie haar 125-jarig bestaan. De tentoonstelling bestaat uit tekeningen van studenten van de afgelopen negen jaar en is samengesteld door Frank van den Broeck, hoofd van deze enige tekenfaculteit van Europa. Werk van onder anderen Karin Arink en Ko Aarts. Tot en met 5 november.

Zaterdag ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Rijksacademie, voor één dag een museumroute langs het Rijksmuseum (werk van academie-studenten), het Van Goghmuseum (werk van oud-studenten Jan Sluijters en Jacobus van Looy), het Allard Pierson Museum (studiecollectie gipsen beelden) en het Amsterdams Historisch Museum (de schilderijencollectie van Fodor). Om 15 uur in het Rijksmuseum een ronde-tafelgesprek olv Evert van Uitert over de betekenis van oude kunst voor hedendaagse kunstenaars. Met Erszébet Baerveldt, Marlene Dumas, J. van der Heyden, Hans van Houwelingen en Jan Sierhuis.

Het Bonnefanten Museum in Maastricht ruimde zeven zalen in voor het werk van de Engelse kunstenares Shirazeh Houshiary. Haar sculpturen verwijzen naar de Iraanse cultuur, de poëzie en de mathematica. Isthmus, tot en met 14 januari. Opening zondag om 15 uur. In het Bonnefanten Museum ook werk van Toon Verhoef, Frank van Hemert, Lee Bontecou, Baselitz en de vier jonge Maastrichtse kunstenaars Paul Devens, Norbert Grunschel, Roel Knappstein en Rik Meijers.

Xandra Donders exposeert haar schilderijen in Galerie De Verbeelding (Oude Haven 102) in Nijmegen. Tot en met 19 november.

Beelden van Rolf Engelen in Galerie Waalkens (Hoofdweg 39) in Finsterwolde. Tot en met 19 november, opening zaterdag om 15 uur.

In het Dordrechts Museum landschappen van Paul Joseph Gabriël, exponent van de Haagse School. Tot en met 12 januari, vanaf vandaag.

Voormalig hoofdconservator van het Rotterdamse Witte de With, Gosse Oosterhof, maakte een tentoonstelling Over de melancholie voor galerie Donia Cieremans. Met werk van Akkerman, Beckman, Byars, Förg, Gordon, Gudmundsson en anderen. Tot en met 3 december. Opening zondag om 15 uur.

In het Noordhollandse Bergen en Bergen aan Zee tot en met 29 oktober een Kunst-wandelroute langs tientallen expositieruimtes. Op 21 en 22 oktober en op 28 en 29 oktober van 10 tot 16.30 uur houden een groot aantal kunstenaars bovendien open atelier.

Dan Bodner exposeert olieverfschilderijen en werk op papier in Galerie de la Tour (Prinsengracht 282) in Amsterdam. Tot en met 3 december, opening vanavond om 20 uur.

Ter gelegenheid van 50 jaar Verenigde Naties tonen zestien beeldende kunstenaars hun werk, geïnspireerd op het thema verdraagzaamheid, in het bestuursgebouw van de Universiteit Twente te Enschede. Tot en met 17 november. Opening vanmiddag om 16 uur.

In de nieuwe vestiging van Joop Stoop Printmakers Ink & Paper aan de Oostzeestraat 1-3 in Deventer Litho's gedrukt in Parijs. Werk van Alechinsky, Miro, Van Velde en Armando. Van 22 oktober tot en met 5 december.

Kunst als kritiek van architectuur is een tentoonstelling van de Portugese kunstenaar Leonel Moura, waarin hij via een installatie kritiek uitoefent op gebouwen en urbanisaties. Tot en met 19 november, opening zondag om 16 uur.

Nog lopende exposities

Voor het eerst sinds vijftig jaar een grote Rodin-tentoonstelling in Nederland en meteen een dubbele: in Het Paleis in Den Haag Rodin's vroege werk, zoals kleine sculpturen en aquarellen, aangevuld met documenten en historisch fotomateriaal, en in het Singer Museum in Laren de latere monumentale opdrachten, zoals het beeld van Honoré de Balzac, de Hellepoort en de Burgers van Calais.

In Slot Zeist een overzichtstentoonstelling van Jan Toorop met ruim 150 aquarellen, tekeningen, etsen, documenten en foto's. Tot en met 7 januari.

In het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tot en met 29 oktober de inzendingen voor de koninklijke subsidie-prijs. In de nabijgelegen galerie W 139 (Warmoesstraat 139) honderd schilderijen die bij de tweede ronde afvielen, Wat de koningin ook mag zien, eveneens tot en met 29 oktober.

Bureau Amsterdam, de dependance van het Stedelijk Museum in de Rozenstraat, presenteert installaties, films en geluidswerken van Christiaan Bastiaans (Amsterdam, 1951) en Michael Joo (New York, 1966). De kunstenaars delen een interesse voor niet-westerse culturen. Tot en met 26 november.

Tekeningen van Rosemin Hendriks in de Loerakker Galerie in Amsterdam. Tot en met 5 november.

Schilderijen van Rob Mhlman in het Stedelijk Museum Vlissingen. Tot en met 19 november.

In de Vishal in Haarlem Verboden toegang voor onbevoegden, een expositie over 'de kunstenaar als ontdekkingsreiziger' van Annemarie Nibbering en Luuk Wilmering. Tot en met 30 oktober.

De combinatie van concrete letters en westerse abstracte kunst betekende een nieuwe weg in de moderne kunst in Noord-Afrika. In het Tropenmuseum in Amsterdam werk van vijf hedendaagse, gerenommeerde Arabische kunstenaars. Te zien tot en met 7 januari 1996.

In Museum Jan Cunen in Oss Hans van Hoek, Pictor Pictura, een keuze uit de schilderijen van Van Hoek uit de periode 1971-1995. Tot en met 12 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden