BEELDENDE KUNST

De expositie The Gardener stelt de relatie tussen binnen en buiten aan de orde, evenals de grenzen tussen natuur en cultuur....

O'Brien, een hardstenen tuinbank met rolkussen, is het uitgangspunt. De tuinbank staat buiten in de museumtuin. Binnenin is een kunstwerk te zien dat geheel bestaat uit levend groen, een 'schilderij' van vijftien meters varens. Tot en met 9 juni in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

De Amsterdamse Galerie de la Tour toont werk van de Schotse kunstenaar David Mach en de Nederlander Harald Vlugt, die lijsten voor elkaars werk hebben gemaakt. De tentoonstelling is opgebouwd rond de thema's: bloemen, naakten en portretten. Hoogtepunt op de tentoonstelling Framed vormt de installatie Eternal Flame waarin Mach met duizenden tijdschriften een 'vlammenzee' rondom Vlugts Bowling Trophy bouwt. Tot en met 18 mei.

Recent werk van Paul Steenhauer in Pulchri Studio's in Den Haag, waar ook schilderijen en grafiek van Ardy Strüwer ('de Tijger van Jakarta') is te zien en schilderijen en zeefdrukken van Ilja Walraven. Tot half mei.

In Teekengenootschap Pictura (Voorstraat 190) in Dordrecht fotowerken van Jeanne van der Horst en Hans de Jong, In het Licht van de Haven en beelden en reliëfs van Saskia Meesters. Tot en met 23 mei, opening vanavond om 20 uur.

In de serie solo-projecten exposeert De Verschijning (Lanciersstraat 42) in Tilburg werk van Joke van Kerkwijk, waaronder delen uit haar project 'black of no return'. Tot en met 19 mei, vanaf 26 april.

Werk op papier van Otto Hetterscheid en litho's en aquarellen van Jaap Hillenius in Galerie Clement (Prinsengracht 843) in Amsterdam. Tot en met 29 mei, opening zaterdag om 16 uur.

In Het Markiezenhof in Bergen op Zoom een overzichtstentoonstelling van de realistische schilder Jan Mighorst (1921), die zichzelf het liefst landschapschilder noemt. Tot en met 19 mei, opening zaterdag om 15 uur.

In Het Oude Slot in Heemstede tekeningen en schilderijen van Ger Dekker uit de periode 1993-'96. Opening zondag om 15 uur. Tot en met 26 mei.

De Zeeuwse kunstenaar Ronald Mullié correspondeerde bijna vijf jaar met zijn Italiaanse collega Robert Remi. Eén week voordat hun gezamenlijke tentoonstelling in Watertoren CHK Vlissingen begint, zullen ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Van 28 april tot en met 23 juni.

Georg Baselitz verzamelt al tientallen jaren grafiek van Italiaanse kunstenaars uit de 16de eeuw. Deze maniëristische grafiek is van 28 april tot en met 4 augustus te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In Galerie Espace (Keizersgracht 548) in Amsterdam schilderijen en werk op papier van Pieter Holstein. Tot en met 1 juni, opening vanmiddag om 17 uur.

De tentoonstelling Gerard Schäperkötter, overzicht in thema's 1945-1995 in het Cobra-museum in Amstelveen begint vandaag en duurt tot begin juni.

Nog lopende exposities

In Het Paleis, aan de Lange Voorhout in Den Haag, voorstudies en proefdrukken van Frantisek Kupka's beroemde illustraties van Prometheus en meer dan vijftig schilderijen. Kupka (1871-1957) was lid van de groep Abstraction Création, waarvan ook Hans Arp en Theo van Doesburg deel uitmaakte. Tot half juni.

Twaalf Belgische galeries presenteren zich aan het Nederlandse publiek in het jubilerend museum Van Bommel Van Dam in Venlo, en schetsen daarmee een beeld van de Belgische kunstscene. Tot en met 7 juli.

In De Illusie in Rotterdam werk van de kunstenaars David Flipse en John Giskes. Tot half mei.

Studenten Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen stelden een tentoonstelling van etsen van Jozef Israels samen: Really artistic Etchings, tot en met 17 mei in het Harmoniegebouw (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) in Groningen.

Maarten van Gent gebruikt voor zijn sculpturen materialen die oorspronkelijk ergens anders voor bedoeld waren. De ondergrondse galerie De Brieder, Metrostation Oostplein in Rotterdam exposeert zijn beelden tot en met 19 mei.

Arti et Amicitiae in Amsterdam presenteert tot en met 5 mei tekeningen van ruim honderd leden van het kunstenaarsgenootschap.

In Museum Van der Togt (Dorpsstraat 50) in Amstelveen een retrospectief van Jan Cremer. Tot en met 2 juni.

Werk van Julio Galan bij galerie Barbara Farber (Keizersgracht 265) in Amsterdam. Tot half mei.

Recente schilderijen, objecten en tekeningen van Jeroen Henneman bij galerie Wansink (Neerstraat 76) in Roermond. Tot en met 25 mei.

Zestien beeldend kunstenaars, onder wie Karin van Dam, Johan Claassen en Vinh Phuong lieten zich door een oude boerderij met tuin inspireren voor een beeld of installatie. Soil and ceiling, tot en met 2 juni in Ae 9, Achter Emer 9 in Breda.

'Misschien wil ik alleen een moment van onderzoek laten zien, en een stap terug doen. Alleen het proces tonen, niet het eindresultaat.' Een uitspraak van kunstenaar Tariq Alvi die aansluit bij Peiling 5 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Installaties van Bik Fillingham Van der Pol (een replica van een keuken), Job Koelewijns 'intern communicatiekleed' waarop men met Fresh Up-aftershave kan schrijven en een aluminium glijbaan op de museumtrap van Alicia Framis. Tot en met 27 mei.

Het decor van Transit Zone, drie installaties van Mike Nelson, Ania Rachmat en Erlend Williamson in de achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139 in Amsterdam doet het meest denken aan een imaginaire wereld die ten onder is gegaan. Tot en met 12 mei. In de Voorzaal Schudden voor gebruik; Biosphere II: werk van Joep van Liefland en Evert Rodewijk die het materiaal voor hun werk betrekken van straat, rommelmarkten en vuilnisbelten. Tot en met 5 mei.

In het prentenkabinet van het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan een serie gewassen tekeningen van de Parijse kunstenaar Colette Deblé. Tot en met 19 mei.

Een installatie van Charlotte Schleiffert en schilderijen van Jerry Zeniuk bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105 A in Amsterdam. Tot en met 18 mei.

Het Gorcums Museum in Gorinchem presenteert De geur van hout, een tentoonstelling toegespitst op het gebruik van hout in de beeldende kunst. Beelden en objecten van zestig kunstenaars onder wie Karel Appel en Joost Baljeu. Tot en met 7 juli.

In het voetspoor van Rubens in het gemeentemuseum Weert bestaat uit religieuze schilderijen van Jacob de Wit. Tot en met 7 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden