BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

De beelden van Juliette van de Walle vragen om te worden aangeraakt. Ze staan opgesteld in De Kamer, Zonnehof 5a, t/m 13 juli.

In Lokaal 4, Arnhemseweg 41, de installatie 666 citroenen op 333 doeken van Andreas Schiller, t/m 19 juli.

Amstelveen

Cobra Museum voor Moderne Kunst: het museum richt de blik op Groot-Brittannië met een overzicht van de Britse schilderkunst uit de jaren vijftig. Opgenomen zijn werken van 24 kunstenaars (John Bratby, Prunella Clough, Ben Nicholson, e.v.a.). The Fifties, t/m 15 augustus; een overzicht van de 'nieuwe figuratieve' kunstenaar Lucassen (1939), die vanaf 1964 louter abstracte interieurs schilderde. Tot en met 22 augustus.

Amsterdam

Buro Empty, Willemsparkweg 17, toont werk van Leo Kogan, 3 t/m 24 juli.

Game, Set en Match: in W139, Warmoesstraat 139, nodigt in de periode 3 t/m 25 juli vijftien kunstenaars uit om gedurende twee dagen gebruik te maken van de speciaal opgestelde filmset, montageruimte en projectiezaal in de voor- en de achterzaal. Onder hen Erich Weiss, Dan Geesin en Roald de Boer.

Het Tropenmuseum heeft een sprookjesbos ingericht van de kleurrijke papiermaché-beelden van de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie. Deze tentoonstelling is ook zeer geschikt voor kinderen. Van 1 juli t/m 2 januari; Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd. De voorwerpen zijn afkomstig uit musea en tempels in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land.

Vernieuwd Van Gogh t/m 5 september in het Van Gogh Museum. De opening van de nieuwe vleugel wordt luister bijgezet met een grote tentoonstelling over Theo van Gogh, de broer van Vincent die tevens kunstverzamelaar en -handelaar was. Werken van o.a. Corot en Daubigny, en topwerken van Gauguin, Degas, Monet, Pisarro, Redon en Renoir.

De Oude Kerk wijdt een tentoonstelling aan de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye, die pas op 79-jarige leeftijd begon met schilderen en op de laatste Biennale van Venetië hoge ogen gooide. Tot en met 2 augustus.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stilleven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september.

In het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, een overzicht van honderdzestig etsen, tekeningen, litho's, affiches, schilderingen, ontwerpen voor glas-in-lood, toneelkostuums en monumentale decoraties van de geëngageerde kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), t/m 29 augustus.

Apeldoorn

De eerste tentoonstelling in een reeks beeldenbiënnales die Gelderland gaat houden, Soep en de wolken, met werk van twintig Gelderse kunstenaars (onder wie Hester Oerlemans, Maria Roosen, Gerard Koen en Peter Otto) in Park Berg en Bos. Tot en met 29 augustus.

Elf Zuid-Afrikaanse kunstenaars getuigen van de veranderingen in hun land, sinds het aantreden van Nelson Mandela. Rewind=Fast Forward. ZA in het Van Reekum Museum, t/m 6 september.

Arnhem

Ruim zevenhonderd aboriginal kunstwerken zijn van 4 juli t/m 7 september tentoongesteld in de Eusebiuskerk.

Breda

De Beyerd toont een overzicht van schilder/fotograaf Teun Hocks, t/m 18 juli; recente grafiet- en olieverfschilderijen van Christopher Cook, t/m 18 juli.

Op de vuilnisbelt bij Bavel de tweede tijdelijke ingreep van Tales Of The Tip van Berend Strik & One Architecture (tot en met 11 juli).

Den Bosch

'Ceramic Millenium': een internationale keramiekworkshop in de Akademie voor Kunst en Vormgeving met werk van Nicolas Dings, Thom Puckey, Walter McConnell en Pjotr Müller. Voor de tentoonstelling Floating Time, worden bezoekers in een bootje langs keramische kunstwerken op de oevers van de Binnendieze geleid. Tot en met 9 juli.

Den Haag

Onder de titel Salva Mea presenteert de Grote Kerk werk van 25 jonge kunstenaars, 3 juli t/m 29 augustus.

Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, viert het vijfjarig bestaan met vijf kunstenaars die elk een kamer inrichten: Klaus Baumgärtner, Mat van der Heijden, Ton of Holland, Warffemius, Christiaan Zwanikken. Van 4 t/m 27 juli.

Eindhoven

Mirjam Berloth vervaardigde in presentatieruimte De Overslag, Hofstraat 89, een installatie met de naam 'Geheimen van de diepzee'. Van 4 t/m 25 juli.

Van Abbemuseum: in de reeks tentoonstellingen De Verzameling, waarin de aankopen van de vier (voormalige) directeuren van het Van Abbemuseum worden getoond, als tweede aflevering de keuze van Rudi Fuchs met aanwinsten uit de periode 1975-1987, t/m 22 augustus.

Museum Kempenland wijdt een overzicht aan de Eindhovense schilder en schrijfster Nathalie van den Eerenbeemt, 3 juli t/m 5 september; tegelijkertijd gaat 'Van handschrift tot landschrift' open, een tentoonstelling met tekeningen, aquarellen, gouaches en schilderijen van de Arnhemse kunstcriticus en beeldend kunstenaar Maarten Beks, 3 juli t/m 5 september.

Haarlem

Kees Verwey (1900-1995) geldt als een van de belangrijkste portrettisten van deze eeuw. De Verweyhal brengt een overzicht van zijn portretten, 3 juli t/m 5 september.

In het Teylers Museum 120 tekeningen van Max Beckmann die de periode 1905 tot 1950 beslaan. Tot en met 22 augustus.

In het Pietershuis is een nieuw museum ingericht, dat geheel gewijd is aan het oeuvre met portretten, stillevens, landschappen en zeegezichten van Theo Swagemakers (1898-1994).

Laren

Het Singer Museum presenteert voor de derde keer een toonaangevende bedrijfscollectie, die van het Belgische Gemeentekrediet. De verzameling omvat werk van Belgische en in België werkzame kunstenaars uit de periode 1880-1930: Ensor, Spilliaert, Van de Woestyne, e.v.a, t/m 26 september.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in Museum De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Brouwer, Toorop, Van Gogh en Nijland, t/m 29 augustus.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Het gelijk van de achterkant: van 25 schilderijen uit de collectie wordt nu eens niet de voorkant maar de achterkant getoond, t/m 28 november; zelfportretten van Co Westerik, t/m 22 augustus; een overzicht van Armando's figuratieve bronzen beelden (periode 1988-1999), t/m 12 september. Voorts in het Bonnefantenmuseum een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, tot en met 5 september.

Middelharnis

Koeien! toont de schilderijen en gouaches van Eugène Brands die hij maakte in de periode van 1973 en 1974. Van 2 juli t/m 1 september in het gemeentehuis aan de Koningin Julianaweg 45.

Otterlo

Sculpturen van Carel Visser uit de periode 1990 tot heden in het Rietveld Paviljoen van het Kröller-Müller Museum, 3 juli t/m 22 augustus.

Rotterdam

Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, toont politieke prenten, foto's en affiches rond de Soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949, t/m 31 oktober.

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus.

Museum Boijmans Van Beuningen bestaat zaterdag precies 150 jaar en viert dat uitbundig. Net als in 1849 is de toegangsprijs een kwartje, waarmee de bezoeker de speciale jubileumtentoonstelling 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen (die nog t/m 29 augustus duurt) kan bezoeken. Voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er tussen 15 en 16.30 uur een straattekenwedstrijd. Tussen 16 en 20 uur is het museum gesloten om vervolgens weer open te gaan voor een groots, openbaar toegankelijk gemaskerd bal, dat luister wordt bijgezet door het orkest van Tata Mirando. Het bal duurt tot middernacht, maskers en balboekjes zijn te koop bij de ingang.

Schiedam

Daan van Golden trad op als curator voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Van Golden koos voor het werk van Aloysius Donia, t/m 18 juli.

Tilburg

De Duitse inzending voor de Biënnale in Venetië bestaat uit drie films van Rosemarie Trockel. Voor de film 'Kinderspielplatz' gebruikte Trockel wonderbaarlijke auto's, die van 3 juli t/m 26 september bij Stichting De Pont te zien en een aantal ook door kinderen te gebruiken zijn.

Uden

Last Summer in Pronkkamer Uden omvat recente werken van de schilder Jan de Koning (1956), 3 juli t/m 5 september; tegelijkertijd toont de Pronkkamer Brabantse beeldende kunst uit de collectie van 1945 tot 1995, 3 juli t/m 5 september.

Utrecht

Voor Panorama 2000, een manifestatie met een kleine twintig kunstwerken in de openbare ruimte, werd de Domtoren het centrale punt van een tentoonstelling die alleen 'op niveau' is te overzien. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Dennis Adams, Atelier van Lieshout, Tom Claassen, Theo Jansen, Ilya Kabakov, Aernout Mik, Job Koelewijn, John Körmeling, Wim T. Schippers, Roy Villevoye, t/m 3 oktober.

Velp

Het Kunsthuis presenteert in de zomerexpositie Kermis van de zomer 2, bewegende objecten, krassende wielen, geluidsculpturen, orkestmachines, etc... van Fred Abels, Femke van Heerikhuizen, Willem Ouwerkerk, Dirk Schreuders, Frans Venhorst, Peter van Loon, Marius Quee, Nico Parlevliet, Ernst Laeven, Tije de Jong, Jos van Gessel en Erwin Kulsdom. Van 3 juli t/m 5 september.

Zutphen

Schilderijen, aquarellen en grafiek van Mark van Praagh (1959) in Museum Henriette Polak, van 6 juli t/m 29 augustus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden