BEELDENDE KUNST

De Franse kunstenaars Ane & Patrick Poirier bepalen mede de vormgeving van het plein aan het Weerwater. In de Paviljoens tonen zij hun plannen, alsmede installaties en recent werk....

Almere

Amsterdam

'De Verwondering' is de titel van een expositie waarin vier beeldend kunstenaars (Henk Gosses, Peter van der Heijden, Ton van Summeren en Jeroen Werner) werk tonen over onderwerpen uit de wondere wereld der natuurwetenschappen. In Artoteek Zuidoost (Bijlmerdreef 119-121), tot en met 2 november.

Kunstenaars die een atelier hebben op het terrein van het Wilhelmina Gasthuis houden zaterdag en zondag open huis. 'Gewaarworden van licht als deel van het universum' heet de lichtinstallatie van Joost van Santen. In de dakkapellen van zijn atelier in de Vrouwenkliniek van het WG hing hij materiaal op, waarin de zon kleuren en vormen veroorzaakt. Zaterdag en zondag van 12 tot 20 uur te bekijken.

De elf toercaravans van de reizende tentoonstelling Should I stay or should I go staan van 20 oktober t/m 10 november opgesteld op het terrein van de Westergasfabriek.

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) exposeert onder het motto Start werk van jonge kunstenaars: Daniel Verkerk, Alexandra Rouppe van der Voort, Aardige Jongens en Maartje Kaper, van 19 oktober t/m 16 november.

Werk van Paul van Dongen, Marc Mulders en Reinoud van Vught bij de Praktijk (Lauriergracht 96), tot en met 13 november.

Stedelijk Museum Bureau werkte voor The Unbelievable Truth nauw samen met Tramway in Glasgow en stuitte op sterke overeenkomsten. Deelnemende kunstenaars zijn A.P. Komen & Karen Murphy, John Shankie en Job Koelewijn. Van 19 oktober t/m 8 december.

Een overzicht van veertien grote doeken van de Franse schilder Jacques Pasquier in Maison Descartes (Vijzelgracht 2A), tot en met 1 november.

In W 139 (Warmoestraat 139) werk van twee kunstenaars die 'de grenzen van schilderkunst en sculptuur verleggen': Terri Friedman en Twan Janssen. Tot en met 3 november.

Museum van Loon (Keizersgracht 672) nodigde voor de expositie 'Exchanging interiors' acht binnen- en buitenlandse kunstenaars van naam uit om een werk te maken voor één van de kamers van dit 17de eeuwse gebouw. Onder anderen Merijn Bolink, Mat Collishaw, Ettore Spalletti, Lawrence Weiner en Maria Roosen doen mee. Tot en met 7 november.

De eerste kunstwerken die in het pas ontdekte Amerika door Europeanen zijn gemaakt, waren aquarellen. Militairen, wetenschappers en avonturiers gebruikten driehonderd jaar lang de aquareltechniek om de nieuwe wereld in beeld te brengen. The Great American Watercolour! in het Rijksmuseum toont tot en met 27 oktober aquarellen van onder anderen Homer, Singer Sargent en Hopper.

Nadat archeologen aan het begin van de negentiende eeuw ontdekten dat de marmeren beelden van de Grieken en Romeinen van oorsprong een kleur hadden, betekende dat een omslag in de beeldhouwkunst. Het Van Gogh Museum heeft honderd 'vergeten' Beelden in Kleur opgediept, van kunstenaars als Camille Claudel, Paul Gauguin, Pablo Picasso en Auguste Rodin. Ook pronkt er de levensgrote 'Tinted Venus' van John Gibson. Tot en met 17 november.

Berg en Dal

Het Afrika Museum presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen de wortels van de Voodoo-traditie worden blootgelegd. Tot en met 31 december.

Bergen op Zoom

De Nederlander Dick Fluitsma voelt zich als beeldhouwer een 'white negro'; een kruising tussen een westerling en een Afrikaan. Zijn houten beelden zijn nu te zien in het Markiezenhof. Tot en met 17 november.

Den Bosch

De provincie Noord-Brabant viert haar tweehonderd-jarig bestaan onder meer met een serie tentoonstellingen met werk van kunstenaars die uit Brabant komen, zoals Jan Sluyters, Van Gogh, Derkinderen, Toebosch, Körmeling, Vanderheyden, Mulders en Visch. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bestrijkt de periode 1796-1940, De Beyerd in Breda toont kunst van 1945-1990 en De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven wijden zich aan de jongste generatie kunstenaars. Tot en met 1 december.

Den Haag

Vier jaar was Museum Mesdag gesloten voor publiek. Het statige pand aan de Laan van Meerdervoort is nu in oude glorie hersteld, ongeveer zoals het ooit door de schilder Willem Mesdag was ingericht voor zijn privéollectie. Er zijn werken te zien van zijn collega's van de Haagse School, en van Barbizon-schilders als Corot, Rousseau en Daubigny.

Niek van de Steeg, als enige Nederlander vertegenwoordigd op de Aperto van de Biënnale in Venetië, exposeert een element uit zijn Très Grande Administration Democratique van 19 oktober t/m 8 december in de Statengalerie.

Ton Martens maakte verschillende frottages (afdrukken op papier) van de vloeren van een huis in de Jacobastraat, vlak voordat het huis werd gerenoveerd. Tot en met 8 december in het Haags Historisch Museum.

In een fabrieksloods aan de Toussaintkade 55 richtte Urs Pfannenmüller op verzoek van Stroom hcbk de installatie 'Periferie' in. Het bouwwerk is geïnspireerd op de architectuur aan de rafelranden van de stad. Van 18 oktober t/m 18 november.

Van Ouborg tot Akkerman presenteert het Gemeentemuseum 'Haagse meesters uit de Stadscollectie'. Tot en met 31 december.

Diepenheim

'Blak' is een installatie van Lon Robbé: een zwart rubberen veld aan de voet van een verhoging in het gebouw van Kunstvereniging Diepenheim. Op 3 november geeft Robbé om 16 uur een lezing. Tot en met 6 november.

Eindhoven

'Rust zacht' is een cultuurhistorische tentoonstelling over dood en begraven in Noord-Brabant, t/m 17 november in Museum Kempenland.

Gouda

De Regionale Kunststichting heeft in de Stadsgalerie een tentoonstelling ingericht rond het Mannelijk Naakt. Tot en met 27 oktober.

Haarlem

Foto's en beeldend werk van Fons Brasser in galerie Rob de Vries (Koolsteeg 2A), tot en met 27 oktober.

Heusden

Galerie Tegenbosch exposeert schilderijen en tekeningen van Co Westerik, vanaf 20 oktober.

Hoorn

In het kader van het Peter de Grote jaar in het Westfries Museum een expositie over de geschiedenis van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland vanaf de tijd van Tsaar Peter de Grote. Tevens is er een tentoonstelling van ikonen te zien. Tot en met 1 december.

Kampen

Kunstruimte Kampen hoopt dat de kunstenaars die zij voor de eerste tentoonstelling in de nieuwe (krappe) ruimte aan het Engelenbergplantsoen in Kampen hebben uitgenodigd, juist vanwege die kleine oppervlakte met hun werk op elkaars zullen reageren. Als eerste koppel zijn gevraagd Koen de Keyzer en Mieke Marx. 'Between the Lines', tot en met 27 oktober.

Laren

Het Singer Museum in Laren viert zijn 40-jarig bestaan met een serie overzichtstentoonstellingen van modernistische kunstenaars. Tot en met 3 november een tentoonstelling van Hart Nibbrig, over wie ook een monografie is verschenen.

Leiden

In Museum de Lakenhal tot en met 12 januari een overzicht van het werk van Jan van Goyen (1596-1656), waar vijftig schilderijen en ruim dertig schetsen en tekeningen te zien zijn.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum een aantal tentoonstellingen: de eerste grote museale solopresentatie van de Engelse schilder Gary Hume (1962), de Oostenrijkse kunstenaar Franz West maakte een installatie ('Leviten') voor de koepelzaal, Benoît Hermans toont dertig recente werken, 'Falschnehmungen'; op de tweede verdieping een zaal met schilderijen en tekeningen van Gilbert de Bontridder en een met werk van Arnulf Rainer. Op die van Hume na (tot en met 24 november) lopen alle exposities tot en met 5 januari.

Nijmegen

Rosemin Hendriks, Rinke Nijburg en Jaap Kroneman behoren tot de kunstenaars die deelnemen aan 'Het grote verlangen', de derde Biënnale Gelderland, die vanaf 18 oktober te zien is in de Synagoge, behorende bij Museum Commanderie van St. Jan.

Rotterdam

Het Museum voor Volkenkunde toont hoogtepunten uit de collectie Oceanië: 'Made in the Pacific', van 19 oktober tot eind 1999.

Onder de noemer When summer has almost gone presenteert een aantal galeries gelijktijdig nieuwe exposities. Els Snijder exposeert bij Liesbeth Lips; Barend van Hoek en Kirsten Weltzin tonen werk bij Cokkie Snoei en John Boelee en Joost van den Hondel zijn te zien bij Delta, Fred Anvelink en Rob Verf in de MK Expositieruimte; Leo van Veldhuizen heeft een expositie bij Fotomania. Tot en met 10 november.

In de Kunsthal een expositie over het Luminisme, een Nederlandse schilderstijl gebaseerd op het werk van Van Gogh en de kleurtheorieën van de Franse postimpressionisten Georges Seurat en Paul Signac, met werk van Mondriaan, Jan Sluyters en Jan Toorop. Tot en met 8 december. Eveneens in de Kunsthal: Collectie Afrika, een hommage aan de pure kunst met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking van de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Het museum verwierf daarmee in één klap zestig uitzonderlijke maskers, sculpturen, zetels en gebruiksvoorwerpen (tot en met 10 november). Hendrik Paulides werd vooral bekend als maker van de muurschilderingen in het Koloniaal Insitituut voor de Tropen in Amsterdam. In de Kunsthal zijn van 18 oktober t/m 17 november zijn schilderijen van Nederlands-Indië te zien.

In het Chabot Museum t/m 27 oktober een overzicht van de landschappen van Henk Chabot.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum 'Flexible2, pan-european art', dat eigentijdse beeldende, textiele kunst laat zien uit Oost- en West-Europa. Tot en met 24 november.

Utrecht

Het Centraal Museum brengt in de serie 'Takes, Take Two' werk van Marlene Dumas, Floor van Keulen, Thomas Huber, Wineke van Muisw, Jos Vulto, Magnus Wallin en Aernout Mik. De kunstenaars kozen hun eigen werk of maakten speciaal voor de tentoonstelling iets nieuws (tot en met 27 oktober). In de Stallen van het Centraal Museum een presentatie uit de eigen collectie Oude Schilderkunst. De Stallen vormen voor deze gelegenheid een schitterend gouden decor (tot en met 17 november).

Zwolle

De kunstenaar Arnulf Rainer toont zijn collectie naïeve kunst in de Stadshof in Zwolle, tot en met 16 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden