BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie. Tevens is er een thema-presentatie over de 'Appelbar': Karel Appel's beschildering van de koffiekamer in het Stedelijk Museum in Amsterdam....

Amstelveen

Amsterdam

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling die een mengeling is van beeldende kunst, muziek en science fiction. Mothership Connection toont werk van Britse en Nederlandse kunstenaars, als Tariq Alvi, Chris Ofili en Black Audio Film Collective. Tot en met 9 februari.

De expositie Aartsvaders, Engelen en Profeten laat zien hoe kunstenaars het bijbelse gedachtengoed in vroeger eeuwen verwerkten en hoe hun opvattingen in de loop der tijd veranderden. Met werk van Noord-Nederlandse prentkunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw, als Lucas van Leyden, Maarten van Heemskerck, Hendrick Goltzius en Rembrandt. In het Rembrandthuis, t/m 9 maart.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, verscheepte hij naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg: kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

De tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995 vindt haar oorsprong in de viering van twintig jaar Surinaamse onafhankelijkheid, vorig jaar. Nederland gaf toen als cadeau een overzichtstentoonstelling van Surinaamse kunst in Paramaribo. Het Stedelijk Museum heeft de expositie overgenomen, en voegde aan de oorspronkelijke honderd werken 35 toe. Tot en met 16 februari.

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van De Enschedese School, ter ere van het opheffen van het kunstenaarsinitiatief, dat eind 1976 als een vorm van postdoctoraal onderwijs ontstond op de AKI in Enschede. Titel en motto: 'Zelfmoord op verjaardag' Van 25 januari tot en met 9 maart.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien, namelijk in het Joods Historisch Museum. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. Tot en met 1 april.

In W139 (Warmoesstraat 139) werk van Harm Hajonides en Sander Haccou, tot en met 2 februari.

Apeldoorn

Tsaar Peter de Grote kocht een deel van de inventaris van Peterhof, het zomerpaleis bij Sint-Petersburg, op zijn reizen door Nederland. De relatie tussen de tsaristische zomerresidentie en Het Loo is te zien op Paleis Het Loo. Tsaren tronen op Het Loo. Er zijn schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen: die van Peter de Grote, en de troon van de laatste tsaar in 1917 geliquideerd door de communisten (t/m 3 april).

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is (t/m 16 februari). Eveneens in het museum gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (van 25 januari t/m 13 april), en wandkleden van Barbara Broekman (t/m 30 maart).

Bergen op Zoom

In het Markiezenhof werk van Rob Mhlmann, onder de titel 'Een blik van boven en ander werk'. Mhlmann schildert de laatste tijd voorwerpen loodrecht van boven, wat de toeschouwer 'een geheel andere kijk op de werkelijkheid' geeft. Van 25 januari tot en met 23 maart.

Delft

In gesprek met Vermeer in Het Prinsenhof bestaat uit werk van 32 eigentijdse Nederlandse en buitenlandse beeldende kunstenaars met een grote belangstelling voor Vermeer. Mary Waters, Alain Girel, Vanderheyden en Fortuyn/O'Brien gebruiken zelfs afbeeldingen van Vermeer of details daarvan. Tot en met 2 maart.

Den Bosch

Joods Leven in Brabant brengt de bloeitijd van de joodse bevolkingsgroep in Noord-Brabant in beeld. Op de tentoonstelling staan de judaïca centraal: voorwerpen die een beeld geven van de - religieuze - identiteit van de joodse gemeenschap. Verder zijn er schilderijen, prenten en foto's. Noordbrabants Museum, t/m 9 maart.

De Brabantse kunstenaar Jos van der Sommen, in 1996 de eerste winnaar van de Jan van Gemertprijs, exposeert tot en met 2 maart circa 25 tekeningen en schilderijen in de galerij van het Noordbrabants Museum.

Den Haag

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert zo'n veertig schilderijen van Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal recent gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen van haar hand, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond. Tot en met 16 februari.

De kanshebbers voor de Prix Nouvelles Images zijn vanaf 25 januari te zien in de gelijknamige galerie. Op 25 januari wordt ook de winnaar bekend gemaakt. Tot en met 26 februari.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, een expositie van de particuliere collectie Smithuis, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Er zijn onder meer schilderijen te zien van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Franeker

In Museum 't Coopmanshus vanaf 25 januari een expositie met 'beeldbrieven' van Pieter Bijwaard en Harald Vlugt: tekeningen die door de kunstenaars net zo lang heen en weer werden gestuurd tussen Amsterdam en Parijs tot een bevredigende 'synthese' bereikt was. Tot en met 8 maart.

Groningen

Een overzicht van het werk van Herman van Wissen, lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Hij is 65 jaar lid van het kunstlievend genootschap Pictura, dat een expositie wijdt zijn tekeningen en schilderijen, t/m 2 februari, Martinikerkhof 26.

De tentoonstelling Johan Dijkstra (1896-1978), Het Overzicht! is de derde in een reeks solo-presentaties van Ploegkunstenaars in het Groninger Museum. Dijkstra heeft zich in de loop der tijd toegelegd op de glasschilderkunst en de mozaïek. Tot en met 2 februari.

Haarlem

Voor het eerst is bijna het hele oeuvre van de expressionistische schilder Herman Kruyder (1881-1935) bijeengebracht. Kruyder werkte in Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Blaricum en Amsterdam. Gedoemde scheppingen, in de Verweyhal aan de Grote Markt, duurt t/m 9 maart. In de Vleeshal is werk te zien van leden van de Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel, tot en met 9 februari.

Vergezichten is een tentoonstelling met werken op papier van Louise Bourgeois, René Daniëls, Rebecca Horn, Bruce Nauman, Claes Oldenburg, Rosemarie Trockel en anderen, uit de collectie van het voormalige Museum Overholland van Christiaan Braun. In het Teylers Museum, t/m 9 februari.

Heerlen

In Stadsgalerij Heerlen 10 jaar aankopen, een selectie uit de collectie moderne Nederlandse schilderkunst, t/m 23 februari met onder anderen Birza, Armando, Dumas en Van Koningsbruggen.

Leeuwarden

In het Fries Museum vanaf 25 januari Engelse grafiek uit de collectie Knecht-Drenth: de eerste presentatie uit de omvangrijke collectie Europese grafiek die het museum vorige maand van het Amsterdamse verzamel-echtpaar ontving. Tot en met 23 februari.

Leiden

In het Centrum Beeldende Kunst fotowerken van Wim Lamboo, die in Polen portretten van kunstenaars maakte. Tevens een presentatie van de vier kunstenaars die een schetsopdracht kregen voor een werk in de openbare ruimte in Leiden, en dat een 'beeldende vertaling van het oeuvre van Van Goyen' moet zijn. Tot en met 16 februari.

Nijmegen

Beeldend kunstenaar Frank Bezemer heeft als gastconservator vier kunstenaars uitgenodigd om te exposeren in zijn 'compacte museum'. Tekeningen, portretten, foto's en een installatie. In museum Commanderie van Sint-Jan, t/m 2 maart.

Oss

Museum Jan Cunen nodigde schilder Jan Andriesse uit een expositie samen te stellen rond het onderwerp licht. Dat leidde tot Schemering - tussen licht en donker, waar werk te zien is van Jongkind, Weissenbruch, Matthijs Maris, Van Gogh, Alma-Tadema, Mondriaan, Edgar Fernhout, Jan Schoonhoven, Jan Dibbets en van Jan Andriesse zelf. Tot en met 2 maart.

Rotterdam

De tentoonstelling Re-Make/Model plaatst beeldende kunst en vormgeving uit de jaren zeventig naast werken van hedendaagse kunstenaars, die op een of andere manier naar die tijd verwijzen. In het Centrum Beeldende Kunst, tot en met 8 februari.

Lof der Zeevaart in Museum Boijmans Van Beuningen toont meer dan honderd zeegezichten en een overzicht van de tekeningen van Willem van de Velde de Oude. Tot en met 23 februari.

In 1903 kocht Boijmans Van Beuningen als eerste museum een schilderij van Vincent van Gogh. Drie jaar later kocht het een tekening van Matthijs Maris voor het exceptionele bedrag van zesduizend gulden. Stuwende kracht hierachter was de toenmalige, eigenzinnige directeur Pieter Haverkorn van Rijsewijk, aan wie het museum nu een speciale tentoonstelling wijdt (t/m 9 februari).

In Witte de With een dubbeltentoonstelling van de Britse kunstenares Tacita Dean, die in films, foto's, tekeningen en objecten verhalen 'construeert', en de Rotterdamse kunstenaar Gerco de Ruijter, die experimenteert met het oog van de camera. Hij legt bijvoorbeeld beelden van het landschap vast door zijn camera aan een vlieger te hangen. Van 25 januari tot en met 16 maart.

Schiedam

Fransje Killaars exposeert een installatie, 'Wish', in het Stedelijk Museum. Ze staat bekend om haar gebruik van felle kleuren, in tapijten, of textielinstallaties. Tot en met 2 maart.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum geluidssculpturen van de kunstenaar Nico Parlevliet. Negen raadselachtige luchtzakken met toeters en trechters die accoorden vormen. Tot en met 23 maart.

In De Pont werk van Christian Boltanski, 'Passie/Passion' (t/m 13 april) en recente schilderijen van Hans Broek, 'The Open Road' (t/m 11 mei).

Utrecht

Museum Catharijneconvent laat voorbeelden zien van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Het gaat om 87 loeboks: prenten en tekeningen gemaakt door Oud-Gelovigen, een afsplitsing van de Russisch Orthodoxe kerk. Engelen, Monniken en Demonen, t/m 2 maart.

In het Centraal Museum presenteert Carsten Höller, kunstenaar en bioloog, t/m 9 februari een parcours van beelden en installaties, die mogen worden betast en gebruikt.

In de Begane Grond Heb ik wat van je aan soms, met werk van onder anderen Mathilde ter Heijne, Twan Janssen en Martien van Mens. Van 26 januari t/m 23 februari.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam een expositie van zeven kunstenaressen uit de regio, gegroepeerd rond de in Venlo geboren kunstenares Giselle Kuster (1911-1972). Van 25 januari tot en met 31 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden