BEELDENDE KUNST

Alphen a/d Rijn..

Amstelveen

Een selectie van Cobra-documenten uit de collectie Gert Jan Hemmink in het Museum voor moderne kunst: 'Leesplezier met Cobra', t/m 7 november.

Amsterdam

Supercalifragilisticexpialigetisch!, werk van zeven jonge Duitse kunstenaars in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, t/m 28 november.

In Montevideo, Keizersgracht 264, t/m 13 november het resultaat van een Masterclass voor (ex)studenten van de Kunsthochschule für Medien, het Sandberg Instituut en de Rijksacademie.

Youthquake!, beelden, schilderijen, foto's en tekeningen van afgestudeerde Nederlandse en Belgische kunstenaars. Tot en met 21 november in W139, Warmoesstraat 139.

Vijfendertig kunstenaars uit Nordrhein Westfalen exposeren t/m 7 november schilderijen, foto's, installaties en video's op verschillende plaatsen, o.a. in Het Consortium, Oostelijke Handelskade. Tel. 06-26118950.

Het Fonds voor Beeldende Kunsten liet kunstenaars een jaar lang werken in New York, Parijs, Berlijn en Japan. Ze exposeren t/m 26 november op de Brouwersgracht 276.

Het Rijksmuseum toont t/m 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig, t/m 9 januari.

Galerie Nine, Keizersgracht 570, bestaat tien jaar en houdt t/m 21 november een jubileumtentoonstelling. Met werk van o.a. Jef Diederen, Lei Molin, Joop Vugs, Fons Brasser, Arie Maria Rozendaal en Ronald Medema.

Museum Het Rembrandthuis:

Tot en met 9 januari Rembrandts Schatkamer, Rembrandts eigen verzameling van kunst en rariteiten.

Van Gogh Museum: zeventien werken van Van Gogh uit de collectie Gachet, voor het eerst in Nederland. Daarnaast stukken van Cézanne, Guillaumin, Pissarro, Monet e.a.: Van Cézanne tot Van Gogh, t/m 5 december; tekeningen schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari.

Simon Faithfull presenteert t/m 14 november zijn installatie Y, waarbij hij water uit het IJ gebruikt. In De Veemvloer, Van Diemenstraat 410.

Bergen op Zoom

Negen Indisch-Nederlandse kunstenaars exposeren schilderijen en sculpturen in het Markiezenhof. Van 30 oktober t/m 9 januari.

Delft

Portretten van Cornelius Rogge t/m 14 november in galerie De Zaal, Koornmarkt 4.

Een aantal geestelijk gehandicapten uit Nootdorp wordt sinds een paar jaar opgeleid tot beeldend kunstenaar. Ze exposeren in Stedelijk Museum Het Prinsenhof: Binnenste Buiten, t/m 2 januari.

Den Bosch

Noordbrabants museum: Britse beeldhouwkunst. Beelden, tekeningen en schaalmodellen van hedendaagse beeldhouwers, t/m 16 januari; schilderijen van Paul van Dongen tot en met 16 januari.

Den Haag

Werken op papier en schilderijen van Jan van der Pol en Ton Kraayeveld, t/m 3 november in galerie Nouvelles Images, Westeinde 22.

Karel Buskes, Flip Gaasendam en Jos Dirix exposeren schilderijen in galerie De Twee Pauwen, Anna Paulownastraat 83-85a. Tot en met 14 november.

Schilderijen van Hans van den Berg in galerie 1C, Laan van Meerdevoort 1c, t/m 20 november.

Kinetische kunst van o.a. Alex van Mechelen, Dick Raaijmakers en Peter van Loon in de Haagse kunstkring. Van 30 oktober t/m 23 november

Landschappen van Wijnanda Deroo, van 30 oktober t/m 16 december in galerie Van Kranendonk, Westeinde 29

Schilderijen van Solko Schalm, t/m 7 november in de Soho gallery, Javastraat 5.

Stroom, Spui 193-195, toont t/m 8 januari 100 globes - de wereld verbeeld in feiten van Ingo Gunther.

Rembrandt Thuis is een expositie van etsen, ter beschikking gesteld uit privébezit, in Sociëteit de Witte. Tot en met 9 januari.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari

Deurne

Museum De Wieger: van 31 oktober t/m 12 december exposeert Paul van Dongen plafondschetsen, studies en schetsen; Elly Strik en Philip Akkerman exposeren schilderijen.

Deventer

Werk van Joos Clijsen is t/m 7 november te zien in de Bergkerk. Het zijn grote bolvormige objecten van vijf meter doorsnee. Clijsen maakte ook de grote halve bollen die langs de A50 bij Apeldoorn liggen.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum exposeert van 31 oktober t/m 30 januari schilderijen van Jan Beutener.

Hic bir Yerden, hedendaagse kunst uit Turkije t/m 13 november in het Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180.

Enschede

Op 30 oktober houdt Planetart een festival voor elektronische geluidskunst.+ met performances, installaties, dj's en vj's in Atak, Noorderhagen 12, vanaf 16 uur.

Gouda

Schilderijen en werken op papier van Marjolijn van den Assem in het museum Catharina Gasthuis, t/m 9 januari.

Groningen

Kunstenaars maakten werk op het thema La divina commedia en exposeren in galerie Anderwereld/Katuin, a-weg 2. Van 30 oktober t/m 1 december.

Mediatentoonstelling Your Mileage May Vary in de openbare ruimte van de stad, o.a. in het AZG, de School voor Architectuur, het Waagplein en Project 43. Met kunstenaars en vormgevers van Minerva. Van 29 oktober t/m 21 november. Internet: www.9nerds.com.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn; tot en met 5 december De kleuren van Struycken, een overzicht van het oeuvre van computerkunstenaar Peter Struycken.

Haarlem

Armando. De tekeningen in het Teylers Museum, Spaarne 16, tot en met 28 november.

De Verweyhal toont t/m 21 november Ik hoop dat ik stoor, beeldend werk van Cobrakunstenaar Jan Elburg in een overzichtstentoonstelling.

Helmond

In Gemeentemuseum Helmond geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de vier elementen. Daarnaast etnografische objecten uit o.a. Mexico, Indonesië en Afrika, t/m 12 maart; tot en met 9 januari fotografie, video en een installatie over De terugkeer van schoonheid in de hedendaagse kunst.

Hengelo

Kunstbeurs met hedendaagse kunst in het Expocenter, Westermaatsweg 65, van 29 oktober t/m 2 november.

Hoorn

Een installatie met bewerkte verftubes van Harm van den Berg, van 28 oktober t/m 14 november in Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a,

Leiden

Verzameld Werk in De Lakenhal toont recent werk van elf kunstenaars samen met de aanwinsten van het museum uit 1997 en 1998. Met o.a. de schilderijen van Gijs Frieling, genomineerd voor de Prix de Rome, en tekeningen van Eric Schreurs, bekend van de strip Klepzeiker. Tot en met 21 november.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Met presentaties op het gebied van mode, design, communicatie, media, geur etc van o.a. Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anthon Beeke. Daarnaast kan de bezoeker zelf ervaren, proeven en meepraten over wat smaak is. Tot en met 13 februari.

Nijmegen

Galerie Fam, Achter de Hoofdwacht 1, presenteert een duo-expositie van Hanny Peters (schilderijen en objecten) en Luut de Gelder (beelden).

Museum Het Valkhof toont tot en met 14 november Nederlandse schilderijen, tekeningen en beeldhouwkunst van na 1960, met speciale aandacht voor pop art. Daarnaast maakte Geert Jan van Oostende een installatie in de projectruimte moderne kunst.

Oss

Kunstenaars als David Bade, Lisa Couwenbergh, Guido Lippens e.a. maakten zeven kunstkamers, geïnspireerd door de verhalen van 1001 nacht. In Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, t/m zomer 2001.

Rotterdam

Harold Linker en Floriaan Went exposeren van t/m 13 november in Room, Benthuizerstraat 96.

Kunstenaars uit Nordrhein-Westfalen exposeren t/m 7 november in galeries Cokkie Snoei en MK Expositieruimte in het kader van de uitwisseling kunst.nrw.nl.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme; t/m 14 november de installatie Speurtocht naar een horizon van Ger van Elk.

In de Kunsthal de documentaire-tentoonstelling Zeppelin. Luchtbel of luchtballon. Met zowel aandacht voor de historie van luchtschepen als voor Nederlandse projecten voor de (nabije) toekomst. Tot en met 12 december. Tevens in de Kunsthal meer dan 100 schilderijen, 50 aquarellen, pastels, tekeningen en 50 schetsboeken van Isaac Israels. Isaac Israels (1865-1934) Hollands impressionist. Tot en met 9 januari.

Witte de With toont drie grote werken van Muntadas, die zich richt op de veranderende houding tussen kunst en massamedia. Tot en met 7 november.

Tilburg

Hartmut Wilkening exposeert van 30 oktober t/m 21 november een installatie in De Verschijning, Lancierstraat 42.

Bas van den Hurk en Wouter Verhoeven exposeren van 30 oktober t/m 3 november in atelier Van de nieuwe dingen, Leo XIII straat 90h.

In De Pont exposeert Fiona Tan de video-installaties Roll I & II, over de kunstenaar die van een duin rolt, t/m 16 januari.

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, die symbolen van lijden schildert die staan voor hoop op een beter leven, t/m 9 januari.

Utrecht

Beelden van staal en schilderingen op papier van Henny v/d Meer en John Sikking in galerie de Verrassing, Brigittenstraat 3, van 30 oktober t/m 12 december.

Velp

Rashid en Judith Krebbekx exposeren schilderijen in Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13. Tot en met 7 november.

Venlo

Borderline PILOT - the audience from a distance is een tentoonsteling over het publiek, een onderzoek naar het publiek en een expositie met het publiek. In Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6. Tot en met 14 november.

Zwolle

Meesters uit de marge is een overzichtstentoonstelling van outsiderkunst, t/m februari 2000 in Museum De Stadshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden