BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

In Galerie De Praktijk (Lauriergracht 96) Beminnen, werk van Albert van Westing, tot en met 1 maart.

White Ass European Cowboys, Nederlandse kunstenaars over country en cowboys, in galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90), van 19 februari tot en met 22 maart.

In Galerie Nanky de Vreeze (Lange Leidsedwarsstraat 198-200) exposeert Dorien Melis schilderijen, aquarellen. Tot en met 25 maart

Tentoonstelling 'Sediments', tekeningen van Dragan Aleksic, in Reuten Galerie (Fokke Simonszstraat 49), tot en met 26 maart.

Schilderijen van Alice Schorbach in Slewe Galerie (Kerkstraat 105a)

'Taalschilderijen' van Jacques van Alphen in Gallery Nine (Keizersgracht 570), van 19 februari tot en met 19 maart.

Immobilisations esthétiques, videowerk van Saverio Lucariello. Deze kunstenaar was ook op de biënnale van Venetië (1999) te zien. In Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt (Spuistraat 270), van 18 februari tot en met 12 maart.

Barbara Guldenaar, Aam Solleveld en Anton Valens exposeren in galerie Metis (Keizersgracht 688), tot en met 11 maart.

Erotic Art Show in Galerie Parade (Prinsengracht 799), met werk van o.a. Francis Bacon, Jan Cremer, Marlène Dumas, John Lennon, Mel Ramos, Andy Warhol, David Salle, Rob Scholte en Tom Wesselman. Tot en met 5 maart.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum Jugendstil in woord en beeld - geïllustreerde dichtkunst rond 1900. Een tentoonstelling met boeken en tijdschriften vervaardigd door Duitse en Oostenrijkse Jugendstilkunstenaars. Tot en met 7 mei. Voorts: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de kunst in Praag rond 1900. Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) de tentoonstelling Unlimited.nl-3. De kijk van de Sloveense gast-curator Zdenka Badovinac op de hedendaagse kunst. Werk van Carlos Amorales, Harmen de Hoop, Renée Kool, Nebosja Seric Soba en Joost Conijn. Tot en met 19 maart.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april. Zondag 20 februari om 14 uur een lezing door kunsthistorica Dieuwertje Dekkers over Israëls schilderij 'Langs het kerkhof/Lang moeders graf'.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Assen

In het Drents Museum (Brink 1) een overzichtstentoonstelling van Theo van Hoytema, één van Nederlands bekendste grafici van rond 1900, tot 4 juni. Voorts de tentoonstelling jong! 1950-1990 over jongerencultuur en stijl in Nederland met video-adventures van Marcel Wouters. Tot en met 7 mei. Tegelijkertijd is in het Schielandhuis (Korte Hoogstraat 31) in Rotterdam jong! 1990-2000. Ook t/m 7 mei.

Breda

Drie 8mm-filmprojecties van Bart Faassen. Tot en met 12 maart in De Verruiming (Markendaalseweg 27).

Den Bosch

Exposed laat recente mediakunst werken zien van Nederlandse kunstenaars. In Museum Het Kruithuis (Hekellaan 2), van 25 februari tot en met 26 maart.

De voorjaarstentoonstelling van het Noordbrabants Museum staat in het teken van 'Meesters van het Zuiden - barokschilders rondom Rubens'. Naast werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, ook schilderijen van hun leerlingen. Tot en met 7 mei.

Den Haag

Jan Hendrik Weissenbruch - Voorbij de Haagse School in het Gemeentemuseum. Met meer dan 120 werken, waaronder tientallen aquarellen, van deze markante landschapsschilder van de Haagse School. Tot en met 21 mei.

In Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) tot en met 22 maart werken op papier en schilderijen van Jan Roeland en nieuwe beelden van Cor van Dijk. In de bovenzaal Piet Tuytel met beelden en werken op papier.

Tekeningen en waterstudies van Jan Andriesse, tot en met 18 maart in de Artotheek (Denneweg 14a).

InfoArcadia, tentoonstelling over de informatievormgeving met werk (flyers, visuals) van industrieel vormgevers beeldend kunstenaars en grafici. Bij Stroom hcbk (Spui 193-195), tot en met 22 april.

In kader van de serie Tijd is in galerie .1646 (Boekhorststraat 125) werk van kunstenares Jacqueline Floor te zien. Onder meer de installatie '('n) Ruimte op reis'. Tot en met 27 februari.

In Museum Het Paleis de door het Gemeentemuseum georganiseerde tentoonstelling 'Passie en devotie - Barok uit Ecuador'. Sculpturen en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw uit de zogenaamde School van Quito. Tot en met 11 juni.

Dordrecht

Aquarellen en tempera's op groot formaat van Robine Clignett waarin hij kleur onderzoekt, in Teekengenootschap Pictura (Voorstraat 190-192). Ook werk van Klaus Baumgärtner en in de foyer tekeningen van Mariëtte Maaskant over de menselijke psyche.

In het Centrum Beeldende Kunst de tentoonstelling 'Seni Rupa Campur' met werk van voornamelijk jonge kunstenaars uit Indonesië. Schilderijen, tekeningen en houten beelden, t/m 26 februari.

In het Dordrechts Museum tot en met 16 april 'landschapsbehang' van rond 1800 van de broers Abraham en Jacob Strij.

Eelde

Kinderboekillustraties van Patsy Backx, Wim Hofman, Max Velthuijs en Peter Vos. In De Buitenplaats (Hoofdweg 76), t/m 2 april.

Enschede

De tentoonstelling Pjotr Müller. Constructie van sloophout, met werken van Frank van den Broeck (tekeningen), Ulay (foto's), Adam Colton en Veron Urdarianu (beelden). Van 19 februari tot en met 16 april in het Rijksmuseum Twenthe.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israëls, t/m 5 maart. Ook, t/m 4 juni, Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Helmond

Ongeveer 150 schilderijen (ontwerp-)tekeningen, bladen, grafiek en affiches van Richard Roland Holst (1868-1938) zijn te zien in het Gemeentemuseum. Tot en met 9 april.

Middelburg

Transit Middelburg is een project van expositieruimte Caesuur en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In Caesuur (Lange Noordstraat 67) en diverse locaties in de stad werk van o.a. Wim Waelput, Joëlle van Autreve, Piet Mertens en Jens de Schutter.

Nijmegen

Installatie 'Ding dong, Onwerkelijke woonkamer' van Angelica de Maria, Lody Daniels, Robert van Welsum: een kamer waarin de hond zich likt, de baas zit te breien, het behang naar de televisie kijkt. In Extrapool (2de Walstraat 5), tot en met 27 februari, alleen op zaterdag en zondag.

Oss

Kunstenaars als David Bade, Lisa Couwenbergh, Guido Lippens e.a. maakten zeven kunstkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 nacht. Tot de zomer van 2001 in museum Jan Cunen, Molenstraat 65.

Rotterdam

Omdat je ook kunt tekenen als de stroom uitvalt. In kunstruimtes Room/Roem (Pijnackerstraat 100) Tekenmanifestatie 2000, met werk van Matthijs van den Bosch, Ronald Cornelisse, Gerrit-Jan Fukkink, Connie Groenewege, Wouter van Riessen, Desiree Palmen, Ben Schot, tot en met 2 april.

'Hey, international competition style', een expositie met werken van Erik van Lieshout en de kunstenaars die hij tijdens zijn verblijf in Berlijn ontmoette. Onder hen Lucio Auri, Linda Bilda, Alice Creisher, Jeroen Jacobs, Dierk Schmidt en Amelie von Wulffen. Tot en met 19 maart. Centrum Beeldende Kunst (Witte de Withstraat 50).

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een boek met 42 etsen van Salvador Dalí aangekocht. Ook zijn de diezelfde etsen (1934) losbladig verworven. De aanwinsten worden t/m 21 mei in het museum tentoongesteld.

In de Kunsthal: tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Spanbroek

het Frisia Museum (Spanbroekerweg 162) bestaat drie jaar en viert dat met een tentoonstelling die alles vertelt over het ontstaan, de opbouw en de uitbreiding van de collectie, verzameld door het echtpaar Dirk en Baukje Scheringa-de Vries. Tot en met 28 februari.

Tilburg

Het Nederlands Textielmuseum heeft een tapisserie- en damastweverij in de vaste tentoonstelling opgenomen. Ook in het museum de expositie Close To The Body. Hedendaagse kunst met een breed scala aan textiele en textielverwante materialen. Met werk van kunstenaars uit Nederland, Groot-Brittannië, Polen, Duitsland, Zwitserland, België, Oostenrijk en Tsjechië. Tot en met 9 april.

Utrecht

Watercolors 2000, aquarellen van Reinout van Vught in de Flatland Galerie (Lange Nieuwstraat 7), van 19 februari t/m 25 maart.

Schilderijen van Jim Harris, Peter Lelliot en Dirk Jan Jager onder de titel 'Objects on the ground' in Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Tot en met 27 februari.

In het Catharijneconvent t/m 26 maart een groot aantal Middeleeuwse schilderijen, geselecteerd op het thema leven na de dood.

Prenten in serie, t/m 25 februari in Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, 'Onnozele kinderen van Bethlehem' van Krien Clevis, waarin hij gebruik maakte van de collectie alcoholpreparaten van het museum (t/m 21 mei).

In het vernieuwde Centraal Museum de topstukken uit de collectie plus de aanwinsten van de afgelopen anderhalf jaar. Te zien zijn nieuwe werken van Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Niels Klavers. Tot en met 12 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden